Stížnost posluchače P. Nesnídala na používání slovakismů v promluvách Petera Duhana v pořadu "Jak to vidí" (červen 2015)

24. červen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 6. 2015

Text stížnosti

Vážená rado Českého rozhlasu,
vážím si vašeho potvrzení příjmu mého mailu, který jsem vám zaslal v kopii, za což se dodatečně omlouvám.
Jestliže může být pan generální ředitel Českého rozhlasu krácen na premiích za odvysílaná nevhodná slova z úst prezidenta republiky, za což přímo osobně nemůže, ale jako ředitel instituce za to zodpovědnost nese, tak si myslím , že za svůj hlasový projev v rozhlase nese rodpovědnost jak osobní tak i jako ředitel.
Nemohu se zbavit dojmu, a upozorňoval jsem na to vedení rozhlasu už jednou, že slovakismy v češtině pana generálního ředitele snižují estetickou kvalitu veřejnoprávní instituce, která by pro ooblasti jazyka měla být korektorem a "etalonem", tak jako tohle pro angličtinu dělá BBC.
Pan šéfredaktor Dvojky ing.Miroslav Dittrich mi na můj podnět odpověděl, že jemu slovakismy generálního ředitele mu nevadí. To je ale špatný názor, ať je k němu pan šéfredaktor veden jakýmikoli důvody.On je ve funkci, která má dohlížet na jazykovou správnost vysílaných pořadů na Dvojce, kterou řídí..

S přáním krásných květnových dnů
posluchač i občan
Pavel Nesnídal

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane magistře,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 5. 5. 2015.

Chápeme, že někteří posluchači mají problém se slovenštinou znějící občas v Českém rozhlase nebo se slovakismy v promluvách, které v ČRo česky pronášejí mluvčí, jejichž rodným jazykem je slovenština. Rozumíme i tomu, že kladete vysoké nároky na jazykovou kulturu generálního ředitele Českého rozhlasu.

Nicméně většina radních je toho názoru, že téma češtiny Mgr. art. P. Duhana nelze porovnávat s odpovědností, kterou nese generální ředitel ČRo za dodržování zákona o Českém rozhlasu a Kodexu ČRo (to byl případ loňské kauzy pořadu „Hovory z Lán“, kterou také zmiňujete). Většina radních je shovívává k ryze lingvistické stránce výroků generálního ředitele Českého rozhlasu, stejně jako je tomu ohledně řady dalších respondentů (nemáme tedy nyní na mysli moderátory a redaktory ČRo).
Některé z radních tak Váš podnět spíše inspiroval k zamyšlení nad tím, kde leží hranice přijatelné četnosti toho, kdy je generální ředitel ČRo hostem pořadů „vlastního“ mediálního domu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

autor: kob
Spustit audio