Stížnost posluchače P. Svitka na nevyváženost ranního vysílání Radiožurnálu dne 10. srpna 2016 (září 2016)

21. září 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 21. 9. 2016

Text stížnosti

Dne 10.8.2016 okolo 7:50-7:55 jste odvysílali reportáž v ranním Radiožurnálu o tom, že ve farnosti v Praze farníci odmítli společnou bohoslužbu s muslimy. Jako srovnání jste odvysílali reportáž o tom, jestli se brněnský redaktor může zúčastnit 15minutové modlitby s muslimy v jejich mešitě. Nezlobte se na mě, ale srovnávat organizovanou společnou bohoslužbu s návštěvou jedince je natolik nevyvážené, hloupé a zavádějící, že na to musím reagovat. U nás jsou některé kostely otevřeny celoročně k běžné návštěvě, zároveň se nikdo ani nemusí ptát jestli se může zúčastnit bohoslužby. Kdo někdy byl v křesťanském kostele, tak ví, že lidé do kostela přicházejí a odcházejí, aniž by cokoliv komukoliv vysvětlovali, stačí zachovávat pravidla slušného chování. Takto připravenou reportáž lze srovnat se zmetkem ve výrobě nebo špatně/nekvalitně odvedenou prací. A ve výrobě či jiných profesích nese každý pracovník odpovědnost za jím vykonané dílo. Zároveň si myslím, že takto neobjektivně připravená reportáž spíše rozděluje společnost namísto, aby byla přínosem prohloubení vzájemného dialogu mezi jednotlivými náboženstvími, což bychom od veřejnoprávního Českého rozhlasu očekávali.

S pozdravem
Ing. Pavel Svitko

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Svitko,
děkujeme Vám za zajímavý postřeh, na který reaguje ředitel zpravodajství Jan Pokorný. Jeho vyjádření připojujeme.
Živé vysílání přináší jistá rizika, což se potvrdilo i v tomto případě. Proto takový postup považujeme za omluvitelný. Připouštíme, že právě toto téma je v dnešní době nanejvýš aktuální a citlivé. Zatím ale nespatřujeme v Českém rozhlasu trend, který by o této problematice referoval jednostranně či zaujatě. Pokud by se tak stalo, Rada Českého rozhlasu by se tím zcela jistě zabývala.
Rada Českého rozhlasu si pravidelně nechává vypracovávat odborné nezávislé analýzy na různá témata. Před nedávnem se týkala i referování rozhlasu o migrační krizi, najdete ji na adrese:
http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/ctyri-odborne-analyzy-vysilani-ceskeho-rozhlasu-v-roce-2015--1593820
Na této adrese najdete i zvukový záznam z prezentace a debaty:
http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/nahravka-verejne-prezentace-dvou-nezavislych-analyz-vysilani-cro-25-5-2016-ke-stanici-dvojka-a-k-tematu-uprchlicke-krize--1617756
Vše dobré a pokud možno zůstaňte posluchačem Českého rozhlasu.

Za Radu Českého rozhlasu
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane inženýre,

záměrem nebylo srovnávat žádost o společnou křesťansko-muslimskou modlitbu a návštěvu reportéra v mešitě. Jednalo se o součást Ranního interview, tedy rozhovoru s hostem na dané téma, které předmětné reportáže otevíraly, resp. uzavíraly.

Hostem měl být historik Jaroslav Šebek, který měl na uvedené téma hovořit. Bohužel, ve stanovenou dobu nebral mobilní telefon, což bylo z vysílání zřejmé, režie se mu zkoušela opakovaně volat, což moderátor posluchačům říkal, ale neúspěšně.

Proto se ve vysílání objevila ilustrativní krátká reportáž z brněnské mešity. Bohužel, bez kontextu, jímž měl být právě rozhovor s J. Šebkem na základě toho, že muslimové požádali o možnost společné bohuslužby v jedné pražské farnosti, která jim nevyhověla, takže uspěli u té sousední.

Děkuju za pochopení.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio