Stížnost posluchače R. Mittelbacha na změnu v programu stanice Vltava: Čajovna (březen 2015)

25. březen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2015

Text emailové stížnosti

Vážení členové Rady ČRo,

chtěl bych Vás tímto požádat o projednání ohlášené změny na stanici Vltava, kdy pořad "Čajovna" má být nahrazen pořadem "On Air Radia Wave".

Myslím, že změny by se měly dělat pouze pokud přinášejí zlepšení, ale v tomto případě mě jakékoli přínosy unikají. Přijde mi, že si jen management Čro chce odškrtnout kolonku v jejich akčním plánu. Programový ředitel, který by byl skutečný profesionál na svém místě, by takovou změnu přeci nemohl nikdy odsouhlasit. A neměl by ji posvětit ani šéfredaktor stanice, kterého tato změna zejména zasahuje, protože se jen těžko slučuje s profilací Vltavy. Navíc nepomůže ani stanici Wave, lze si jen těžko představit houfy mladých lidí, jak v 7 večer ladí Vltavu, to si může myslet jen někdo, kdo žije zcela mimo realitu života teenagerů a "mladých dospělých".

Výsledek bude jen, že uvedená změna "rozladí" mnoho posluchačů současné Čajovny a nové posluchače pro Wave najde jen stěží. Současný koncept byl dle mého ideální, Čajovna ve své současné podobě měla určitě mladší a trochu jinak strukturovanou posluchačskou základnu než jiné denní pořady Vltavy a navíc do ní přispívaly i redaktoři radia Wave. Vůbec mi nevadí pořady se současnou (alternativní) muzikou, ale obrátit koncept Vltavy vzhůru nohama je špatné rozhodnutí, které ničemu nepomůže. Management rozhlasu by měl pracovat koncepčně, nedělat polovičatá řešení a tvářit se, že okénko pro fanoušky rádia Wave na stanici s výrazně jinou profilací řeší deficit, který Čro vůči mladé populaci určitě má.

Změna mi uniká zejména s nedávno rozjetou imageovou kampaní Vltavy, kde se mimo jiné vyzdvihuje právě pořad Čajovna.

S pozdravem
Radek Mittelbach

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Mittelbachu,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš dopis z 18. 2. 2015.

Český rozhlas prodělává od roku 2011 významné organizační, programové a další změny, které se dotkly i pořadu stanice Vltava „Čajovna“.
V současné době se množí podněty posluchačů podobné tomu Vašemu. Rada Českého rozhlasu vyčká určitou dobu, a kdyby vyjádření nespokojenosti s Vámi zmiňovanou programovou změnou přibývalo, obrátila by se na vedení ČRo, aby ji s oním odstupem zhodnotilo, popř. „obhájilo“ vůči vznášené kritice.
Nyní je to tak, že většina členů Rady ČRo podporuje pokus rozšířit příjem Rádia Wave také na VKV, tj. i snahu takto přivést část mladšího publika k poslechu stanice Vltava.
Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Mgr. René Zavoral, programový náměstek Českého rozhlasu. RČRo toto stanovisko na své veřejné schůzi dne 25. února 2015 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

Vážený pane Mittelbachu, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu a věříme, že si v jeho nabídce vyberete zajímavé pořady.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Pořad Čajovna se dne 2.3.2015 přesune z večerního času do prime-time na stanici Vltava. Bude se vysílat ve všední dny v 15:30 – 16:00, kdy bude nabízet především hudbu, a o víkendech ve 23:15 - 24:00, kdy se bude věnovat hlavně publicistice a mluvenému slovu.
Odpolední Čajovna se navíc hudebně propojí s následujícím pořadem Mozaika. Autor Čajovny bude zároveň vybírat hudbu pro aktuálně publicistickou Mozaiku, tudíž bude mít v zásadě 1,5 hodiny vysílání ve své hudební dramaturgii, což je více, než měli autoři Čajovny doposud.

Radio Wave bude na Vltavě vysílat každý večer hodinový proud hudby, reportáží či rozhovorů místo pořadu Čajovna. Český rozhlas tímto krokem naplňuje svou dlouhodobou programovou strategii a splácí pomyslný dluh mladé generaci, která aktuálně v našem vysílání na VKV svou programovou řadu nemá.

René Zavoral
náměstek generálního ředitele pro program a vysílání

Spustit audio