Stížnost posluchače R. Svobody ohledně repríz pořadů na stanici ČRo Dvojka (září 2016)

21. září 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 21. 9. 2016

Text stížnosti

Dobrý den,
rád bych věděl, proč ČRo 2 (ex- PRAHA) vysílá v neděli 14. srpna 2016 od 08:30 reprízu pořadu Jak to vidí, moderovanou Zbigniewem Czendlikem? (Hostem byl pediatr a kardiolog MUDr. Milan Šamánek.) Popravdě, že se dočkám v tomto pořadu — byť snad „v prázdninovém období“ — reprízy pořadu, o němž jako posluchač mám za to, že je (a má být) aktuální…

Mimo to ani není jako takový v programu (a ani jinde) vůbec označen! Což považuji za podvod na posluchačích-koncesionářích ČRo. Viz zde:
http://www.rozhlas.cz/program/portal/#/1/2016-08-14
Aktuální popiska na stránce ČRo 2 je tatáž („Jak to vidí… Zbigniew Czendlik. Sváteční setkání se zajímavými lidmi nad neotřelými tématy.“):
http://www.rozhlas.cz/dvojka/portal/
Přičemž stránka samotného pořadu je poměrně výrazně neaktuální — nyní je tam pouze jako poslední pořad uveden záznam ze středy 10. srpna. ČRo snad nedokáže zajistit, aby v neděli byly uvedeny pořady odvysílané alespoň do konce pracovního týdne, tedy do pátku..?!
http://www.rozhlas.cz/dvojka/jaktovidi/
http://www.rozhlas.cz/program/portal/#/1/2016-08-11
8:30
Jak to vidí… Karel Zelený - vedoucí Německé turistické centrály v ČR. Prázdninové cestování - Německo. Moderuje Zita Senková.

Pokud snad dělá problém přiznat posluchačům, že dnes (tedy v neděli 14.) jde o reprízu, stačí nahlédnout do archivu:
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3498894
Jedná se totiž o pořad, který byl odvysílán již 25. října 2015.

Mimochodem, dovolil bych si na závěr ať již dotaz, či námět, směrem k Radě ČRo. Existuje přehled o tom, kolik ve vysílání zabírají reprízy pořadů? Nabízí se otázka, kolik peněz z rozpočtu ČRo připadá na vlastní tvorbu, a kolik na „provozní režii“ (zejména kupříkladu na externí „celebritní moderátoty“, a také na navýšený stav nejrůznějších vedoucích čehokoli. Kolik mělo ČRo lidí ve vedoucích pozicích do nástupu páně Duhana, kolik při jeho odchodu, a kolik nyní?) Posluchači se to může jevit až tak, že pro vedlejší náklady už nemá finance na tvorbu samotnou — na vzdělávací pořady, pořady dramatické, hudební…

Se srdečným pozdravem,
Radislav Svoboda

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Svobodo,
po přečtení Vaší stížnosti musíme konstatovat, že Český rozhlas má velmi bystré posluchače. I v tomto souhlasíme s vyjádřením šéfredaktora Českého rozhlasu Dvojka Martina Gromana, které k naší odpovědi připojujeme. Český rozhlas je živým organismem pracujícím s lidmi. Právě život přináší situace, kterých se týká i Vaše stížnost.
Nedokážeme si představit, že by se ve vysílání objevilo několikaminutové ticho jen proto, že se sjednaný moderátor nedostavil. V takovém případě chápu improvizaci ve formě reprízy. V případě častého opakování takového postupu by bylo relevantní otázkou, jak situaci řešit. Jen připomínáme, že Rada Českého rozhlasu ze zákona nemůže přímo zasahovat do tvorby a vysílání rozhlasových pořadů.
Co se týká Vašeho dotazu ohledně podílu repríz ve vysílání vybraných pořadů ČRo Dvojka, radní o tuto informaci požádají vedení Českého rozhlasu. Ohledně struktury nákladů doporučujeme nahlédnout do Výroční zprávy Rady ČRo o hospodaření ČRo za rok 2015, kterou najdete na našich internetových stránkách:

http://www.rozhlas.cz/rada/dokumenty/_zprava/vyrocni-zprava-rady-cro-o-hospodareni-ceskeho-rozhlasu-za-rok-2015--1642219

S pozdravem
za Radu Českého rozhlasu

Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Svobodo,

děkujeme za Váš podnět a především pečlivý poslech a také výbornou orientaci v programu Dvojky. Vzniklou situaci lze snadno vysvětlit. Nešlo o žádný podvod na posluchačích či dokonce o zlý úmysl. Nedělní „Jak to vidí“ vysíláme vždy v premiéře, i když ne živě, pořad předtáčíme. Jak víte, v moderaci se střídají Zbigniew Czendlik, katolický kněz, a řádová sestra, boromejka, sestra Angelika. K reprízám přistupujeme jen výjimečně, například když moderátor náhle onemocní či z jiného závažného důvodu nemůže pořad natočit. Dosud se to stalo jen ve skutečně výjimečných případech.

V případě 14. 8. letošního roku nastal právě takový problém. Pan Czendlik opravuje kostel a zaskočily ho komplikace se stavbou. Právě kvůli tomu nemohl přijet z Lanškrouna, kde působí, do studia v Praze, abychom pořad mohli včas připravit. Museli jsme v této mimořádné a nečekané situaci zvolit reprízu a natáčení premiérových dílů pořadu posunout. Nedělní „Jak to vidí“ na Dvojce je tedy v drtivé většině premiérové a to i v létě, kdy obecně nabízíme našim posluchačům více úspěšných pořadů z uplynulého roku v repríze.

Vzhledem k tomu, že tato situace nastala nečekaně a v době, kdy už byl program zveřejněn například v Týdeníku Rozhlas, nenajdete u něj uvedené označení reprízy. V našem archivu na iRadiu tento nedostatek samozřejmě napravíme. Webové stránky „Jak to vidí“ pravidelně, denně aktualizujeme.

Ještě jednou děkuji za Vás podnět a věřím, že i nadále zůstanete přátelsky nakloněn stanici Dvojka.

S pozdravem

PhDr. Mgr. Martin Groman, Ph.D.
šéfredaktor ČRo Dvojka

autor: kob
Spustit audio