Stížnost posluchače Š. Šťastníka ohledně zpráv – informací o papeži na ČRo Dvojka (srpen 2016)

17. srpen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 8. 2016

Text stížnosti

Často a rád poslouchám Vaše vysílání. Dnešní ranní zprávy v 7:00 mne ale poněkud nadzvedly.

Pamatuji dobu vysílání Československého rozhlasu, kdy pokud šlo o zprávy ze západního zahraničí, omezovaly se striktně na referování o stávkách a demonstracích, nejčastěji za odzbrojení, anebo o návštěvě našeho či sovětského stranického a státního představitele. Nějak podobně jsem si připadal, když jsem poslouchal referát o papeži Františkovi.

Z jiných zdrojů je mi známo, že papež František včera ukončil návštěvu Arménie, která se co do významu velmi podobala setkání s ruským pravoslavným patriarchou na Kubě letos na jaře. O tom jsem se ovšem z Vašeho zpravodajství nic nedozvěděl – tedy ani o tomto významu, ani o tom, na čem se papež dohodl s patriarchou arménské církve. Namísto toho jsem se dozvěděl, že papež hovořil na téma homosexuálů a žen, a to v podobném duchu jako mnohokrát v minulosti.

Pokud jste rozhlasem veřejné služby, tak byste se rovnoměrně měli věnovat všem a nikoliv jen některým menšinovým zájmům v naší zemi. Bohužel mám dlouhodobě dojem, že některé menšinové zájmy jsou zásadně upřednostňovány, a to v rozporu s čl. 1 věta prvá Listiny základních práv a svobod.

Štěpán Šťastník, advokát

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Šťastníku,
pozorně jsme si přečetli Vaši stížnost a o vyjádření požádali ředitelku Programu Evu Hazdrovou Kopeckou. Její stanovisko připojujeme. Rada Českého rozhlasu s jeho zněním souhlasí a podobně jako paní ředitelka doufá, že uvedená fakta změní Váš pohled na referování rozhlasu o návštěvě Svatého otce v Arménii.
Děkujeme Vám za aktivní poslech Českého rozhlasu.

S přátelským pozdravem,
jménem Rady ČRo,
Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Šťastníku,

chci Vám poděkovat za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu, jehož projevem je i ona kritická výtka týkající se našeho informování o návštěvě Svatého otce Františka v Arménii, a to v ranním vysílání ČRo Dvojka dne 27. 6. 2016.

Pokud tomu dobře rozumím, vnímal jste negativně jakousi jednostrannost naší informace o Svatém otci, čili že tématem ve zprávě byl toliko jeho postoj k chování církve k homosexuálům a ženám. Chyběla Vám informace o dalších aktivitách papeže v Arménii.

Je mi velmi líto, že jste na základě této jedné zpravodajské relace usoudil, že Český rozhlas se věnuje jen „některým menšinovým zájmům v naší zemi“. Vězte, že tak rozhodně nečiní, alespoň se vědomě snaží, aby tomu tak nebylo. Bylo by to nejen v rozporu s čl. 1 Listiny základních práv a svobod, jak píšete, ale mj. i v rozporu s Kodexem ČRo. Jsem ovšem přesvědčena, že tomu tak není. Dohledala jsem texty našich zpráv referujících o této problematice a věřím, že alespoň částečně otupí ostří Vašeho úsudku. Vizte, prosím, následující:

24. 6. 6:00
Papež František zahajuje návštěvu Arménie. Během svého třídenního programu navštíví i pietní akce za jeden a půl milionu zavražděných Arménů během první světové války. Podle médií se ale nejspíš vyhne používání termínu genocida, kterému se velmi brání Turecko.

24. 6. 9:00
dtto

25. 6. 7:00
Papež František v Jerevanu uctí památku obětí osmanského masakru Arménů z doby první světové války. František už dvakrát hromadné vyvražďování označil za genocidu a podráždil tak Turecko. To trvá na tom, že Osmanští Turci nezabíjeli Armény cíleně.

25. 6. 10:00
Papež František u jerevanského památníku Cicernakaberd uctí památku obětí masakru Arménů spáchaných v Osmanské říši před 101 lety. Už ve svém pátečním projevu v arménské metropoli František znovu připomněl genocidu Arménů během první světové války a nazval ji velkým zlem, které bylo první z politováníhodné řady strašných tragédií minulého století.

26. 6. 18:00
Vatikán odmítl prohlášení tureckého vicepremiéra nazývající papeže Františka křižákem. Nuretyn Čanykly papeže odsoudil za to, že už podruhé nazval osmanské masakry Arménů z doby první světové války genocidou. Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho František neřekl nic proti tureckému lidu. Nesnaží se prý ani organizovat války, ale jen budovat mosty. Papež v Jerevenu vyzval Armény a Turky k usmíření.

27. 6. 7:00
Církev by se podle papeže Františka měla omluvit homosexuálům za to, jak se k nim chovala. Podobně by měla požádat o odpuštění i za to, jak jednala se ženami, přivírala oči nad dětskou prací nebo v minulosti žehnala zbraním.

O dalších aktivitách Svatého otce Františka jsme, jak vidíte, referovali, ovšem v různých zpravodajských relacích (v tomto případě na stanici ČRo Dvojka) a časech. Mrzí mě, že jste zachytil právě jen tuto poslední, a na jejím základě reagoval. Zároveň doufám, že nabídnuté vysvětlení kvitujete.

Vážený pane Šťastníku, věřím, že Vám Český rozhlas dokáže přinést (a i v budoucnu přinášet) mnoho příjemných chvil.

Přeji Vám vše dobré a radost z poslechu především

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio