Stížnost posluchače V. Plocka týkající se vstupu stanice ČRo Radia Wave ve vysílání ČRo Vltava (červen 2016)

20. červen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 6. 2016

Text stížnosti

Dobrý den.
Můžete mi prosím vysvětlit, proč na frekvenci stanice Vltava každý den od 19 hodin vstupuje stanice Wawe, která má jinak samostatné vyslání. Tento hodinový pořad je diametrálně odlišný od ostatního vysílání Vltavy. Nyní subjektivní názor: Stanice Vltava má specifický okruh posluchačů, na kterém je takto pácháno násilí, protože na jsem nucen rozhlasový přijímač v této době vypínat. Zajímá mě důvod, proč je takto postupováno. Jinak bych Vám doporučil, abyste na Radiožurnálu zase vysílali opery. Posluchači této stanice budou také nadšení.
Zdravím vás z Teplic.
V. Plocek

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Plocku,
Vaše stížnost na vstupování Radia Wave do vysílání stanice Vltava není ojedinělá. I někteří další posluchači v minulosti psali Radě Českého rozhlasu a tento krok kritizovali. Vyjádření ředitelky programu Evy Hazdrové-Kopecké, které k této odpovědi přikládáme, vnímáme jako realistický pohled na tento problém. Rada Českého rozhlasu doufá, že věc bude vyřešena ke všeobecné spokojenosti posluchačů, včetně té Vaší.

Děkujeme za Váš zájem o Český rozhlas.

S pozdravem,
Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Čas od 19. do 20. hodiny patřil na Vltavě dlouhá léta soudobé hudbě, v souvislosti se změnami po roce 2001 pak Čajovně - pořadu orientovanému na mladé posluchače, kteří v tuto dobu neodcházejí k televizoru, zůstávají u rozhlasu a zajímá je nemainstreamová kultura očima jejich vrstevníků. Ostatně tato cílová skupina odpovídá právě tak publiku stanice pro mladé, tj. posluchačům Radia Wave.
Mohu konstatovat, že s kritickými hlasy na vysílání Radia Wave (RW) na Vltavě se setkávám velmi často a vnímám je velmi citlivě. Podporu jedinému rádiu pro mladé, jímž Český rozhlas disponuje, bych ovšem ráda zachovala – právě z posluchačů RW se mohou v budoucnu stát posluchači stanice Vltava. Důležitá je ovšem f o r m a, jíž se tato podpora projevuje, a ujišťuji Vás, že této otázce se aktuálně intenzivně věnuji. Ráda bych v blízké budoucnosti navázala těsnější spolupráci s mladými redaktory RW, jejichž kulturní pořady jsou velmi kvalitní, posluchačsky oblíbené, některé už takřka kultovní (např. pořad „Bourání“ architekta Adama Gebriana), a to prostřednictvím kulturně publicistické Mozaiky stanice Vltava. Vzhledem k tomu, že analytickou kulturní publicistiku chceme na Vltavě výrazněji posílit, je vzájemná spolupráce obou stanic na tomto poli logická a žádoucí, např. formou pravidelných rubrik RW v odpolední Mozaice apod.

Zároveň s tím by se pak čas od 19. hodiny vrátil do režie Vltavy. Zůstal by časem (nejen) pro mladé, hovořil by ovšem opět jazykem vltavským.
Vzhledem k očekávaným změnám na stanici Vltava s příchodem nového šéfredaktora/nové šéfredaktorky Vás ještě prosím o trpělivost, leč mohu Vás ujistit, že problém, jehož jste se dotkl, mám na zřeteli a vážně se jím hodlám zabývat.

Ještě jednou Vám děkuji za Váš kritický hlas,
pevně věřím, že Vás naším vysíláním umíme i potěšit,
přeji krásné dny a vše dobré,

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio