Stížnost posluchačky A. Maříkové ohledně pořadu „Tradiční čínská medicína je cesta za zdravím a spokojeností“ (červenec 2017)

26. červenec 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 7. 2017

Text stížnosti

Dobrý den,

chtěla bych podat stížnost na pořad Tradiční čínská medicína je cesta za zdravím a spokojeností.

Tento pořad přináší neobjektivní informace a pohled pouze z jedné strany - spíše než za pořad bych ho považovala za reklamu. P. Jindřichu Sedláčkovi je poskytnut prostor, kde může sám sebe prezentovat, aniž by to bylo vyváženo skutečnými fakty.

Moje mamka - Jarmila Maříková, ročník 1960 v jeho péči zemřela. Vyhledala jej v únoru či březnu 2017, kdy jí bylo sděleno podezření na rakovinu. P. Sedláček jí slíbil zlepšení stavu do jednoho měsíce, výrazné zlepšení do 4 měsíců. Při zhoršování jejího zdravotního stavu tvrdil, že se její tělo čistí. Vzhledem k tomu, že se mamka zcela dostala pod jeho vliv, naše rodina pouze zoufale sledovala, jak ve strašném utrpení umírá na rakovinu, aniž bychom jí mohli jakkoliv pomoci prostředky moderní medicíny, protože p. Sedláček tvrdil, že léčba je úspěšná a naše poukazování na hrozné zhoršování jejího zdravotního stavu vysvětloval, že "ona je slabá, protože málo jí, jinak je léčba úspěšná. Když bude víc jíst, všechny problémy pominou", přestože jsme mu opakovali, že mamka nemůže polykat (jeden ze symptomů terminální rakoviny žaludku). Mimo jiné p. Sedláček tvrdil, že mamka nemá vodu na plicích, přičemž když konečně souhlasila s lékařskou péčí a v kritickém stavu byla převezena do nemocnice, lékaři jí vyčerpali z plic 4 litry tekutiny.

Za jeden měsíc, kdy byla mamka v jeho péči - běhěm toho měsíce jí věnoval maximálně 1 hodinu času - platila (za kontrolu + prášky) kolem 2 800 Kč.

Považuji za nemorální, že v Českém Rozhlase, který by měl informovat objektivně a se zjištěním všech informací, je poskytnul prostor někomu, kdo takto vydělával na zoufalství umírajícího člověka. Pro pozůstalé je to potom skutečný výsměch.

Přikládám email, který jsem zaslala redaktorce, která s ním dělala rozhovor.

S pozdravem,

Alena Maříková

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Maříková,
Vaší "smutnou" stížností se Rada Českého rozhlasu pečlivě zabývala. Vyjádřil se k ní i ředitel Českého rozhlasu České Budějovice a Českého rozhlasu Vysočina Zdeněk Duspiva. Jeho text připojujeme a Rada Českého rozhlasu ho považuje za informačně vyčerpávající.
S přáním všeho dobrého

jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

reaguji na zaslanou stížnost posluchačky na vysílání ČRo (Region) Vysočina. Předně je mi velmi líto smutného osudu matky paní Maříkové.

K tématu obecně bych rád uvedl, že po svém nástupu do funkce ředitele jihlavského rozhlasového studia jsem změnil skladbu hostů na zdravotnická témata, kde dle možností již místo laiků zveme kvalifikované lékaře a zdravotnické pracovníky ze zdravotnických zařízení a institucí či z lékařské praxe.

Konkrétní pořad, na který stěžovatelka upozorňuje, se na Českém rozhlasu Region vysílal před šesti lety 29. 6. 2011. Při jeho zpětném poslechu jsem neshledal žádné zásadní pochybení ze strany moderátorky ČRo. Pan Sedláček se od té doby vysílání Českého rozhlasu Region Vysočina nezúčastnil. O jeho současných aktivitách nám není nic známo, nemáme s nimi nic společného ani jej žádným způsobem nepropagujeme.

Přeji klidné dny

Ing. Zdeněk Duspiva
ředitel Českého rozhlasu České Budějovice a Českého rozhlasu Vysočina

autor: kob
Spustit audio