Stížnost posluchačky B. Richterové ohledně článku o dezinformačních webech na iRozhlas.cz (srpen 2017)

28. srpen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 8. 2017

Text stížnosti

Vážená Rado Českého rozhlasu,
zasílám Vám stížnost na práci redaktora Michala Zlatkovského, který při tvorbě článku na stránkách iRozhlas.cz "Radioaktivní mrak, arabština na úřadech i CIA útočí v Sýrii. Sestavili jsme nový žebříček falešných zpráv" z 23. května 2017 dle našeho názoru flagrantně porušil Kodex Českého rozhlasu.
Redaktor ve svém textu referoval o práci údajných dezinformačních webů zcela jednostranným způsobem. Nedodržel elementární novinářské pravidlo, a tím je dát prostor všem zúčastněným stranám. Nic na tom nemění skutečnost, že k textu byl následně po delší době dodán dovětek, že, cituji: „Dezinformační weby požádal server iROZHLAS.cz o vyjádření, na základě jejich reakcí připraví pokračování." Ptám se, proč redaktor neoslovil "dezinformační" weby již při tvorbě textu? Postupují takto zaměstnanci webu Českého rozhlasu i u jiných společenských či politických témat? Například: když jeden ministr osočuje druhého, také mu dá prostor pro vyjádření až za několik dní?
Z profilu Michala Zlatkovského na stránkách iRozhlas.cz vyplývá, že jde o dlouholetého žurnalistu, který by postupy novinářské práce měl dokonale znát. Lze se tedy oprávněně domnívat, že v tomto případě postupoval zcela záměrně, jednostranně a se snahou očernit určitou část mediálního spektra.
Preambule Kodexu v bodě d) například říká, že Český rozhlas představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek. Dále pak bod l) uvádí, že Pracovníci rozhlasu, kteří se podílejí na vysílání služby veřejnosti, musí splňovat vedle odborných požadavků také požadavky mravní. Odpovědnost těch, kteří oslovují statisíce lidí, je mimořádná i tím, že je stvrzována v nepřetržitém procesu a za všech objektivních i subjektivních okolností. Týmovou prací každodenně pomáhají rozvoji demokratické společnosti, obohacují veřejnost o nové poznatky, dávají prostor svobodné výměně názorů, pomáhají zachovávat tradiční hodnoty lidského života, rozvíjejí kulturní identitu a přispívají k orientaci ve světě.
Bod 6.1 Kodexu Českého rozhlasu říká, že jedním z prvořadých úkolů Českého rozhlasu je zprostředkovávat informace ve zpravodajských a publicistických pořadech. Český rozhlasposkytuje posluchačům informace důležité pro jejich všestrannou orientaci a svobodné utváření názorů.
V bodě 6.6 Kodexu Českého rozhlasu se píše, že ve zpravodajských a publicistických pořadechČeský rozhlas dbá na přesnost a nestrannost, spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečnosti.
Opomíjím, že jako zdroj informací pan redaktor Zlatkovský využil lobbistický kontroverzní spolek Evropské hodnoty, stejně jako odkazuje na odborníka Miloše Gregora, který ovšem s Evropskými hodnotami dlouhodobě úzce spolupracuje. Tudíž ho nelze považovat za další "zdroj informací".
Děkuji, že se touto stížností budete zabývat a zašlete informaci, jak s ní bylo naloženo.
Barbora Richterová

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Richterová,
děkuji Vám za Váš zájem o vysílání Českého rozhlasu, do jehož oblasti spadají i webové stránky irozhlas.cz. Vaši stížnost týkající se možného porušení Kodexu Českého rozhlasu radní prostřednictvím generálního ředitele předali vedoucím pracovníkům rozhlasu k vyjádření. To poskytl ředitel Zpravodajství Jan Pokorný.
Dává Vám za pravdu, že autor článku týkajícího se údajných dezinformačních webů opomněl dát prostor k vyjádření jejich zástupcům. Jedná se přitom o nedodržení jednoho ze základních novinářských přístupů při tvorbě zpravodajského textu. Rada Českého rozhlasu se domnívá, že tímto došlo k porušení písmena d) Preambule Kodexu Českého rozhlasu (Český rozhlas představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek). Radní souhlasí i s Vaším tvrzením, že došlo k porušení odstavce 6.6 Kodexu, že ve zpravodajských a publicistických pořadech Český rozhlas dbá na přesnost a nestrannost, spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečnosti.
Rada Českého rozhlasu nesouhlasí s tvrzením, že předmětný text je analýzou, proto není potřeba oslovit zástupce všech dotčených stran. V článku jsou přitom použity citace zástupců pouze jedné ze stran „sporu“.

S pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

text kolegy Zlatkovského je analýzou, nikoliv prostým článkem. Při jeho přípravě jsme detailně pilovali řadu dalších obsahových a formálních věcí a oslovit zástupce citovaných dezinformačních médií jsme neúmyslně opomněli. Ostatně to v případě analýz a komentářů nebývá zvykem. Nicméně v dostatečné reakční době jsme o tento prvek analýzu rozšířili a vyjádření uveřejnili.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vas-vyplod-je-psychicky-nesvepravny-dezinformacni-weby-reaguji-na-zebricek_1705261600_zlo

Zároveň bych rád upozornil na pasáže Kodexu, o které se opíráme i při analýzách médií, která jsou skrytě nebo otevřeně dezinformační, která svými texty leckdy spoluvytvářejí podhoubí intolerance až xenofobie. Považujeme to i za náš příspěvek k šíření mediální gramotnosti.

Citace z Kodexu:

c) Podporuje soudržnost společnosti a integraci všech jednotlivců, skupin a společenství zvláště se vyvaruje kulturní, sexuální, náboženské, rasové či politické diskriminace a společenské segregace.
h) Odráží rozmanitost filozofických koncepcí a náboženských vyznání ve společnosti, aby napomohl vzájemnému porozumění a toleranci a podporoval soudržnost mnohonárodnostní a multikulturní společnosti.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio