Stížnost posluchačky D. Bočkové ohledně zrušení pořadu „Kupředu do minulosti“ (březen 2017)

29. březen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 3. 2017

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Bočková,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S tímto vyjádřením se Rada ČRo ztotožnila.

S přátelským pozdravem

jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní magistro,

děkujeme za Váš dopis a jsme rádi, že rozhlasový pořad dovede vyvolat tak velký zájem, jaký jste svou peticí proti zrušení Kupředu do minulosti vybudila Vy. Nicméně právě v reakci na Vaši petici v prvé řadě jednoznačně odmítáme, že by nás k tomuto kroku vedly politické či jiné zákulisní tlaky, jak by mohlo být z textu petice i Vaší stížnosti pochopeno. Ani Vámi uváděný spolek Sisyfos neměl se zrušením zmíněného pořadu nic společného.
Důvody byly výlučně v rovině obsahové a dramaturgické. S novým vedením rozhlasu, Programu i stanice přicházejí zcela přirozeně změny. Snad jste už některé na ČRo Dvojka i zaznamenala: posilujeme důraz na poznávání a popularizačně-vzdělávací pořady, intenzivně pracujeme s hudební dramaturgií (rozšiřujeme záběr směrem k instrumentální hudbě, francouzským šansonům i současné tvorbě) atd.
Pořad Kupředu do minulosti (vysílaný od ledna 2014) měl původně nabízet „staré recepty na nové problémy“. Časem se ale stále více měnil v pořad aktuální publicistiky reagující mj. na migrační či finanční krizi, problematiku blackoutu, islámu, kolapsu společnosti, konce civilizace atd. Pro pořady tohoto typu máme prostor na jiných stanicích Českého rozhlasu, ČRo Dvojka chce v našem portfoliu plnit převážně rodinnou, relaxační, zábavnou a oddechovou funkci. Ostatně text Vaší petice jasně dokládá, že pořad vnímáte spíše jako politický, analytický. Kupředu do minulosti nabízelo jistě také mnohá témata patřící do pořadů poradenských jako tématika soli a její přemíry v naší stravě, cukru, výchovy, vztahů v rodině, permakultury – těmto a podobným okruhům se ČRo Dvojka i nadále věnuje jak ve své dopolední Poradně, tak v Kávě o čtvrté.
ČRo Dvojka by ale měla být samozřejmě i stanicí, která nabídne poznání a vzdělání. Pečlivě proto volíme odborníky na daná témata. Posluchači ČRo Dvojky, jak víme z analýz i jejich ohlasů, mají v mimořádné oblibě pořady historické, proto jsme od nového roku zaměřili podvečery ve všední dny především na historická témata. V rámci zjednodušení struktury programového schématu budou v jednotném čase a do tohoto rámce Kupředu do minulosti ve své dnešní podobě již nezapadá. O jeho zajímavé hosty ale posluchači nepřijdou: hned několik z nich, Václava Cílka, Andora Šándora, Cyrila Höschla a další, našim posluchačům nabízí dopolední pořad Jak to vidí, a to dokonce s podobnými či shodnými tématy. Martina Kociánová také zůstává moderátorkou Českého rozhlasu ČRo Dvojka – moderuje Hosta do domu, hodinový pořad v dopoledním prime-timu (!), kam si v součinnosti s dramaturgií stanice bude zvát své hosty. Výběr hostů v médiu veřejné služby ovšem nemůže být na libovůli či myšlenkovém okruhu jednoho moderátora, jak se to v případě Kupředu do minulosti - i přes opakovanou snahu toto s autory pořadu řešit – občasně dělo. Jsme přesvědčeni, že jeho přípravě mohla předcházet mnohem širší diskuse.
Vážená paní Bočková, věříme, že se shodneme na tom, že demokracie není a nemůže být ohrožená zrušením jednoho pořadu na jedné stanici, zrušením jedné rubriky v novinách, zrušením jednoho pořadu v televizi. Demokracii může ale ohrozit i přesvědčení o vlastní pravdě a snaha vidět za každým rohem blíže nespecifikované nebezpečí. Bezdůvodná panika většinou způsobí více škody než nepopulární rozhodnutí vědomě zrušit jeden pořad a nahradit jej jiným.

Věříme, že jsme Vám dostatečně zdůvodnili naše programové rozhodnutí (nikoli politické, jak je nám podsouváno), a že nadále zůstanete naší posluchačkou, která si z nabídky našich 23 stanic a jejich 24hodinového vysílání vybere to, co je Vám blízké. Veškeré naše konání totiž směřujeme právě k vám, našim posluchačům, neboť i při programových změnách a neutuchajícím hledání nových typů pořadů a formátů jsme motivováni pouze snahou nabídnout vám všem to nejlepší, čeho jsme schopni.

Přejeme Vám vše dobré

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

PhDr. Martin Groman, Ph.D.
šéfredaktor ČRo Dvojka

autor: kob
Spustit audio