Stížnost posluchačky H. Mikulové ohledně neinformování o událostech z března roku 1939 v Českém rozhlase (červen 2016)

20. červen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 6. 2016

Text stížnosti

Dobrý den vedení Českého rozhlasu,
bohužel jsme ve Vašem dnešním vysílání dosud neslyšeli žádné informace o tragických událostech 15. 3. 1939 kdy vstoupila na naše území německá nacistická armáda a vyhlásila Protektorát Čechy a Morava. Den před tímto datem, to je 14. 3. 1939 vyhlásili Slováci samostatný fašistický Slovenský stát a od společného státu se odtrhli.
Jistě budete souhlasit s tím, že obě okupace našich zemí cizími armádami, to je 14. 3. 1939 a 21. 8. 1968 bychom si měli stále připomínat, obě vedly k tragickým koncům.
Chtěla bych se zeptat, zda se dnes ve Vašem hlavním večerním vysílání dočkáme pořadu věnovanému 15. 3. 1939, událostem kolem něj a po něm? Český rozhlas má veřejnost objektivně informovat a vzdělávat, očekáváme to.
Děkuji za odpověď,
Helena Mikulová

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Mikulová,Vaší stížností jsme se podrobně zabývali a výsledky analýzy poskytnuté vedením Českého rozhlasu, které přikládáme, Vám dávají ve velké míře za pravdu.
Rada Českého rozhlasu na základě těchto informací schválila na svém veřejném zasedání 25. května 2016 následující usnesení: „Rada Českého rozhlasu na základě podnětu posluchačky Mgr. Heleny Mikulové z 1. 4. 2016 vyzývá Český rozhlas, aby ve větší míře ve svém vysílání referoval o výročí okupace českých zemí nacistickým Německem, a to v obdobném rozsahu, jako činí u jiných významných okamžiků československé a české historie“.

Vážená paní Mikulová, děkujeme za Vaši připomínku, a přejeme si, abyste zůstala posluchačkou Českého rozhlasu.

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

K letošnímu výročí okupace Československa německou nacistickou armádou Radiožurnál nepřichystal žádný speciální pořad. Události roku 1939 stanice připomněla ve zprávách, částečně také v pořadu „Dvacet minut Radiožurnálu“ s europoslancem JUDr. Pavlem Teličkou. Radiožurnál každý rok připomíná smutná výročí z minulého století, jak okupaci, tak Pražské povstání i boj o rozhlas v srpnu 1968. A při příležitosti kulatých výročí přináší speciálně připravené pořady.
Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio