Stížnost posluchačky H. Sklenářové na přesun pořadu Čajovna (březen 2015)

25. březen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2015

Text emailové stížnosti

Pěkně prosím, pokud je to ještě možné, neberte nám Čajovnu!!!
Děkuji a jsem s pozdravem Hana Sklenářová

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Sklenářová,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš dopis z 30. 1. 2015.

Český rozhlas prodělává od roku 2011 významné organizační, programové a další změny, které se dotkly i pořadu stanice Vltava „Čajovna“.
V současné době se množí podněty posluchačů podobné tomu Vašemu. Rada Českého rozhlasu vyčká určitou dobu, a kdyby vyjádření nespokojenosti s Vámi zmiňovanou programovou změnou přibývalo, obrátila by se na vedení ČRo, aby ji s oním odstupem zhodnotilo, popř. „obhájilo“ vůči vznášené kritice.
Nyní je to tak, že většina členů Rady ČRo podporuje pokus rozšířit příjem Rádia Wave také na VKV, tj. i snahu takto přivést část mladšího publika k poslechu stanice Vltava.
Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Mgr. René Zavoral, programový náměstek Českého rozhlasu. RČRo toto stanovisko na své veřejné schůzi dne 25. února 2015 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

Vážená paní Sklenářová, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu a věříme, že si v jeho nabídce vyberete zajímavé pořady.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Radio Wave bude na Vltavě vysílat každý večer hodinový proud hudby, reportáží či rozhovorů místo pořadu Čajovna. Ta se přesune z večerního času do prime-time. Český rozhlas tímto krokem naplňuje svou dlouhodobou programovou strategii a splácí pomyslný dluh mladé generaci, která aktuálně v našem vysílání na VKV svou programovou řadu nemá.

Stávající publikum Čajovny ale o svůj oblíbený pořad nepřijde. Pořad Čajovna z Vltavy nezmizí. Bude se vysílat ve všední dny v 15:30 – 16:00, kdy bude nabízet především hudbu, a o víkendech ve 23:15 - 24:00, kdy se bude věnovat hlavně publicistice a mluvenému slovu.
Odpolední Čajovna se navíc hudebně propojí s následujícím pořadem Mozaika. Autor Čajovny bude zároveň vybírat hudbu pro aktuálně publicistickou Mozaiku, tudíž bude mít v zásadě 1,5 hodiny vysílání ve své hudební dramaturgii, což je více, než měli autoři Čajovny doposud.

René Zavoral
náměstek generálního ředitele pro program a vysílání

Spustit audio