Stížnost posluchačky K. Burkartové týkající se rozhovoru s prof. Janem Pirkem v rámci pořadu Osobnost Plus (červenec 2016)

27. červenec 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 7. 2016

Text stížnosti

Dobrý den,
v sobotu 23.4. 2016 Český rozhlas Plus vysílal rozhovor s profesorem Janem Pirkem v rámci pořadu Osobnost Plus. Profesor Pirk se vyjadřoval k muslimské populaci v Evropě velmi nevhodným způsobem. Muslimskou kulturu srovnával s jinými kulturami např. Vietnamci či křesťany a tvrdil, že většina lidí muslimského vyznání jsou militantě smýšlející jedinci, které není možné integrovat do evropské kultury. Jeho názor není podložen žádnými reálnými fakty, čísly. Jeho nepravdivá a xenofobně laděná slova navíc nebyla nijak usměrněna moderátrkou pořadu paní Barborou Tachecí. Naopak, byla komentována slovy: "Já tomu rozumím." Myslím, že není přípustné takto nekriticky vysílat názor člověka na téma, kterému očividně nerozumí. Pan Pirk také řekl, že naše země může být otevřená íránským křesťanům, po té co zavrhnul integraci muslimů. Cituji: " ... ano, to jsou křesťné, těm samozřejmě může být naše země otevřená." Velmi mě zneklidnilo, že je možné, aby takovýto projev náboženské netolerance byl vysílán bez jakékoli kritiky moderátora, a to navíc v pořadu Osobnost Plus, u kterého bych očekávala, že představí posluchačům někoho morálně vyspělejšího než je pan profesor Pirk. Pokud se tedy z pořadu nemá stát fraška.
Český rozhlas Plus jinak poslouchám ráda a mrzí mě, že jsem se stala svědkem tohoto nedopatření. Doufám, že se podobná situace nebude opakovat.
S pozdravem
Kateřina Burkartová

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Burkartová,
děkujeme Vám za Váš podnět, o vyjádření jsme požádali ředitele zpravodajství Jana Pokorného. Kodex Českého rozhlasu říká, že rozhlas představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek. Domníváme se, že názory pana profesora Jana Pirka do tohoto spektra patří. Jako posluchačka Českého rozhlasu asi budete souhlasit s tím, aby se nejen například v otázce migrační krize ve vysílání objevovaly různorodé názory. Ať už souhlasné, nebo kritické.
Rada ČRo iniciovala vznik několika nezávislých odborných analýz vysílání Českého rozhlasu a bude v tom dále pokračovat. Analýzy vzniklé pro potřeby Rady ČRo jsou zveřejňovány na internetových stránkách ČRo. Nepochybně v nich najdete něco, co Vás zaujme, jedna z nedávných analýz se týkala právě mediální reprezentace uprchlické krize ve vybraných pořadech ČRo, je volně dostupná zde: http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/ctyri-odborne-analyzy-vysilani-ceskeho-rozhlasu-v-roce-2015--1593820

S pozdravem
Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní Burkartová,

zmíněné vyjádření profesora Pirka je potřeba zasadit do kontextu celého rozhovoru, ze kterého je evidentní, že Jan Pirk ve své kritice míří především na stoupence tzv. Islámského státu, kteří několik týdnů před vysíláním rozhovoru zaútočili v Bruselu a zabili tam desítky lidí. Tímto tvrzením téma rozhovoru začalo a nevyslovený odkaz na tuto skutečnost se prolíná následujícími minutami. Na obranu moderátorky i jejího hosta uvádím, že oba v rozhovoru explicitně upozornili, že jejich tvrzení neplatí paušálně.

Souhlasím s Vámi, že moderátorka mohla položit doplňující otázku, z čeho pan Pirk vychází, když tvrdí, že podíl militantních stoupenců mezi muslimy je obrácený v porovnání s podílem militantních Čechů nebo Vietnamců. Je potřeba si ovšem uvědomit, že Osobnost Plus je profilový rozhovor, jehož hlavním cílem je detailně představit osobnost a její postoje. Nejedná se, už vzhledem k času vysílání (sobota před polednem), o rozhovor konfrontační či analytický.

Vaše další citace Pirkova prohlášení je neúplná a musím konstatovat, že tím byl otočen jeho význam. Profesor Pirk řekl toto: „Já jsem se například zastával těch íránských křesťanů, já jsem říkal ano, to jsou křesťané, těm samozřejmě může být naše země otevřená. Teď se ukázalo, že jsem byl úplně vedle.“ To dokazuje, že Pirkova kritika směřuje nejen k muslimům, ale po určitém přehodnocení i ke křesťanům.

Netroufám si tak jako Vy otevřeně hodnotit morální vyspělost Jana Pirka, protože to by měli udělat sami jednotliví posluchači, kteří slyšeli 50minutový rozhovor na ČRo Plus. Pro mě i mé kolegy je prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. uznávanou českou kapacitou na poli kardiochirurgie a přednostou Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu. To byl hlavní důvod, proč jsme ho pozvali do vysílání.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio