Stížnost posluchačky L. Trézové ohledně zrušení pořadu „Kupředu do minulosti“ (březen 2017)

29. březen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 3. 2017

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Trézová,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S tímto vyjádřením se Rada ČRo ztotožnila.

S přátelským pozdravem

jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní Trézová,

děkuji Vám za dotaz ohledně pořadu Kupředu do minulosti a dovolím si odpovědět na něj v podobném duchu, v jakém jsem na podobné dotazy odpovídala několika posluchačům před Vámi:

Český rozhlas má nové vedení, právě tak úsek Programu a stanice ČRo Dvojka. Je jen přirozené, že s novým pohledem na profilaci a formátování jednotlivých stanic přicházejí změny. Některé jste mohla zaznamenat už na podzim (např. přesunutí Kontaktu na regionální stanice a zavedení večerní Četby pro celou rodinu, obnovení odpolední Kávy o čtvrté apod.), další přišly s lednem roku 2017. Nových pořadů - slovesných i hudebních - je celá řada, vystřídaly ty, které jsme se rozhodli po určité době ukončit. V případě Kupředu do minulosti (KdM) byly tou dobou tři roky vysílání v týdenní periodicitě.

Jeho čas (podvečerní půlhodinka od 18:30) je v novém schématu věnován ryze historickým cyklům současným i budoucím (typu Toulky českou minulostí, Jak to bylo doopravdy, Děti Charty, Osudové ženy, Českoslovenští legionáři ad.). Vycházíme vstříc našim posluchačům se zájmem o historii, jichž má ČRo Dvojka dle dosavadních výzkumů mimořádné množství. Pro snazší orientaci ve schématu jim bude patřit tento čas každý všední den. Pořady aktuální publicistiky, k níž postupem času dospěl pořad Kupředu do minulosti, a výběr témat (např. silný akcent na tzv. uprchlickou krizi, blackout a zánik civilizace, vědecké, ale i vědecky sporné otázky aj.) v portfoliu rozhlasových stanic patří více na nově vzniklý publicisticko-analytický ČRo Plus, kde jsou také pojednávána. Řada témat (permakultura, zdravotnické otázky, životní styl, strava…) přesto zůstává i na Dvojce (např. v pořadech Káva o čtvrté, Jak to vidí, Host do domu).

Paní Kociánová je nadále moderátorkou stanice ČRo Dvojka: patří do pětice moderátorů dopoledního Hosta do domu, kam si každý čtvrtek zve hosty dle svého výběru. Jistě se s řadou z nich bude věnovat podobným otázkám, jež řešila v pořadu Kupředu do minulosti.

Připomínám také, že někteří z hostů KdM jsou našimi stálými „jaktovidiči“ (mj. Václav Cílek, Andor Šándor, Cyril Höschl). Možnost vrátit se k odvysílaným pořadům KdM je a bude i nadále – archiv je k dispozici na internetu.

Změny, k nimž aktuálně dochází, jsou motivovány snahou o posílení vzdělávacích a popularizačně-vzdělávacích pořadů garantovaných odborníky, hledáme také nové formáty kultivované zábavy a výrazně pracujeme s hudební dramaturgií (včetně rozšíření žánrového spektra). Byla bych, věřte, velmi ráda, kdyby toto vše dokázali ocenit i posluchači komerčních rádií. A stále doufám, že i tito posluchači mohou „dostat hlad“ po takové kvalitě, jíž – jak jsem přesvědčena – nabízíme v Českém rozhlasu my, a to na 23 stanicích po 24 hodin denně, včetně rodinné, klidné a přívětivé stanice ČRo Dvojka.

Vážená paní Trézová, i přes Vaši nespokojenost se zrušením jednoho pořadu si troufnu věřit, že si onu kvalitu u nás najdete a oceníte i Vy.

Děkuji Vám za Váš zájem, přeji Vám vše dobré, radost z poslechu Českého rozhlasu především

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio