Stížnost posluchačky M. Hoření ohledně pořadu Zaostřeno na ČRo Plus (srpen 2017)

28. srpen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 8. 2017

Text stížnosti

Dobrý den, vážení přátelé,
dovoluji si Vám zaslat svůj názor na jeden konkrétní rozhlasový pořad a podnět k Vašemu jednání. V příloze.
Děkuji za případné vyrozumění.
S pozdravem
Ing. Monika Hoření

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Hoření,
děkuji Vám za zajímavé náměty k práci Českého rozhlasu. Radní Českého rozhlasu jim věnovali značnou pozornost. Prostřednictvím generálního ředitele jsme o vyjádření požádali příslušného zástupce vedení rozhlasu. To poskytl šéfredaktor ČRo Plus Ondřej Nováček. Radní si poté vyžádali ještě doplnění jeho stanovisek (učinila tak Patricie Polanská, vedoucí Programu ČRo Plus), která přinášíme níže.
Radní Českého rozhlasu souhlasí s tvrzením, že Český rozhlas byl jedním z mála tuzemských médií, které poskytlo panu Poljakovovi vcelku značný prostor. Nicméně ze slov moderátora Libora Dvořáka vyplynulo, že Český rozhlas jen velmi sporadicky dává ve svém vysílání prostor osobnostem žijících v Rusku, které se současnou politikou Ruské federace souhlasí. Na druhé straně velmi často oslovuje kritiky této politiky. To souvisí i s Vaší výtkou na adresu moderátorky, která se v avízu na rozhovor s panem Poljakovem Libora Dvořáka skutečně ptá, zda „Poljakovovy názory jsou hodně šovinisticky velkoruské, má smysl něco takového našim posluchačům předvádět?“ Takovéto znění dotazu radní považují za velmi nevhodné a souhlasí s Vaším tvrzením, že by Český rozhlas měl dávat prostor širokému spektru názorů tak, jak mu to ukládá Kodex Českého rozhlasu.
Výše zmíněné je proto podle Rady Českého rozhlasu na hraně porušení Kodexu Českého rozhlasu.
Radní dále k Vaší stížnosti uvádějí:
- byla potvrzena skutečnost, že jde o běžný formát Vámi zmíněného pořadu, tudíž vstupy dvou novinářů jsou v tomto pořadu obvyklé
- jak vyplývá z doplňujících informací, Český rozhlas o třetím výročí upálení skoro padesátky lidí v Oděse vůbec neinformoval. Důvodem měla být vládní krize – premiér Sobotka v tento den (2. května) oznámil záměr podat demisi vlády a toto téma dostalo absolutní přednost ve vysílání. V roce 2016 tuto událost Český rozhlas Plus reflektoval ve zpravodajství i v proudovém vysílání formou rozhovoru. Za informaci o svědcích této děsivé události žijících v Praze zástupci Českého rozhlasu děkují a pokusí se je zkontaktovat. Pokud máte na někoho z nich kontakt, neváhejte ho Českému rozhlasu poskytnout.

Vážená paní inženýrko, ještě jednou děkuji za Váš zájem o Český rozhlas a doufám, že zůstanete jeho věrnou posluchačkou.

S pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

úvodem musím poznamenat, že Český rozhlas Plus je jedním z mála médií v ČR, který dal názorům p. Poljakova takto velký prostor. Už tento samotný fakt považuji za důkaz, že se poctivě snažíme naplňovat poslání veřejnoprávního média z hlediska názorové plurality. Dále je důležité poznamenat, že ze stopáže 21 minut drtivá většina prostoru byla věnována rozhovoru s Poljakovem (cca 18 minut). Reakce Ondřeje Soukupa a Petry Procházkové zabrali zhruba 3 minuty. Z toho vyplývá, že celému pořadu naprosto dominovala osobnost pana Poljakova, jeho argumentace a pohled na dění kolem něj. Konečně musím zdůraznit, že Zaostřeno není interview, pořad rozhovorů, nýbrž analytický formát, který formou různých novinářských žánrů rozebírá konkrétní téma. Pokud se v Zaostřenu objeví rozhovor, je zpravidla doplněn reportáží či nějakým analytickým žánrem. Čistý žánr rozhovoru Plus vysílá v jiných pořadech (Interview Plus, Pro a proti, Osobnost Plus).

Autor Libor Dvořák po dohodě s editorkou Helenou Berkovou rozhovor rozdělil do tematických částí (1. literatura, názor na Solženicynovu knihu Souostroví Gulag, resp. její vyloučení ze školních osnov. 2. Ukrajina). Komentáře Ondřeje Soukupa a Petry Procházkové zařadil proto, aby měl posluchač k dispozici i jiný názor na danou problematiku. Cílem nebylo „znemožnit“ J. M. Poljakova, ani O. Soukupa, ani P. Procházkovou. Hodnocení všech prezentovaných názorů je na posluchačích. Po obou komentářích následuje část rozhovoru, v níž Poljakov reaguje na evropské obavy z ruské agrese. Poslední slovo má tedy J. M. Poljakov. Jeho názory je možné označit jako kontroverzní, proto chápu snahu Libora Dvořáka přidat pohled z „druhé strany“.

Osobně bych preferoval, kdyby rozhovorová část byla oddělena od analytické/komentátorské pasáže a kdyby v samotném rozhovoru roli kvalifikovaného oponenta důsledněji plnil moderátor, což by omezilo potřebu nechat reagovat na Poljakova komentátory. To však nic nemění na mém přesvědčení, že inkriminovaný pořad Zaostřeno byl v pořádku a naopak byl příkladem názorové plurality Českého rozhlasu Plus.

S pozdravem

Ondřej Nováček
šéfredaktor ČRo Plus

Doplňující informace, které zpracovala paní Patricie Polanská, vedoucí Programu ČRo Plus, která zastupuje pana šéfredaktora Mgr. Ondřeje Nováčka v době jeho dovolené.

- paní Hoření nepřímo upozorňuje, že se Český rozhlas nezabýval výročím upálení 48 lidí v Oděse ze strany ukrajinských fašistů. Bylo by možné zjistit, zda je to tak, nebo uvést příklady z vysílání? Rovněž zajímavá je její informace, že v Praze žijí lidé, kteří byli očitými svědky této události... Skutečně jsme se výročí letos na ČRo Plus nevěnovali. Důvodem byla vládní krize – premiér Sobotka v tento den oznámil záměr podat demisi vlády a toto téma dostalo absolutní přednost ve vysílání. V roce 2016 jsme výročí na Plusu reflektovali ve zpravodajství i v proudovém vysílání formou rozhovoru. Za informaci o svědcích žijících v Praze děkujeme a pokusíme se je zkontaktovat.
- bylo by možné získat přesné znění upoutávky, kterou paní Hoření zmiňuje? Zvukový záznam je v příloze.
- pan šéfredaktor Nováček uvádí, že "pokud se v pořadu Zaostřeno objeví rozhovor, je zpravidla doplněn reportáží či nějakým analytickým žánrem".

0:00
/
0:00

Mohu poprosit o pár konkrétních příkladů z nedávné minulosti (především takové, kde na hosta reagují jeho oponenti)?

Například:
18.8.2017 15:34 Kdy budou na silnicích auta, která zvládnou řídit sama?
17.8.2017 15:34 Polské státní lesy pokračují v kácení smrků v Bělověžském pralese
Tento model je de facto pravidlem, další příklady lze nalézt zde: https://goo.gl/x7S4rD

autor: kob
Spustit audio