Stížnost předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka ohledně komentáře J. Leschtiny (prosinec 2014)

17. prosinec 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 12. 2014

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane předsedo,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 31. října 2014.

Zcela správně jste si všiml faktického omylu v komentáři Jiřího Leschtiny. Český rozhlas po Vašem podnětu zveřejnil opravný dodatek a omluvu ‒ http://www.rozhlas.cz/plus/nazory/_zprava/1412161 . Jak je z té internetové stránky patrné, dodatek je nedatovaný. To Rada ČRo pokládá za chybu a sdělila to vedení ČRo na své veřejné schůzi dne 17. prosince 2014.

Rada ČRo si k danému případu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je PhDr. Josef Havel, CSc. tajemník generálního ředitele ČRo.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své výše zmíněné veřejné schůzi. Text připojujeme v příloze.

Vážený pane předsedo, děkujeme Vám za výstižnou kritickou zpětnou vazbu k práci Českého rozhlasu. Pro případný další podobný podnět si Vás dovolujeme upozornit, že žádosti o zveřejnění omluvy je třeba zasílat Českému rozhlasu, nikoliv Radě ČRo. Rada Českého rozhlasu nemá vůči ČRo výkonné pravomoci, podobné případy ji zajímají zejména ve vazbě k povinnostem ČRo podle zákona o ČRo a Kodexu Českého rozhlasu. U kauz, jako byla ta nynější, je proto vhodné napsat Českému rozhlasu i Radě ČRo.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo
viz příloha

Spustit audio