Stížnost účastníka soutěže Prix Bohemia Radio Autor I. Jemelky na neprůhlednost dané soutěže a žádost o doporučení na zrušení této soutěže (listopad 2016)

30. listopad 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 11. 2016

Text stížnosti

Vážení členové Rady Českého rozhlasu,

požádal jsem Český rozhlas, jako účastník soutěže Prix Bohemia Radio Autor, po skončení této soutěže a vyhlášení výsledků, o zveřejnění všech soutěžních textů a dokladů o řádném průběhu soutěže na webu ČRo.

Vedení Českého rozhlasu to však odmítlo s tím, že smluvní podmínky a právní aspekty to neumožňují.

Jsem přesvědčen, že veřejná soutěž média veřejné služby, které je a priori právně zajištěna proti veřejné kontrole, je netransparentní, a proto musí být zrušena.

Žádám tedy Radu Českého rozhlasu, aby doporučila generálnímu řediteli ČRo zrušit soutěž Prix Bohemia Radio Autor a její výsledky anulovat.

S pozdravem

Ivan Jemelka

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Jemelko,
radní Českého rozhlasu se podrobně zabývali Vaší stížností, včetně komunikace, kterou s Vámi vedli zaměstnanci Českého rozhlasu.
Žádáte Radu Českého rozhlasu, aby doporučila generálnímu řediteli ČRo zrušit soutěž Prix Bohemia Autor a její výsledky anulovat. Podle našeho přesvědčení radním tento postup nepřísluší.
Z vyjádření ombudsmana Českého rozhlasu Milana Pokorného vyplývá, že Vaším požadavkem je zveřejnění všech soutěžních textů na webových stránkách rozhlasu. Seznámili jsme se s pravidly zmíněné soutěže a povinnost zveřejnit všechny příspěvky neobsahují. Stejně tak musíme uznat argument, že ke zveřejnění všech soutěžních textů by musel mít Český rozhlas souhlas od všech soutěžících, což neměl.
Pro žádost o informace, stížnost, návrh, podnět či jiné dožádání lze využít zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, který je Český rozhlas povinen dodržovat.

S pozdravem,
jménem Rady Českého rozhlasu,

Hana Dohnálková
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Jemelko,

z pověření generálního ředitele Českého rozhlasu Vám zasílám své stanovisko k Vaší žádosti o zveřejnění soutěžních textů soutěže Prix Bohemia Radio Autor a všech dokumentů, které dokladují řádný průběh zmíněné soutěže, na webu Českého rozhlasu.

Soutěž byla vyhlášena 1. 10. 2015, kdy byla zároveň na webu www.prixbohemiaradio.cz
zveřejněna Pravidla soutěže a Přihláška do soutěže. Dne 21. 1. 2016 byli jmenováni členové obou porot a určeny předsedkyně – Klára Novotná (Původní rozhlasová hra) a Zuzana Vojtíšková (Původní rozhlasová hra pro děti).

Práce obou porot probíhala podle Pravidel soutěže, bod 7. – Hodnocení soutěžních příspěvků. Vyhlášení výsledků proběhlo v rámci knižního festivalu Svět knihy dne 13. 5. 2016. Záznam z tohoto aktu je přístupný na facebookové stránce stanice Vltava v příspěvku s názvem Předáváme ceny Prix Bohemia Radio Autor, jenž byl pro ty, kteří se nemohli předávání účastnit osobně, zveřejněn téhož dne v 16.04 hod. Protokoly o rozhodnutí obou soutěžních porot včetně odůvodnění jsou k dispozici na výše uvedené webové adrese festivalu Prix Bohemia Radio.

Zmíněné skutečnosti prokazují připravenost Českého rozhlasu zveřejňovat maximum informací o své činnosti. Pokud Český rozhlas některé informace či dokumenty nezveřejní, je veden povinností dodržet příslušné právní předpisy. Tak je tomu v případě soutěžních textů a zápisů ze zasedání soutěžních porot.

Při zkoumání možnosti zveřejnit či jinak nakládat s autorskými texty zaslanými do soutěže, je třeba brát v potaz ustanovení zákona č. 121/2000 Sb., autorského zákona, zákona č. 89/2012, občanského zákoníku, a zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. V souladu s výše zmíněnými zákony byla vypracována Pravidla soutěže Prix Bohemia Radio Autor, s jejichž zněním jste vyjádřil bezvýhradný souhlas podpisem Přihlášky do soutěže Prix Bohemia Radio Autor.

Pravidla soutěže Prix Bohemia Radio Autor stanoví, že soutěžící podáním přihlášky přijímají návrh na uzavření licenční smlouvy, jejíž podmínky jsou specifikovány v Přihlášce do soutěže. Podstatné je, že tato licenční smlouva nabývá účinnosti jen tehdy, pokud byl text vyhodnocen jako vítězný. Pokud se tak nestalo, licenční smlouva nevstoupila v účinnost a Český rozhlas je povinen chovat se ke všem textům, jež nebyly vyhodnoceny jako vítězné, jako k soukromému duševnímu vlastnictví, k němuž nemá žádná práva, neboť by se stal neoprávněným uživatelem těchto autorských děl, neoprávněně by zasáhl do práv autorů těchto textů a vystavil by se velkému riziku sporů pro porušení autorského práva.

Možnost uzavření smlouvy s odkládací podmínkou nabytí účinnosti („podmíněný časový odklad“, jak uvádíte ve svém dopisu generálnímu řediteli Českého rozhlasu) se řídí ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Nikoli však ustanoveními v Části čtvrté Hlavě II Dílu 2 Oddílu 5., kde je upraven smluvní typ – licenční smlouva, ale ustanovením § 548 zákona č. 89/2012, občanského zákoníku, jež je obsaženo v Části první tohoto zákona, ve kterém je stanoveno, že vznik, změnu nebo zánik práv lze vázat na splnění podmínky. V souladu s tímto ustanovením bylo postupováno i v případě nabídky a akceptace licenční smlouvy, která byla připravena pro soutěž Prix Bohemia Radio Autor, kdy nabídku licenční smlouvy se stanovením účinností smlouvy vázané na odkládací podmínku ze strany Českého rozhlasu akceptoval soutěžící odesláním přihlášky do této soutěže.

Lze namítnout, že by Český rozhlas mohl dodatečně, nad rámec Pravidel soutěže Prix Bohemia Radio Autor, se všemi přihlášenými autory uzavřít smlouvy umožňující zveřejnění jejich textů, avšak v současné chvíli již Český rozhlas nedisponuje adresami ani jinými kontakty na tyto autory. Je to důsledek Prohlášení pořadatele, bod 14. Pravidel soutěže Prix Bohemia Radio Autor, v němž je uvedeno, že osobní údaje účastníků budou zpracovány pouze za účelem vyhodnocení soutěže, předání cen a statistického vyhodnocení výzkumu a poté budou zlikvidovány. Český rozhlas tudíž může disponovat pouze texty, které byly vyhodnoceny jako vítězné, a ostatní texty nesmí zveřejnit, aniž by tím porušil platné zákony.

Při posuzování možnosti zveřejnit zápisy ze zasedání soutěžních porot je třeba vyjít z toho, že podpisem Přihlášky do soutěže vyslovili účastníci soutěže bezvýhradný souhlas s Pravidly soutěže Prix Bohemia Radio Autor. Tato Pravidla stanoví způsob výběru vítězných textů a ten byl dodržen.

Vzhledem k tomu, že tato Pravidla nestanovila pořadateli soutěže povinnost zveřejnit zápisy ze zasedání soutěžních porot, nezajistila ani pro jejich zveřejnění splnění příslušných předpokladů, tj. souhlas k jejich zveřejnění soutěžícími, neboť by se takové zveřejnění mohlo dotknout jejich osobnostních či autorských práv. Z tohoto důvodu nemůže Český rozhlas zveřejnit zápisy ze zasedání porot, kde probíhalo hodnocení soutěžních textů.

Umělecké soutěže obsahují jistý druh subjektivity, který je z podstaty věci obtížné zcela vyloučit. Nejvyšší možnou míru objektivity celé soutěže lze zajistit anonymitou autorů v průběhu vyhodnocování a zodpovědným výběrem porotců. Všechny soutěžní texty byly označeny pouze číselným kódem až do chvíle, kdy poroty dospěly k definitivnímu rozhodnutí. Teprve poté tajemnice poroty ztotožnila vítězné soutěžní texty a texty oceněné čestným uznáním se jmény autorů. Anonymita autorů po celou dobu jednání porot a samotný výčet porotců soutěže Prix Bohemia Radio Autor, odborníků na dramatickou tvorbu, rozhlasových profesionálů, renomovaných tvůrců a teoretiků, svědčí o maximální snaze Českého rozhlasu dospět k co nejobjektivnějšímu výsledku.

Závěrem konstatuji, že po seznámení s příslušnou dokumentací jsem neshledal důvody, jež by potvrzovaly Vaši domněnku vyjádřenou v dopise z 23. 5. 2016, že Český rozhlas skrývá ledabylý průběh soutěže Prix Bohemia Radio Autor. Soutěž byla organizována podle znění svých Pravidel a její průběh je řádně zdokumentován v souladu s právními předpisy.

Věřím, že přijmete mé vysvětlení s porozuměním.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D.
ombudsman

autor: kob
Spustit audio