Zápis z 10.schůze Rady Českého rozhlasu

25. září 2010

která se konala dne 8. října 2003 v budově Českého rozhlasu (mimořádná schůze)

Přítomní: Richard Seemann, Michal Prokop, Milan Uhde,
členové předsednictva,
Ervín Kukuczka, Michal Pavlata, Maria Ptáčková,
Sekretariát: Hana Vágnerová;
Hosté: Václav Kasík, generální ředitel,
Hana Skalová, ředitelka ESÚ,
Josef Havel, ředitel úseku programu;
Program 10. schůze Rady ČRo (svolané předsedou Rady ČRo 24. 9. 2003 při schůzi předsednictva)
1/ schválení programu,
2/ usnesení k neveřejnému projednávání bodu 3 podle § 7, odst. 3 Zákona 484/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů;
3/ jednání ve smyslu usnesení 87/03 z 2. října 2003;
Program byl hlasováním schválen.

Usnesení 91/03
Rada ČRo prohlašuje jednání bodu 3 programu za neveřejné dle § 7, odst. 36 zákona 484/1991 ve znění pozdějších předpisů.
Hlasování: 6 pro

Usnesení 92/03
I.
Rada ČRo se na svém zasedání dne 8. října 2003 zabývala opakovaně podnětem, který byl Radě doručen elektronickou poštou dne 13.srpna 2003. Podepsal jej ing. Jiří Urban a uvedl jen elektronickou adresu. Podání obvinilo vedení ČRo z porušení zákona č. 199/1994 Sb. ve znění pozdějších předpisů o zadávání veřejných zakázek a z korupčního jednání v souvislosti s náhlým přenesením veškerého platebního styku ČRo v ročním objemu kolem 1,5 mld Kč do jednoho bankovního ústavu . Zmíněného jednání se měli dopustit ředitelka ESÚ ing. Skalová jako pracovnice odpovědná za úsek finančního hospodaření ČRo a generální ředitel ing. Kasík jako statutární orgán ČRo, který schválil její údajný protiprávní postup bez vyhlášení veřejného výběrového řízení podle příslušného zákona a který rovněž schválil její údajnou dvoutýdenní dovolenou v Jihoafrické republice uskutečněnou těsně po zmíněné operaci na pozvání a na účet výše zmíněného bankovního domu.

Rada ČRo na základě závažnosti uvedeného podání a na základě žádosti svého předsednictva ze dne 21. srpna t.r. požádala Dozorčí komisi o prošetření celé záležitosti a zároveň požádala o vysvětlující stanovisko generálního ředitele. Současně požádal předseda Rady o právní stanovisko advokátní kancelář Hornová - Hrudka - Řípa a partneři. Stanovisko Dozorčí komise a advokátní kanceláře , jakož i stanovisko generálního ředitele ČRo byly Radě doručeny 24. září, resp. 1. října t.r.

II.

Na základě těchto odborných stanovisek a na základě obsáhlé diskuse Rada Českého rozhlasu dospěla k těmto závěrům:

  1. Pokud jde o vedení účtů, platebního styku a ukládání depozita byla informace uvedená v podání nepřesná a místy nepravdivá. ČRo má a používá i nadále několik účtů u různých bankovních domů a zmíněná transakce se týkala pouze jedné části jeho finačních operací. Nebylo prokázáno žádné formální porušení zákona o zadávání veřejných zakázek a neprokázalo se, že by popsaným jednáním byla ČRo způsobena škoda ve finančním slova smyslu.

  1. Rada ČRo však konstatuje, a to opakovaně, že vedení ČRo nebylo schopno věrohodně prokázat, z jakých konkrétních informací o trhu při rozhodování vycházelo či i v jiných případech vychází, což zákon v takových případech požaduje.

  1. Cesta ing. Skalové na tenisový turnaj do Jihoafrické republiky byla v dokumentaci ČRo vedena jako cesta služební, navíc v podstatně menším rozsahu, než uvádí podání. Část deklarovaného účelu této služební cesty hodnotí Rada jako nevěrohodnou. Cesta byla realizována na pozvání výše zmíněné banky, významného obchodního partnera ČRo, i když oficiálním pořadatelem akce byl Český tenisový svaz. Český rozhlas hradil pouze diety a kapesné. Generální ředitel s cestou za výše zmíněných podmínek souhlasil. Rada ČRo považuje toto rozhodnutí obou představitelů vrcholného vedení ČRo za hrubou chybu, které by se management instituce veřejné služby neměl dopustit, a to přesto, že v současné době neexistuje žádný právní ani interní předpis, který by byl podobným jednáním porušen, a že nelze prokázat nic z toho, co pisatel podání naznačuje. Rada je přesvědčena, že přijme-li čelný pracovník sdělovacího prostředku veřejné služby od obchodního partnera pozvání nebo jinou hmotnou pozornost takového rozsahu, o jaký šlo v tomto případě, může vzniknout podezření, že se pracovník choval neeticky, a že tudíž jistá škoda, totiž poškození dobré pověsti, ČRo způsobena být mohla.

III.

Vzhledem k výše uvedeným závěrům i vzhledem k pravomoci Rady ČRo dané zákonem přijala Rada tato opatření:

  1. Rada žádá generálního ředitele, aby
  • uspořádal do 3 měsíců výběrové řízení s formalizovanou a jednotnou poptávkou, jehož předmětem by bylo posouzení nabídek bank na vedení platebního styku ČRo s cílem, aby platební styk ČRo nadále zabezpečovala jedna vybraná banka;

  • navrhl optimální způsob zhodnocování dočasně volných prostředků ČRo formou jejich ukládání do bank či využitím jiných bezrizikových instrumentů finančního trhu (nákup krátkodobých státních dluhopisů apod.) při respektování zásady diverzifikace rizika a při uplatnění formalizovaného systému průběžného či opakovaného vyhodnocování nabídek bank;

  • dokumentace, ze které vedení ČRo vychází v případech rozhodování o těchto otázkách, byla nadále zásadně vedena v písemné formě a byla přiměřeně dlouhou dobu archivována.

  1. Rada vzala na vědomí písemné vysvětlující stanovisko generálního ředitele k celému případu.Vzala na zřetel fakt, že stanovisko obsahuje i ředitelovo přiznání vlastní chyby v postupu a výraz ochoty očistit Český rozhlas od podezření. Generální ředitel z vlastních soukromých prostředků převedl na charitativní účel částku 40 tis. Kč odpovídající plnění přijatému od obchodního partnera. Rada toto řešení považuje za přijatelné vzhledem k tomu, že generální ředitel sám nebyl adresátem pozvání. Protože však je Radě jako orgánu kontroly veřejnosti ze zákona plně zodpověden za činnost podniku,
    • snižuje Rada na základě § 8 odst.(1) písm. j) zák. č. 484/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů, v důsledku závěrů uvedených v části II. tohoto usnesení, plat generálního ředitele o 5 % na 3 měsíce

  • Rada žádá generálního ředitele, aby do termínu 15. 11. 2003 předložil první pracovní návrh Kodexu ČRo ve smyslu ustanovení § 8 odst.(1) písm.d) zákona o Českém rozhlase se zřetelem na závěry šetření uvedené v části II. tohoto usnesení.
Hlasování: 6 pro

Ověření zápisu: Michal Prokop

Spustit audio