Zápis z 2. schůze Rady Českého rozhlasu,

28. únor 2005

která se konala dne 23. 2. 2005 v regionálním studiu Českého rozhlasu Plzeň.

Přítomni: Michal Prokop, předseda
Milan Blažek, Štěpán Kotrba, Maria Ptáčková, Bohuš Zoubek, členové Rady ČRo
Omluveni: Milan Uhde, Richard Seemann, Michal Pavlata, Jiří Florian
Sekretariát: Marie Šímová
Hosté: Václav Kasík, generální ředitel ČRo
Vladimír Bako, ředitel ČRo Plzeň

Jednání řídil předseda Rady Českého rozhlasu p. Michal Prokop.

Program:
  1. Schválení zápisů ze zasedání předsednictva
  2. Koncepce přípravy 1. etapy digitálního vysílání ČRo v roce 2005-2006
  3. Vyhlášení výběrového řízení na generálního ředitele ČRo pro další funkční období
  4. Usnesení o neveřejnosti projednávání bodu 5 s výjimkou zaměstnanců ČRo Plzeň
  5. Diskuse o situaci v ČRo Plzeň - rezignace šéfredaktora O. Vaculíka
  6. Usnesení o neveřejnosti projednávání bodu 7
  7. Schválení smluv o nájmu nebytových prostor v ČRo
  8. Návrh příštího zasedání Rady Českého rozhlasu
  9. Různé
Program byl hlasováním schválen.

Usnesení 9/05
Rada Českého rozhlasu schválila jednání svého předsednictva z 2. 2. 2005.
Hlasování: 5 pro
Usnesení 10/05
Rada Českého rozhlasu schválila jednání svého předsednictva ze dne 9. 2. 2005.
Hlasování: 5 pro
Usnesení 11/05
Rada Českého rozhlasu schválila jednání svého předsednictva ze dne 16. 2. 2005 s opravou bodu 2 v tomto znění:
  1. Předsednictvo Zpravodajskou zprávu k dokumentu "Koncepce přípravy a pravděpodobného provozu digitálního vysílání Českého rozhlasu I. etapa 2005-2006" projednalo, vzalo na vědomí a doporučuje dopracovat původní "Koncepci" podle připomínek zpravodajské zprávy, podle původního zadání jako projekt I. etapy digitalizace vysílání ČRo a rozvoje nových médií s definitivním termínem předložení Radě ČRo 30. 3. 05.
  2. Předsednictvo Rady ČRo žádá generálního ředitele, aby "poziční teze" dle doporučení v závěru zpravodajské zprávy v rozsahu dvou stran obdrželi e-mailem všichni členové Rady ČRo v úterý 22. 2. 2005 po zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby tyto "Poziční teze k I. etapě digitalizace rozhlasového vysílání a rozvoji nových technologií" mohli na veřejném zasedání Rady ČRo dne 23. 2. 2005 schválit.
Hlasování: 5 pro

Usnesení 12/05
Rada bere na vědomí Koncepci přípravy a pravděpodobného provozu digitálního vysílání Českého rozhlasu, I. etapa 2005-2006. Generální ředitel Českého rozhlasu předloží Radě ČRo upřesněný Projekt I. etapy digitálního vysílání Českého rozhlasu a rozvoje nových médií k 30. 3. 2005.
Rada ČRo schvaluje předloženou Strategii I. etapy digitalizace vysílání Českého rozhlasu a rozvoje nových médií. (Strategie je přílohou tohoto zápisu.)
Rada ČRo děkuje generálnímu řediteli ČRo a týmu pro digitální vysílání s koordinátorkou H. Havlíkovou za kvalitu odvedené práce na dokumentu.

Hlasování: 5 pro

Usnesení 13/05


Rada českého rozhlasu

vyhlašuje v souladu s ust. § 9 odst. 4 zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, v platném znění, výběrové řízení na funkci

generálního ředitele Českého rozhlasu.


1. Předpoklady uchazeče umožňující účast na výběrovém řízení
  • občanství České republiky
  • neomezená způsobilost k právním úkonům
  • trvalý pobyt na území České republiky
  • bezúhonnost ve smyslu zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, v platném znění (dále jen "Zákon")
  • vysokoškolské vzdělání
  • aktivní znalost alespoň jednoho světového jazyka
  • doložení manažerských zkušeností
  • předložení kariérního životopisu
  • předložení doporučení - referencí
  • předložení písemné úvahy sepsané uchazečem na téma "Současný pohled na Český rozhlas v období přechodu na digitální vysílání", v jejímž závěru je uchazeč povinen zdůvodnit svůj zájem o funkci generálního ředitele Českého rozhlasu
  • předložení písemné přihlášky uchazeče splňující náležitosti uvedené v těchto podmínkách výběrového řízení
  • splnění předpokladů dle ust. § 9 odst. 5 Zákona

Předpokládané jmenování nového generálního ředitele Českého rozhlasu do funkce je ke dni 1. 7. 2005.


2. Náležitosti přihlášky do výběrového řízení a její povinné přílohy
Přihláška uchazeče musí obsahovat následující údaje a musí být doplněna o následující přílohy:
  • jméno, příjmení
  • akademický titul
  • rodné číslo
  • adresa trvalého bydliště
  • adresa pro doručování, telefonické spojení, e-mail
  • kopie platného dokladu prokazujícího občanství České republiky
  • čestné prohlášení o neomezené způsobilosti k právním úkonům
  • kopie platného dokladu prokazujícího trvalý pobyt na území České republiky
  • originál nebo úředně ověřená kopie výpisu z rejstříku trestů ne staršího tří měsíců ode dne podání přihlášky
  • originál nebo úředně ověřená kopie osvědčení ve smyslu ust. § 4 odst. 1 zákona č. 451/1991 Sb., v platném znění (dále jen "Lustrační zákon"), případně pouze čestné prohlášení o splnění podmínek stanovených Lustračním zákonem pro vydání tohoto osvědčení; toto čestné prohlášení je uchazeč povinen nejpozději do 23. 4. 2005 doložit originálem nebo úředně ověřenou kopií uvedeného osvědčení (v případě nedoložení originálu uvedeného osvědčení nebo ověřené kopie uvedeného osvědčení do uvedené lhůty do místa pro doručování přihlášek bude uchazeč pro nesplnění formálních požadavků z výběrového řízení vyloučen); uvedená náležitost se nevztahuje na uchazeče narozené po 1. 12. 1971
  • čestné prohlášení ve smyslu § 4 odst. 3 Lustračního zákona; uvedená náležitost se nevztahuje na uchazeče narozené po 1. 12. 1971
  • čestné prohlášení o splnění předpokladů dle ust. § 9 odst. 5 Zákona, případně o tom, že ke dni jmenování generálním ředitelem Českého rozhlasu bude uchazeč tyto předpoklady splňovat
  • ověřená kopie dokladu o dosaženém vysokoškolském vzdělání
  • strukturovaný životopis obsahující podrobnosti týkající se dosaženého vzdělání, profesních zkušeností, jazykových dovedností uchazeče a manažerských zkušeností
  • jména, příjmení a adresy osob či názvy a adresy subjektů, kteří mohou na uchazeče podat reference pro případ, že budou dle rozhodnutí Rady Českého rozhlasu uchazeči v rámci 2. kola posuzováni také dle tohoto kritéria
  • písemná úvaha na téma "Současný pohled na Český rozhlas v období přechodu na digitální vysílání", v jejímž závěru je uchazeč povinen zdůvodnit svůj zájem o funkci generálního ředitele Českého rozhlasu; maximální rozsah písemné úvahy je 5 stran formátu A4
  • souhlas s podrobením se psychologickým testům pro případ, že budou dle rozhodnutí Rady Českého rozhlasu uchazeči v rámci 2. kola posuzováni také dle tohoto kritéria
  • souhlas se zveřejněním svého jména, věku a současného povolání v seznamu přihlášených do výběrového řízení
  • souhlas se zpracováním osobních údajů uchazeče, které poskytl Radě českého rozhlasu v souvislosti s výběrovým řízením, v uvedeném znění: "Ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb. souhlasím se zpracováním svých osobních údajů v rozsahu údajů uvedených v předložené přihlášce Radou Českého rozhlasu, případně jí pověřenými třetími subjekty, a to pro účely výběrového řízení na funkci generálního ředitele Českého rozhlasu, přičemž tento souhlas poskytuji na dobu neurčitou."
jméno a příjmení
adresa trvalého bydliště
vlastnoruční podpis "


3. Lhůta pro podání přihlášek uchazečů, forma přihlášek
Lhůta pro osobní doručení přihlášek uchazečů počíná dne 24. 2. 2005 v 9,00 hodin a končí dne 22. 3. 2005 v 16,00 hodin. Na přihlášky doručené po tomto termínu nebude brán zřetel. Místem pro doručování přihlášek je: sekretariát Rady Českého rozhlasu, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 (ve dnech pondělí a čtvrtek 8,30 - 16,00 hod). Doručení zásilky obsahující přihlášku bude uchazeči na jeho žádost písemně potvrzeno.
Přihláška může být doručena i poštou jako doporučená zásilka. Rozhodující poslední termín pro takto doručenou zásilku je datum podání na poštovním úřadě (22. 3. 2005).
Přihláška musí být doručena v řádně zalepené obálce opatřené na přelepu podpisem uchazeče a označené jménem, příjmením a adresou uchazeče a nadepsané zvýrazněným textem: "Výběrové řízení na funkci generálního ředitele Českého rozhlasu - neotevírat!!!" Přihláška a její přílohy musí být spojeny pevným sešitím neumožňujícím rozebrání a následné nové sešití listin tvořících přihlášku a její přílohy.
Přihlášky se podávají ve čtyřech vyhotoveních (včetně všech příloh), z nichž postačí pouze jedno vyhotovení v originále, zbývající vyhotovení přihlášky postačí v kopii.


4. Způsob hodnocení uchazečů
Formální přezkum přihlášky
Přihlášky uchazečů budou podrobeny formálnímu přezkumu. Uchazeči, jejichž přihlášky nebudou obsahovat předepsané náležitosti či nebudou doloženy předepsanými přílohami, budou vyřazeni.

1. kolo hodnocení uchazečů
Na základě předložených materiálů uchazečů budou na základě hlasování členů Rady Českého rozhlasu vybráni uchazeči, kteří postoupí do 2. kola hodnocení.

2. kolo hodnocení uchazečů
Ve 2. kole budou uchazeči hodnoceni dle kritérií stanovených Radou Českého rozhlasu, sdělených uchazečům, kteří postoupili do 2. kola výběrového řízení.

Na základě výsledků 2. kola hodnocení bude jmenován generálním ředitelem Českého rozhlasu ten uchazeč, který získá v tajné volbě nejméně 6 hlasů členů Rady ČRo, podle § 7 odst. 2 Zákona o Českém rozhlase.

O výsledcích výběrového řízení budou všichni uchazeči písemně informováni.


5. Práva vyhlašovatele výběrového řízení
Rada Českého rozhlasu si vyhrazuje právo toto výběrové řízení kdykoliv zrušit.
Hlasování: 5 pro

Usnesení 14/05
Rada ČRo schválila, že projednávání bodu 5 bude s výjimkou účasti zaměstnanců ČRo Plzeň neveřejné, protože se jedná o skutečnost chráněnou zákonem o ochraně osobních údajů.
Hlasování: 5 pro
Usnesení 15/05
Rada ČRo prohlásila bod 7 dnešního programu za neveřejný ve smyslu ustanovení § 7 odst. 3 Zákona o Českém rozhlase, neboť jde o projednání skutečností chráněných podle zvláštních právních předpisů.
Hlasování: 5 pro
Usnesení 16/05
Rada Českého rozhlasu souhlasí s uzavřením smlouvy o nájmu nebytových prostor podle zákona č. 116/1990 Sb. mezi Českým rozhlasem (ČRo Plzeň) a MUDr. Vladimírou Kohoutovou.
Hlasování: 5 pro
Usnesení 17/05
Rada ČRo souhlasí s uzavřením smlouvy o nájmu nebytových prostor podle zákona č. 116/1990 Sb. mezi Českým rozhlasem (ČRo Ostrava) a Oldřichem Pelikánem.
Hlasování: 5 pro
Usnesení 18/05
Rada Českého rozhlasu souhlasí s uzavřením smlouvy o nájmu nebytových prostor podle zákona č. 116/1990 Sb. mezi Českým rozhlasem (ČRo České Budějovice) a Františkem Zahradníkem SANY.
Hlasování: 5 pro
Usnesení 19/05
Rada Českého rozhlasu souhlasí s uzavřením smlouvy o nájmu nebytových prostor podle zákona č. 116/1990 Sb. mezi Českým rozhlasem (ČRo Hradec Králové) a Žanetou Vorlovou.
Hlasování: 5 pro
Usnesení 20/05
Na základě předběžné zprávy Dozorčí komise ze dne 23. února 2005 Rada konstatuje, že kladný hospodářský výsledek za r. 2004 ve výši 5,9 mil. Kč je splněním podmínky, kterou si Rada stanovila při schvalování rozpočtu na r. 2005 pro zvýšení limitu mzdových prostředků včetně pojištění ve výši 20 mil. Kč.
Hlasování: 5 pro
Usnesení 21/05
Rada Českého rozhlasu svolává 3. řádnou schůzi v roce 2005 na 30. března 2005 od 14,00 v Národním muzeu.

Ověření zápisu: Michal Prokop




Zásady Projektu digitálního vysílání Českého rozhlasu
a rozvoje nových médií
Strategie I. etapy
Český rozhlas deklaruje připravenost zahájit digitální vysílání s následujícími principy a cíli:
  • naplňovat poslání veřejné služby a úkoly uložené mu zákonem i v oblasti digitálního vysílání tvorbou a šířením programů a dalšího multimediálního obsahu a doplňkových služeb
  • připojit se k celoevropskému procesu přechodu z analogového na digitální vysílání s novými programovými možnostmi včetně multimediálních doplňkových služeb obohacujících nabídku i uživatelský komfort posluchačů, s lepším využitím kmitočtového spektra a menšími energetickými nároky na vysílání
  • zahájit digitální vysílání systémem DVB-T v multiplexu veřejné služby podle principů novely zákona o Českém rozhlasu
  • spolupracovat s Českou televizí na tvorbě a koordinaci souhrnného datového toku multiplexu veřejné služby na smluvním základu
  • provozovat zemské digitální vysílání v systému T-DAB případně též jako sestavovatel a provozovatel multiplexu ve III. televizním pásmu
  • poskytnout od počátku digitálního vysílání původní multimediální program včetně doplňkových služeb
  • předložit Radě ČRo ke schválení komplex programů pro naplnění vyhrazeného prostoru v multiplexu DVB-T (případně DVB-S), programy pro experimentální vysílání T-DAB, stejně jako komplex programů pro digitální aplikaci Rádia na přání, která umožní šířit program i dalšími technologiemi
  • pokračovat v dalším upřesňování I. etapy digitálního vysílání ČRo a rozvoje nových médií bez konkrétního časového rámce s komplexním pohledem na vazby mezi legislativou a rozvojem technologií, mezi internetem, digitálním vysíláním, stávajícím analogovým vysíláním a dalšími způsoby šíření programu veřejné služby tak, aby se optimalizovalo využití příspěvků v celé instituci vytvořených
  • Tým digitálního vysílání, který byl ustaven za účelem systémové přípravy zahájení digitálního vysílání Českého rozhlasu s maximální efektivitou využití finančních prostředků, bude předkládat generálnímu řediteli Českého rozhlasu návrhy dalšího postupu a koordinovat implementaci jednotlivých kroků v rámci Českého rozhlasu i vůči dalším subjektům (regulační orgány, operátoři, autorské ochranné organizace)
  • pokračovat v technologickém zajištění skladování a odbavování dat pro digitální vysílání a doplňkových služeb při využití, propojení a integraci stávajících systémů
  • pokračovat v digitalizaci Archivu Českého rozhlasu jako nedílné součásti příprav digitálního vysílání.

23. února 2005
Spustit audio