Návrh rozpočtu Českého rozhlasu na rok 2006

16. prosinec 2005

Návrh rozpočtu Českého rozhlasu na rok 2006


Předkládá: Ing. Václav Kasík, generální ředitel

Zpracoval: ekonomický úsek pod vedení Hany Skalové, ředitelky úseku

V Praze listopad 2005


Pro rok 2006 předkládá vedení Českého rozhlasu návrh rozpočtu, ve kterém je možno s ohledem na přijetí novely zákona o rozhlasových a televizních poplatcích zohlednit nové nároky. Po několika chudých letech lze provést další krok směřující k nápravě v oblasti odměňování. Vedle toho se může instituce zaměřit na nové dlouhodobé projekty a může realizovat nové záměry rozvoje. Všechny tyto kroky jsou podmíněny jednak výběrem rozhlasového poplatku ve vyšší sazbě a vedle toho je nutno využíváním vytvořených nástrojů získávat nové poplatníky. Níže popsané aktivity se promítají prakticky do všech ukazatelů rozpočtu, jak je patrné z následující tabulky. Vzhledem k charakteru hlavní činnosti Českého rozhlasu, která je v převážné míře výsledkem tvůrčí práce vlastních zaměstnanců společně s externími spolupracovníky, stanovuje návrh rozpočtu závazným ukazatelem náklad na lidskou práci. Ten se orientačně člení na mzdové prostředky a honoráře, čímž vytváří potřebný prostor pro řízení tvorby na jednotlivých programových divizích.

údaje jsou uvedeny v mil. Kč
aktualizovaný
návrh
rozdíl
rozpočet 2005
rozpočtu 2006
Objem nákladů celkem
1 624,2
1 874,0
249,8
ostatní provozní náklady + služby

578,4
725,4
147,0
limit nákladů na lidskou práci

669,0
757,3
88,3
z toho mzdové prostředky vč.pojištění
577,9

645,8

67,9
z toho honoráře
91,1

111,5

20,4
účelové položky celkem :

376,8
391,4
14,6
z toho odpisy
81,8

83,0
1,2
z toho vysílače
278,9

288,8
9,9
z toho opravy nad 50 000,- Kč
14,0

19,6
5,6
z to ho ostatní
2,1

0,0
-2,1
Objem externích výnosů celkem
1 586,3
1 922,4
336,1
z toho výnosy z rozhlasových poplatků

1 358,5

1 702,8
344,3
z toho ostatní výnosy

227,8

219,6
-8,2
Výsledek hospodaření (-ztráta)
-37,9
48,4
86,3


Mezi nejvýznamnější změny oproti roku 2005 patří zejména:

  1. Výnosy z rozhlasových poplatků- v roce 2006 je očekávané zvýšení výnosů z titulu zvýšení sazby poplatku o 8 Kč, které se realizuje od října letošního roku. Novela zákona umožňuje rovněž výměnu databází s Českou televizí a také získaní dat zákazníků distribučních energetických společností. Do rozpočtu je započten střízlivý odhad příjmů nově získávaných poplatníků. S ohledem na předpokládaný značný objem dat a náročnost zpracování zpětných reakcí je předpokládané vytěžení daného potenciálu ve dvou následných letech. S očekávanými nárůsty je spojen i plánovaný náklad v objemu 50 mil. Kč na poštovné a další činnosti spojené se zpracováváním databází.
  2. Mzdové prostředky- již při rozpočtování na rok 2005 byla zohledněna skutečnost potřeby řešení oblasti odměňování zaměstnanců Českého rozhlasu. Vedení instituce si stanovilo cíl navýšit mzdové prostředky minimálně o 10 % v nejbližším možném časovém horizontu. Na počátku roku 2005 bylo diferencovaně mezi divize rozděleno 20 mil. Kč. Souběžně s rozpočtem je předkládaný návrh na navýšení mezd do konce roku 2005 o dalších 15 mil. s tím, že budou rozděleny formou odměn, ale zůstanou ve mzdových prostředcích i pro rok následující. Rozpočtovaná částka pro rok 2006 je mimo jiné tvořena dalšími 32 mil. Kč. Budou-li rozděleny, bude to znamenat nárůst mezd o 13 % ve dvou po sobě jdoucích letech. Objem mzdových prostředků na rok 2006 tak tvoří základ roku předchozího, plánované zvýšení o 32 mil. Kč a 36 mil. Kč jako důsledek mzdové náročnosti jednotlivých projektů samostatně uvedených.
  3. Umělecká prvovýroba- nedostatek zdrojů společně se studiovými omezeními způsobil v minulých letech stagnaci umělecké výroby, která je bezesporu předností Českého rozhlasu. Příští rok je téměř ideálním pro sjednání nápravy. Na čas jsou pozastaveny stavební práce na Vinohradech, v provozu jsou nahrávací studia v Karlíně a jsou k dispozici zdroje. K tomu je nutno přiřadit zvýšené nároky na výrobu v regionálních studiích. Nákladově se tento přístup promítá částečně v oblasti služeb a zásadně v honorářích.
  4. Nároky autorů a účinkujících- na předchozí odstavec jednoznačně navazuje nutnost platit za využívání autorských práv, ať již přímo nebo prostřednictvím svazů. K výraznému nárůstu dojde rovněž u OSA, kde se platba přímo odvíjí procentním podílem z výnosů instituce. Sjednaná procentní sazba byla dlouhodobě držena beze změny v návaznosti na výši rozhlasového poplatku, tudíž i zde lze oprávněně očekávat změnu.
  5. Digitální vysílání- na konci října 2005 se úspěšně spustilo v České republice digitální vysílání, jehož je Český rozhlas aktivním účastníkem. Pro rok 2006 je plánováno vysílání tří samostatných nově se utvářejících digitálních stanic - Česko, D-Dur a Leonardo. Při tvorbě rozpočtu to znamená zohlednit nároky zejména v oblasti lidské práce, vybavení, služeb a přenosových tras.
  6. Zahraniční zpravodajové- v roce 2006 je plánováno rozšíření sítě zahraničních zpravodajů do dalších zemí světa - Francie, jihovýchodní Asie, Slovensko. S nově instalovaným stálým zpravodajem na Středním východě tak stoupne počet zpravodajů o polovinu. Toto opatření vyvolává zejména potřebu mzdových zdrojů, náklady na služby a provozní náklady.
  7. Stanice pro mladé- v současné době probíhají intenzivní práce na spuštění projektu vysílání stanice pro mladé posluchače. Bude se jednat o samostatnou programovou divizi s celou šíří nákladových a do budoucna i výnosových položek.
  8. Regionální vysílání -v příštím roce bude intenzivněji pokračovat projekt dobudování nových regionálních studií. Dojde k výraznému oddělení středočeského vysílání od vysílání metropolitního. Budou vytvořeny materiální předpoklady pro studia v Liberci a Karlových Varech. Vedle toho bude věnována pozornost programové skladbě již vysílajících regionálních studií. Vedle nákladů na lidskou sílu to přináší celou škálu ostatních nákladů.
  9. Digitalizace archívu -instituce plánuje intenzivnější postup při digitalizaci archivních fondů v Praze. K tomu se přiřadí postupná digitalizace archívů jednotlivých regionálních studií.
  10. Náklady na vysílání -k naplňování potřeb pokrytí signálem existujících i nově vznikajících stanic v rámci omezených vnějších možností se přiřazují nově náklady na šíření digitálního vysílání.
  11. Obnova rozhlasové a výpočetní techniky -příští rok bude již osmým rokem uvedení do provozu nového studiového domu. Tento fakt vyvolává potřebu masivní obměny jeho technologického vybavení, což se částečně promítne do odpisů a provozních nákladů vedle výraznějšího zatížení v oblasti investic.

Zisk plánovaný na rok 2006 ve výši 48,4 mil. Kč není příliš vysoký. Při pohledu na souběžně předkládaný výhled na příštích pět let se ale ukazuje, že je dostatečný.

Ve smyslu jednání předsednictva Rady Českého rozhlasu dne 23. listopadu přikládáme doplňující tabulky.
První tabulka doplňuje porovnání průměrné mzdy v České republice s průměrnou mzdou Českého rozhlasu o korunové vyjádření za období od roku 1999 do poloviny roku 2005.
Ve druhé tabulce jsou rozděleny náklady a výnosy jednotlivých divizí, a to skutečnost roku 2004, předpoklad plnění za rok 2005 a rozpočet na rok 2006.
S ohledem na specifika přidělených vysílačů u jednotlivých stanic je přiložena tabulka č. 3, která vyčleňuje u programových divizí náklady na vysílače z ostatních nákladů.
Čtvrtá tabulka nahrazuje dělení rozpočtu na rok 2006 na jednotlivé divize přiložené k návrhu rozpočtu. Důvodem je změna ve vnitřním členění. Při předložení návrhu bylo zvýšení mezd o 15 mil. Kč zachyceno na zúčtovacím středisku. V nově doložených tabulkách jsou již tyto prostředky rozděleny jednotlivým divizím. Stejně tak byla v rozpočtu na zúčtovacím středisku plánována částka na nově získávané vysílače před definitivním potvrzením. Pro vyšší vypovídací schopnost údajů jsou pravděpodobné náklady již přiřazeny konkrétním divizím


Příloha: Doplňující tabulky

Spustit audio