Zpráva ze setkání rozhlasových a televizních rad ČR a SR

26. červen 2007

Zpráva ze setkání rozhlasových a televizních rad ČR a SR


Z iniciativy Rady Českého rozhlasu se o víkendu 22. - 24. 6. 2007 sešli v hotelu Kraví hora v Bořeticích u Brna zástupci rozhlasových a televizních rad České a Slovenské republiky. Cílem historicky prvního setkání mediálních rad ČR a SR bylo vzájemně se informovat o současné situaci veřejnoprávních medií, která v 90. letech vznikla z Československého rozhlasu a z Československé televize. Přivítání účastníků se ujal předseda Rady ČRo Jiří Florian, který se mohl z důvodů dlouhodobě plánované zahraniční cesty zúčastnit jen pátečního zahájení setkání v Bořeticích.

Diskuse o problematice veřejnoprávních médií dvou sousedních zemí začala už na pátečním společenském setkání ve Slováckém sklípku v nedalekých Němčičkách. Hlavním jednacím dnem byla sobota, kdy účastníci setkání diskutovali na téma "Perspektivy veřejnoprávních médií", "Zkušenosti z přípravy digitalizace" a "Mediální legislativa, problémy k řešení". V prvním diskusním panelu vystoupil předseda Rady STV Bohumír Bobocký, místopředseda Rady STV Peter Malec, místopředseda Rady SRo Luboš Zeman a místopředsedkyně Rady ČRo Dana Jaklová. Ve druhém bloku měl vstupní referát ke zkušenostem s přípravou digitalizace generální ředitel ČRo Václav Kasík a technický ředitel ČRo Martin Zadražil. Třetí diskusní panel pak zahájil předseda Rady SRo Vladimír Talian a bývalý předseda RRTV Josef Josefík. Z bohaté diskuse vyplynulo, že ekonomická situace médií veřejné služby v ČR je výrazně lepší než v SR. Také příprava digitalizace je v této souvislosti v daleko rozpracovanější podobě v České republice, proto slovenští kolegové velmi ocenili zkušenosti, které jim zástupci českých rad mohli předat.

Na setkání do Bořetic přijel generální ředitel Slovenské televize Radim Hreha a generální ředitelka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková, která se zúčastnila i celého diskusního programu. Za Radu ČT do Bořetic přijel jen Dobromil Dvořák. Předseda české televizní rady Jiří Baumruk se už dlouho dopředu kvůli zahraniční cestě omluvil. 7 přihlášených členů Rady ČT včetně obou místopředsedů rady dva dny před bořetickým setkáním svoji účast bez udání důvodů zrušili. Dobromil Dvořák pak v diskusi uvedl svoji domněnku, že 7 členů Rady ČT tak reagovalo na neschválení zprávy o činnosti ČT za rok 2006 v Poslanecké sněmovně.

Účastníci setkání se shodli na tom, že výměna zkušeností je zvláště v době chystaného přechodu analogového vysílání na digitální velmi cenná a že setkání mediálních rad obou zemí na Kraví hoře rozhodně nebylo poslední diskusí tohoto mezinárodního fóra o problematice médií, která mají společnou historii.

Zprávu zpracovala Dana Jaklová, místopředsedkyně a tisková mluvčí Rady ČRo

Spustit audio