Zápis z 11. veřejné schůze Rady Českého rozhlasu (25. 11. 2009)

25. listopad 2009

Zápis z 11. veřejné schůze Rady Českého rozhlasu ze dne 25. listopadu 2009, konané v Českém rozhlasu v Praze.

Přítomni: Jiří Florian, Dana Jaklová, Ladislav Jíša, členové předsednictva Rady ČRo, Maria Ptáčková, Pavel Hazuka, Tomáš Ratiborský, Antonín Zelenka, Bohuš Zoubek, členové Rady ČRo
Omluveni: 0
Sekretariát: Jaroslava Jandová
Hosté: Peter Duhan, programový ředitel ČRo a statutární zástupce GŘ ČRo, Josef Havel, pověřený výkonný ředitel ČRo, Hana Skalová, ekonomická ředitelka ČRo, Hana Pořízková, ředitelka KGŘ ČRo, Václav Hradecký, vedoucí odd. VaA ČRo
Karel Zuska,advokát-odborný poradce ČRo pro rekonstrukci objektu ČRo, Vinohradská 12, P 2, ing. Lenka Výletová, zástupce firmy společnosti Generals Controls s.r.o, ing. Bílí, zástupce firmy Gleeds Česká republika, s.r.o.

PROGRAM:

  • zahájení, schválení programu
  • schválení zápisů z předsednictva RČRo
  • informace vedení ČRo k rekonstrukci objektu ČRo - Vinohradská 12, Praha 2 - aktuální zhodnocení situace
  • návrh na zadání auditů u zakázek a služeb ve finančním objemu nad 2.mil Kč
  • zpráva o poslechovosti ČRo za období od 1.4. - 30.09.2009
  • projednání úpravy v Jednacím řádu R ČRo
  • usnesení RČRo k objektu ČRo v Peci p/Sněžkou
  • projednání auditů společností Generals Controls s.r.o a Gleeds Česká republika, s. r.o.
  • hodnocení stanic a reakce ředitelů za poslední období
  • stížnosti/názory/náměty posluchačů
  • různé, závěr
Program byl schválen
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 160/09
Rada Českého rozhlasu schválila zápis z jednání svého předsednictva ze dne 21. října 2009.
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 161/09
Rada Českého rozhlasu schválila zápis z jednání svého předsednictva ze dne 4. listopadu 2009.
Hlasování: 8­-0-0

Usnesení 162/09
Rada Českého rozhlasu schválila zápis z  jednání svého předsednictva ze dne  11. listopadu 2009.
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 163/09
Rada Českého rozhlasu schválila zápis z  jednání svého předsednictva ze dne  18. listopadu 2009.
Doplnění zápisu: k pořadu "Děti Vám to řeknou" - zaměnit slovo nejsledovanější za nejvyhledávanější (dle informace pí Hikelové).
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 164/09 Rada ČRo vzala na vědomí informace o aktuálním zhodnocení rekonstrukce historické budovy ČRo, P 2 - Vinohradská 12, které přednesli zástupci vedení ČRo a odborný poradce ČRo v této věci JUDr. K.Zuska.
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 165/09
Rada ČRo, na základě přehledu všech dosavadních nákladů souvisejících s probíhající akcí "Rekonstrukce budovy Vinohradská 12", doporučuje generálnímu řediteli ČRo Richardu Medkovi prověřit formou auditu zakázky a služby od 2. mil. Kč. výše, které Český rozhlas nakupuje.
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 166/09
Rada ČRo bere na vědomí zprávu Dr. Hradeckého o poslechovosti ČRo za období od 1.4. - 30.09.2009
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 167/09
Rada ČRo, upravuje svůj Jednací řádČlánku II. Úkoly Rady v bodě 2 takto:
2. Rada jmenuje na základě výsledků výběrového řízení generálního ředitele ČRo, odvolává generálního ředitele ČRo a určuje jeho mzdu.
Rada ČRo může udělit v souladu s § 8 písm.j) Zákona o Českém rozhlasu odměnu generálnímu řediteli ČRo, a to dvakrát ročně ve výši odpovídající až trojnásobku základní mzdy na základě: hodnocení výkonu jeho práce v příslušném kalendářním pololetí, plnění usnesení Rady ČRo a zákonem dodržených povinností ve sledovaném období, přičemž hodnotícím ukazatelem pro její přiznání je projednání Zprávy o činnosti ČRo v prvé polovině roku a Zprávy o hospodaření ČRo v druhé polovině roku, a to vždy po projednání ve Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a ve Stálé komisi pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Rada Českého rozhlasu může také udělit generálnímu řediteli ČRo mimořádnou odměnu, a to zejména v souvislosti s dohadnou položkou na mzdy. V tomto případě se jedná o podíl 3% za předpokladu, že dohadná položka na mzdy byla vytvořena a bylo-li rozhodnuto o jejím rozpuštění a zpráva auditora ověřila příslušnou účetní závěrku Českého rozhlasu bez výhrad.
Na návrh generálního ředitele ČRo jmenuje a odvolává ředitele rozhlasových studií Českého rozhlasu. V případě, že generální ředitel přestane z jakýchkoliv důvodů vykonávat svou funkci, jmenuje Rada prozatímního ředitele do doby, než bude jmenován nový generální ředitel. Jmenováni nového generálního ředitele musí proběhnout nejpozději do tří měsíců ode dne, kdy se uvolní funkce generálního ředitele.
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 168/09
Na základě nového podrobného projednání žádá Rada Českého rozhlasu svoji Dozorčí komisi o nové projednání možností prodeje objektu ČRo v Peci pod Sněžkou.
Rada ČRo žádá Dozorčí komisi, aby prověřila smluvní podmínky o správě nemovitosti Chata Český rozhlas, č.p. 38 Pec pod Sněžkou s firmou TRANS-EX, spol. s.r.o. a zároveň aby prověřila způsob kontroly Českého rozhlasu plnění této smlouvy jmenovanou firmou.
Rada ČRo žádá Dozorčí komisi, aby vzala znovu v úvahu všechny dosud dostupné informace, včetně výsledků šetření na místě samém a stanovila doporučení Radě ČRo v souboru postupných kroků, které je třeba učinit, aby prodej byl realizován z hlediska maximální péče dobrého hospodáře a z hlediska maximální transparentnosti.
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 169/09
Rada ČRo vzala na vědomí výsledky auditů společností Generals Controls s.r.o a Gleeds Česká republika, s. r.o., které dovysvětlili přítomní autoři. Závěry auditů plně potvrzují stanoviska Rady ČRo přijatá v řadě minulých usnesení, vázajících se k této věci. Rada ČRo doporučuje generálnímu řediteli ČRo Richardu Medkovi postupovat dle závěrů auditu společnosti Gleeds Česká republika, s.r.o. a Generals Controls s.r.o..
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 170/09
Rada ČRo bere na vědomí informaci předloženou Antonínem Zelenkou za říjen 2009, která čerpala z podkladů hodnotitelů jednotlivých vybraných stanic ČRo a z reakcí příslušných ředitelů či šéfredaktorů těchto stanic.
Hlasování: 8-0-0

Usnesení 171/09
Rada ČRo projednala a vzala na vědomí texty odpovědí na následující stížnosti či připomínky posluchačů:
- panu Jenšovskému ze 6.10.2009 ve věci jeho korespondence s ředitelem ČRo 3 Vltava panem Lukášem Hurníkem,
- JUDr. Aleši Hušákovi na jeho stížnost z 15.10.2009 ohledně činnosti vedoucího odd.reportérů ČRo 1 Rž pana Miroslava Motejlka,
- panu Milanu Číhovi na jeho dotazy z 21.10.2009 ve věci digitálního vysílání ČRo,
- panu Josefu Šindelářovi z 19.10.2009 ve věci investiční akce pro ČRo.
Hlasování: 8-0-0

Různé:

Rada žádá generálního ředitele, aby jejím jménem poděkoval organizátorům akce:

  • Concerto Bohemia 2009 - 14.11.2008 - Praha - Žofín, Koncert vítězů 18. ročníku Národní rozhlasové a televizní soutěže žákovských a studentských orchestrů
  • Kampaň Zelená vlna - listopad 2009 - ČR - celostátní kampaň (35 let na podporu dopravního vysílání Českého rozhlasu).

Usnesení 172/09
Rada Českého rozhlasu svolává 12. řádnou schůzi na 16. prosince 2009. Pověřuje předsednictvo Rady ČRo, aby nejméně týden před zasedáním stanovilo hodinu a místo konání schůze.
Hlasování: 8-0-0

Ověření zápisu: Dana Jaklová

Zvukový záznam z 11. veřejné schůze Rady Českého rozhlasu (1/2)

Zvukový záznam z 11. veřejné schůze Rady Českého rozhlasu (2/2)

Zápis z jednání předsednictva Rady Českého rozhlasu ze dne 21.10.2009

Zápis z jednání předsednictva Rady Českého rozhlasu ze dne 4.11.2009

Zápis z jednání předsednictva Rady Českého rozhlasu ze dne 11.11.2009

Zápis z jednání předsednictva Rady Českého rozhlasu ze dne 18.11.2009

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio