Zápis z mimořádného zasedání Rady Českého rozhlasu (10. 2. 2010)

10. únor 2010

Zápis z mimořádného zasedání Rady Českého rozhlasu dne 10. února 2010, v Českém rozhlasu, zasedací místnost 010, Římská 15, P 2

Přítomni: Jiří Florian, Dana Jaklová, Ladislav Jíša, členové předsednictva Rady ČRo, Maria Ptáčková, Tomáš Ratiborský, Antonín Zelenka, Bohuš Zoubek, členové Rady ČRo
Omluven: Pavel Hazuka, člen Rady ČRo (nemoc)
Sekretariát: Jaroslava Jandová
Hosté: Richard Medek, generální ředitel ČRo, Peter Duhan, programový ředitel a statutární zástupce GŘ ČRo, Hana Hikelová, ředitelka zpravodajských stanic ČRo

PROGRAM:

  • zahájení, schválení programu
  • projednání návrhu usnesení k předložené nové organizační struktuře ČRo ze strany generálního ředitele ČRo Richarda Medka
  • projednání kritérií pro přiznání pohyblivé složky mzdy generálního ředitele ČRo a podmínek Dohody o zákazu výdělečné činnosti po skončení zaměstnání u generálního ředitele ČRo
  • neveřejný bod
  • projednání nájemní smlouvy mezi ČRo a společností OHL ŽS, a.s.
  • vyjádření ke kupní smlouvě mezi ČRo a p. Jiřím Vránou - k objektu ČRo Pec p.Sněžkou
Program byl schválen všemi hlasy přítomných členů RČRo.
Hlasování: 7-0-0

Usnesení 18/10
Rada Českého rozhlasu souhlasí s novým organizačním schématem předloženým generálním ředitelem ČRo Mgr. Richardem Medkem na základě projektu, který Radě ČRo prezentoval dne 30. 9. 2009 před svým zvolením do funkce generálního ředitele ČRo. Rada ČRo zároveň ukládá generálnímu řediteli Richardu Medkovi, aby tyto změny promítl do Statutu Českého rozhlasu a Statut předložil Radě ČRo ke schválení na nejbližší veřejné schůzi Rady ČRo.
Hlasování: 4-2-1
Pro: D.Jaklová, M.Ptáčková, T.Ratiborský, A.Zelenka
Proti: L. Jíša, B.Zoubek
Zdržel se hlasování: J.Florian
Usnesení nebylo přijato.

Usnesení 19/10
Rada Českého rozhlasu schvaluje kritéria pro přiznání pohyblivé složky mzdy generálního ředitele ČRo s vyznačením podílu kritéria na pohyblivé složce mzdy takto:
a) Zpráva o činnosti ČRo za příslušný rok
b) Zpráva o hospodaření ČRo za příslušný rok a jejich přijetí příslušnými orgány PS Parlamentu ČR. Jejich podíl v pohyblivé složce mzdy je u každého případu 50%
c) plnění usnesení Rady ČRo a plnění zákonem uložených povinností ve sledovaném období.
Podíl 50%

Rada Českého rozhlasu schvaluje zásady Dohody o zákazu výdělečné činnosti po skončení zaměstnání podle paragrafu 310 zákoníku práce takto:
a) Zaměstnanec se zavazuje, že po dobu deseti měsíců po skončení pracovního poměru se zdrží výkonu výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti ČRo nebo která by měla vůči ní soutěžní povahu. ČRo se zavazuje, že poskytne zaměstnanci peněžité vyrovnání za každý měsíc plnění závazku ve výši průměrného měsíčního výdělku, zjištěného ke dni skončení jeho pracovního poměru v ČRo. Peněžité vyrovnání bude splatné pozadu za měsíční období po předložení čestného prohlášení zaměstnance o dodržení závazku na účet zaměstnance.
b) Zaměstnanec a ČRo se dohodli, že v případě porušení tohoto závazku zaplatí zaměstnanec ČRo peněžitou částku ve výši pětinásobku jeho průměrného měsíčního výdělku, zjištěného ke dni skončení jeho pracovního poměru v ČRo. Zaplacením peněžité částky závazek vůči ČRo zaniká.
Hlasování: 6-1-0
Pro: J.Florian, D.Jaklová, L.Jíša, T.Ratiborský, M.Ptáčková, B.Zoubek
Proti: A. Zelenka
Zdržel se hlasování: 0
Vyjádření A.Zelenky:
Na základě toho, že Rada ČRo nepřijala návrh na změnu organizačního schématu, předloženou GŘ ČRo R.Medkem, jsem nemohl hlasovat pro změnu pracovní smlouvy GŘ.

Usnesení 20/10
Rada Českého rozhlasu prohlásila další bod jednání za neveřejný - tj. usnesení 21/10 ve smyslu § 7, odst.3 Zákona o Českém rozhlase č.484/1991 Sb. v současném znění, neboť jde o projednání skutečností chráněných podle zvláštních předpisů.
Hlasování: 7-0-0

Usnesení 21/10
Rada Českého rozhlasu projednala a odsouhlasila, na základě doporučení své Dozorčí komise, nájemní smlouvu mezi ČRo a společností OHL ŽS, a.s.
Hlasování: 7-0-0

Usnesení 22/10
Rada Českého rozhlasu na základě zjištění Dozorčí komise, na základě jejího doporučení a na základě opakovaného projednávání nesouhlasí s uzavřením kupní smlouvy, týkající se nemovitosti v k. ú. Pec pod Sněžkou mezi Českým rozhlasem jako "Prvním prodávajícím" a Odborovou základní organizací pracovníků Českého rozhlasu jako "Druhým prodávajícím" na straně jedné a obchodní společností JV-CZ, s.r.o. jako "Kupujícím" na straně druhé, jejíž návrh byl za stranu Kupující podepsán jejím jednatelem p. Jiřím Vránou dne 24. 4. 2009.
Hlasování: 7-0-0

Závěr
Předseda Rady ČRo Jiří Florian poté jednání mimořádného veřejného zasedání Rady ČRo ukončil.

Ověřeni zápisu: D.Jaklová

Zvukový záznam z mimořádného zasedání Rady Českého rozhlasu 10. února 2010

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio