Poslanci chtějí odložit státní maturity. Až o dva roky

Sociální demokraté společně s ODS chystají zvednout ruku pro odklad státních maturit. O nich by se mělo hlasovat na mimořádném zasedání Poslanecké sněmovny koncem srpna. Stav příprav maturit je údajně horší, než se čekalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Student u maturitní zkoušky

Student u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

Poslanec za ODS Walter Bartoš doufá, že návrh odkladu státních maturit bude přijat ve zrychleném režimu. To znamená hned v prvním čtení.

"Po dohodě s předsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem předpokládáme, že na konci srpna by ODS iniciovala svolání mimořádné schůze poslanecké sněmovny. Na tuto schůzi bychom chtěli zařadit zákon, který se týká odložení státních maturit," řekl Bartoš s tím, že maturity by měly být odloženy o dva roky.

Na pravděpodobná rizika státních maturit upozorňuje i ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání Pavel Zelený, který má přípravu maturit pod státní taktovkou.

"V současné době analyzujeme situaci, která je. Ministryni předložíme řešení pro rok 2010 i pro rok 2011 tak, aby byla vyloučena rizika, která tady pravděpodobně jsou," sdělil Zelený.

Liška: svolání schůze je populismus

Bartoš přičítá časový skluz bývalému ministru školství Ondřeji Liškovi. Ten ale jakékoli pochybení odmítá. Nynější předseda Strany zelených Liška navíc tvrdí, že svolání schůze Poslanecké sněmovny z popudu ODS je pouhý populismus.

"Jestli tady někdo házel klacky pod nohy státním maturitám, tak to byl právě poslanecký klub ODS pod vedením pana Bartoše. A také neschopnost některých úředníků jako byl pan ředitel Zelený," prohlásil Liška.

Pro odložení nových státních maturit jsou i někteří sociální demokraté. "Většina poslanců ČSSD je stejného názoru. To znamená, že považují za nutné v důsledku nedostatečné přípravy odložit konání státních maturit opět o dva roky," potvrdil Ohlídal.

Ruku pro odklad maturit by zvedli i komunisté. Radiožurnálu to potvrdil člen školského výboru sněmovny Milan Bičík z KSČM. Podle něj některé signály z poslední doby ukazují, že většina problémů z příprav nových maturit přetrvává. Dokonce se objevily i nové potíže.

"Osobně se domnívám, že vhodnější a dostačující by bylo odložit novou formu státních maturit o jeden rok," dodal Bičík.

Zatím ale stále není jisté, jestli se mimořádná schůze sněmovny v posledním srpnovém týdnu uskuteční.

Přečtěte si také:
Šéf CERMATu: Státní maturity jsou příští rok nereálné
Státní maturity čeká odklad jen o rok
Zavedení státních maturit se asi opět odloží
Studenti demonstrovali v Praze proti státním maturitám

Alice Kottová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme