Vatikán o nástupci kardinála Vlka zatím nerozhodl

6. leden 2010

Kdo povede v příštích letech českou římsko-katolickou církev se dnes zřejmě nedozvíme. Vatikán sice obvykle oznamuje takové změny právě na svátek Tří králů, podle prezidenta České křesťanské akademie Tomáše Halíka ale rozhodnutí o nástupci kardinála Vlka z Vatikánu ještě nepřišlo.

"Jestliže takové rozhodnutí přijde, musí mít ten kandidát nějaký čas, aby se k tomu mohl vyjádřit. On si může také vyžádat několik dnů na rozmyšlenou, jestli tu funkci přijme. Pak je teprve domluven termín, kdy je to oznámeno," řekl Halík. Jméno nového kardinála proto nemůžeme očekávat ani v nejbližších dnech.

Vatikán údajně vybírá Vlkova nástupce ze tří biskupů. Mluví se ale o tom, že favority jsou olomoucký arcibiskup Jan Graubner, královéhradecký biskup Dominik Duka a litoměřický biskup Jan Baxant.

Sám Miloslav Vlk, který je ve funkci už přes 18 let, hodnotí své působení spíše kriticky. Církev podle něj nebyla připravená na svobodu, která přišla s pádem komunismu. Nestihla se prý otevřít veřejnosti.

Mezi další neúspěchy řadí odklad majetkového vyrovnání se státem nebo spor o katedrálu svatého Víta. "Na rovině církevně-politické jsem nedosáhl prakticky ničeho," řekl doslova Vlk.

autoři: ima , mam
Spustit audio