5. února  2013 v 15:50  rubrika: Nepřehlédněte

Do irského města Tullamore se po letech vrací výroba whiskey

Prvním zahraničním hostem v krátké historii magazínu Koktejl byl v létě loňského roku John Quinn, globální ambasador irské whiskey Tullamore Dew. Tehdy představil její novou láhev a vyslovil velké naděje do budoucnosti.

„Po mnoha letech se právě do města Tullamore vrací výroba této whiskey. Momentálně se připravuje vybudování úplně nové destilérie, kde bude vyráběn Tullamore Dew Original, ale i všechny další varianty,“ řekla Rádiu Česko manažerka Tullamore Dew ve společnosti Stock Plzeň Petra Rybyšarová. 

Architekti a tvůrci objektu podle ní nešli jednodušší cestou: „Zabrousili do archivů, dohledali všechny typické prvky irské destilérie a snaží se je do té nové moderní budovy zakomponovat tak, aby tam byl odkaz na historii a tradici značky.“  

Nová budova bude mít například typický tvar oken a parapetů. 

Vzpomínka na Mika  

5. února se v Brně rozloučila rodina a s ní česká barová scéna s Emilem Lupačem, oslovovaným snad všemi, kdo ho znali, Mike. 

Patřil desítky let do obrazu gastronomického Brna, v jehož restauraci Na stadionu začínal, v Biskupské vinárně pokračoval, aby se nakonec významně zapsal do povědomí hostů působením v proslulém Bílém krokodýlu, v místním jazyce nazývaném Kroksna. 

Právě tam vyjádřil mnohokrát svoje profesionální krédo: „Řemeslo za barovým pultem se nedá naučit, to musí být dáno od boha." 

To sice říkal, ale sám se tím neřídil; v kolika barmanských kursech učil, kolik desítek adeptů tohoto řemesla prošlo jeho rukama, kolik porozumění a trpělivosti zároveň pro začátečníky projevil! 

Mike si potrpěl na short drinky. Snad proto, že měl rád rychlou, jednoduchou a elegantní práci. Žádné zbytečné zdobení, ale zásadně zástřiky citrónovou nebo pomerančovou kůrou. 

Jeho oblíbený drink byl Vodka Gimlet, který dokončoval přidáním několika kapek červeného vína, které v koktejlu vytvořily prstýnek. 

Byl neúnavným organizátorem barmanských soutěží, na nichž často působil i jako moderátor. Jeho komentáře dění na soutěžním baru dokázaly přiblížit i naprostým laikům smysl toho, co se právě na pódiu děje. 

Od řady dnešních moderátorů se lišil jednou zásadní vlastností: prezentoval soutěžící, nikoli sebe. 

Namíchejte si Corpse Reviver No. 2 

Dnešní koktejl se jmenuje Corpse Reviver No. 2. The Savoy Cocktail Book o něm píše: „Čtyři tyhle drinky v rychlém sledu po sobě mrtvolu neoživí." 

Existuje ovšem i Corpse Reviver No. 1 Míchá se z brandy, calvadosu a sladkého vermutu a pod tímhle drinkem je poznámka: „Vhodný již před jedenáctou hodinou dopolední, nebo kdykoli je třeba dostat se pod páru nebo vyštrachat zbytky energie." 

A jak tedy „dvojku“ připravit? Dávkujte do šejkru gin Beefeater, lillet, cointreau, citrónovou šťávu a střik absintu. Protřepejte a nalijte do sklepničky.  

Barový kalendář 

5. února 1908 ničivý požár v North Water Street v Rochesteru (stát New York) zničil budovy společnosti Fee Brothers známé výrobou bitters; během 6 měsíců byla produkce obnovena. 

V těch nejlepších - a v některých dobrých - barech je na pultu v posledních letech vidět spousta malých lahviček. To jsou právě ty bitters, které se dávkují po kapkách nebo střicích a umožňují se standardními recepturami všelijaké kejkle. 

Téhož dne, tedy 5. února, leč roku 1941, ztroskotala u Vnějších Hebrid britská nákladní loď Politician. Na její palubě číslo 5 cestovalo na Jamajku čtvrt milionu láhví whisky. 

Než se loď potopila, stačili z ní místní rybáři zachránit část vzácného nákladu. Soud pro jejich záchranářskou akci neměl pochopení a napařil odvážlivcům tvrdé pokuty. 

Koncem 40. let se tento příběh stal inspirací pro film The Whisky Galore, tedy Habaděj whisky. 

6. února 1928 Ústav pro zvelebování živností obchodní a živnostenské komory v Praze zahájil, „kurs mixerský na úpravu nápojů alkoholických a nealkoholických pro samostatné příslušníky živnosti hostinské a hotelové a vyučené pomocníky. Vyučovalo se teorii a praksi třikráte v týdnu od 9 do 11 hodin dopoledne, celkem 42 hodiny. Poplatek činil 30 Kč. Výrobky vypilo - za mírný poplatek - 26 účastníků kursu." 

 

Alex Mikšovic kromě jiného namíchá koktejl Corpse Reviver No. 2.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas