15. ledna  2013 v 16:30  rubrika: Nepřehlédněte

Koktejl se solí, na který si budete muset počkat. Malibu Red Margarita

Alex Mikšovic připravuje koktejl Malibu Red Margarita - Foto: Marián Vojtek

Alex Mikšovic připravuje koktejl Malibu Red MargaritaFoto: Marián Vojtek

Autorovi pořadu Alexi Mikšovicovi přišla jedna láhev, se kterou nepočítal a o které ani nevěděl. Je celá stříbrná a je na ní označení Malibu Red.

Od běžného Malibu se liší nikoli barvou, ale procentem alkoholu. Má 35 % voltů díky přídavku stříbrné tequily, takže je ostřejší než originál. Což také signalizuje slovo red v názvu. 

A z Malibu Red si můžete namíchat koktejl Margarita. Na český trh přijde v první polovině roku, jak magazínu Koktejl prozradila brand manager junior značky Malibu ve společnosti Jan Becher Pernod Ricard Gabriela Římanová. 

Gabriela Římanová - Foto: Marián Vojtek

Gabriela ŘímanováFoto: Marián Vojtek

Nejprve připravte slanou krustu na skleničky. „Ta sůl dělá paseku v puse spolu s tím drinkem, který je bazálně nasládlý,“ popsal chuť Alex Mikšovic.  

Na dvě porce budete potřebovat 4 cl čerstvé limetové šťávy, 6 cl džusu z růžových grapefruitů, 10 cl Malibu Red a 2 cl cukrového sirupu. Postupně nalijte do šejkru, kde už je led, protřepejte a pak nápoj nalijte do skleniček. 

Barový kalendář (a jak vůbec vznikl)  

Alex Mikšovic působil posledních 5 aktivních let jako šéfbarman Bebop Baru v hotelu Alcron. Někdy v prosinci 1999 dostal od George Novaka, generálního konzula v Atlantě, darem nástěnný kalendář. 

Na každém listu byla velká fotka koktejlu a dvě tři data, která se vázala ke gastronomii, hlavně té nápojové. Napadlo ho, kolik takových údajů by dal dohromady on sám. 

Tak si sedl a v první vlně inspirace jich sepsal asi dvě stovky a do roka byl Barový kalendář hotelu Alcron na světě. Od té doby přidává a přidává další položky. Jako třeba tyto: 

15. ledna 1924 byli vyhlášeni dva vítězové soutěže o vytvoření nového slova, jež by označilo člověka, jenž se proviní proti zákonu o prohibici v USA. H. I. Dale a Kate L. Butler navrhli shodně scofflaw a rozdělili si 200 USD, které věnoval zuřivý odpůrce alkoholu Delcevare Kingem z Quincy. 

Datum vyhlášení soutěže nebylo zvoleno náhodně, ale jako připomínka neslavného výročí: 16. ledna 1920 začala v USA prohibice. Majitel baru Bugsy´s Václav Vojíř se v Koktejlu vyjádřil lapidárně: "Prohibice nikdy nebude dobrá v ničem a k ničemu." 

Před 160 lety, v časných ranních hodinách 20. ledna 1853, se zřítil na lihovar Thomas Grant & Sons, vyrábějící Morella Cherry Brandy, mohutný kus doverských útesů a zcela ho zničil. Nikdo nebyl zraněn. 

Morella Cherry Brandy je vynikající třešňový likér, který si oblíbila například královna Victoria a proslavil ho Charles Dickens v Klubu Pickwickovců. Angličané mají velmi pozitivní vztah k třešňovým likérům. Šedesát láhví objednal narychlo admirál Nelson, když se chystal k bitvě u Trafalgaru. 

A 20. ledna 1928 bylo v Santiagu de Cuba znovu otevřeno muzeum Emilia Bacardi Moreau.  

Konzervativní koktejly v Uherském Hradišti 

Pavel Frank Vaďura, šéfbarman Skandal Baru v Uherském Hradišti, se rozhodl, že vyzkouší, zda Alex Mikšovic má dosud řemeslo v paži, a vymyslel, že tento čtvrtek od 19 do 23 hodin bude v jeho podniku míchat, jak napsal, konzervativní koktejly. 

Budete-li mít cestu kolem, stavte se!
 

 

Alex Mikšovic vás provede Barovým kalendářem, poví vám o novince, z níž lze vytřepat báječnou - i když úplně jinou - Margaritu a na závěr vás pozve do jednoho moravského baru.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas