13. února  2013 v 12:10  rubrika: Nepřehlédněte

Perlivý nápoj s vůní a chutí jablek, to je Cider Nectar

Alex Mikšovic připravuje drink Cider Nectar - Foto: Marián Vojtek

Alex Mikšovic připravuje drink Cider NectarFoto: Marián Vojtek

Co vám dnes s namícháme? Nejprve čerstvý mix krátkých zpráv, pak se podíváme zblízka na dříve neznámý fenomén nápojové gastronomie, popíšeme, jak připravit Cider Nectar podle slavného barmana poloviny minulého století a přidáme Barový kalendář.

Výrobce Gordon´s, nejprodávanějšího destilovaného ginu na světě, se pustil do největší inovace od roku 1769, kdy jeho historie začala. V březnu začne distribuovat Original Gordon´s Dry gin ochucený přírodní okurkovou šťávou a dvě varianty tzv. RTD, ready-to-drink produktů. Jedním z nich je Gin ´N Tonic s dotykem černého bezu. 

Spotřeba ginu v tzv. on-trade, tedy v gastronomických podnicích, utěšeně roste a v loňském roce stoupla o 12 %. Zájem o RTD se zvýšil ještě výrazněji: o 23 %. Jen naprostý nešika by tato čísla ignoroval! Lidí usrkávajících long drinky rovnou z plechovky bude víc a víc. 

Tato zpráva ale není znepokojivá. Vždycky budou hosté, kteří ke koktejlu potřebují rituál, při kterém jim barman drink připravuje přímo před očima. 

A máme tu zprávu o letošní soutěži World Class Bartender of the Year, kterou už popáté organizuje společnost Diageo. 

Finále, kterého se zúčastní 50 nejlepších barmanů ze všech koutů světa, se uskuteční od 4. do 9. července tentokrát na lodi, která bude brázdit vody Středozemního moře se zastávkami v St. Tropez, na Ibize a v Barceloně. Vítěz se stane nekorunovaným králem barmanů. 

Nejdůležitější je pro barmany fáze přípravy. Tréninku na účast ve finále se totiž zúčastní na 15 000 barmanů, kteří tak získají řadu nových poznatků a zkušeností. 

V roce 2010 se králem barmanů stal Slovák Erik Lörincz, se kterým jsme v magazínu Koktejl už dvakrát mluvili. 

Česká jablka v cideru 

Autor pořadu Alex Mikšovic se zastavil o víkendu na výstavišti v Praze-Holešovicích. Na výstavě Top Gastro & Hotel objevil slovo, které nikdy předtím neviděl: cidrerie. Ukázalo se, že za ním vězí Jáchym Kliment, který ve svém všenorském podniku vyrábí v Čechách nepříliš netradiční nápoj. 

„Cider je jablečný alkoholický nápoj, který vzniká kvašením jablečné šťávy, čerstvého moštu nebo v některých případech koncentrované jablečné šťávy, což je spíš v průmyslovějších aplikacích,“ popsal nápoj Jáchym Kliment.  

Zákazníci nápoj přijímají dobře také proto, že jej vyrábí z českých jablek. 

„Chuťové rozdíly jsou poměrně veliké, ale v našem případě jsou to rozdíly, které dělají jednotlivé odrůdy jablek. Děláme i různé směsi podle rozdílných odrůd jablek,“ dodal majitel cidrerie ve Všenorech u Prahy Jáchym Kliment. 

V odborné literatuře není žádná záplava receptur na ciderové koktejly. Ale kdo hledá, najde. A tak Alex Mikšovic hledal a hledal, až v Bartender´s Guide by Trader Vic objevil nadějný předpis na Cider Nectar. 

Trader Vic byla přezdívka Victora Julese Bergerona, který v polovině 30. let založil v Kalifornii řetězec restaurací v polynéském stylu, jemuž se časem začalo říkat tiki culture. 

Jak tedy připravit drink? 

Nejprve rozmíchejte v tumbleru, což je sklenka bez nožky, lžičku cukrového sirupu se lžičkou citrónové šťávy. Přidejte lžičku brandy, například Karpatské brandy špeciál, a led až po okraj sklenky. A doplňte sklenku cidrem. 

Teď už stačí jen opatrně promíchat a ochutnat! 

Barový kalendář 

12. února 1794 byl v The Times publikován inzerát Mr. Dupuise, který oznamuje, že má k dispozici ještě několik beden šampaňského. Každá bedna obsahovala 60 láhví, byla zabalena pod dohledem zvláštního agenta M. de Sillery a zaslána do Londýna. 

12. února 1935 v Monte Carlu zemřel Auguste Escoffier, rytíř řádu Čestné legie. V letech 1870/71 byl šéfem kuchyně generálního štábu rýnské armády a jako takový byl zajat u Met. Působil v Moulin Rouge, v hotelech Savoy, Carlton a Ritz. Z pohledu tohoto magazínu Koktejl neblaze proslul odmítáním koktejlů jako aperitivu. 

16. února 1358 vydal Karel IV. nařízení k zakládání vinic na území Prahy a v okruhu tří mil kolem města na svazích obrácených k jihu. 

19. února 1910 se v Brně narodil malíř Karel Černý, který proslul koncem 30. a ve 40. letech 20. století obrazy barů, například Kuřák, Bar, Au Petit Bar… Jindřich Chalupecký ho považoval za jeden z nejvýraznějších talentů tehdejšího českého malířství. 

 

Alex Mikšovic nabízí mix krátkých zpráv, podívá se zblízka na dříve neznámý fenomén nápojové gastronomie, popíše, jak připravit Cider Nectar a přidá Barový kalendář.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas