8. ledna  2013 v 17:00  rubrika: Nepřehlédněte

Před 25 lety vznikla v ČSSR barmanská organizace. Pod ochranná křídla ji vzali pardubičtí vědci

Koktejl Daiquirí - Foto: Marián Vojtek

Koktejl DaiquiríFoto: Marián Vojtek

První organizací československých mixérů, jak se jim tehdy říkalo, byla Mezinárodní unie barmistrů v Republice československé. Existovala samostatně v letech 1921 až 1924. Pak se stala součástí Spolku hotelových, restauračních a kavárenských zaměstnanců Genevoise, jenž měl - a dosud má - centrálu ve Švýcarsku.

Druhá světová válka činnost spolku narušila. V někdejším Československu se myšlenka barmanské organizace oživila až v říjnu roku 1987. K jejímu založení pak došlo 10. ledna 1988, tedy právě před 25 lety. 

„Velice rád na ty časy vzpomínám. Začalo to barmanským kursem v říjnu 1987, kdy nás bylo 26 účastníků a při slavnostním večírku, možná i po nějakém dobrém drinku, jsme se rozhodli, že bychom mohli oživit barmankou profesi a utvořit profesní sdružení pod názvem Šejkr Klub. To jsme ale vůbec nevěděli, co nás čeká,“ řekl v magazínu Koktejl jeden ze svědků tehdejších událostí Václav Štrof, který byl u samého zrodu myšlenky 

Jak napsal magazín International Bartenders Association, organizace československých barmanů byla přijata jako CSVTS. To byla zkratka Československé vědecko-technické společnosti. 

„Nikdo se s námi vůbec nebavil, až jsme našli ochranná křídla pod Československou vědecko-technickou společnosti Pardubice. Takže jsme se zařadili po bok zahrádkářů, chovatelů, vynálezců a podobně, ale přesto jsme se nevzdávali, bojovali jsme dál, až jsme to dopracovali k 10. lednu 1988. Sešlo se nás 47 a udělali jsme ustavující schůzi tzv. Šejkr Klubu, jehož předsedou se stal Vlastík Machač. Listopad 1989 všichni známe a hned v lednu 1990 jsme dokonce dostali dopis od prezidenta IVH, mezinárodní barmanské asociace, že nám nic nebrání vstup do IVH,“ zavzpomínal Štrof, služebně patrně nejstarší člen České barmanské asociace. Jako jediný má v seznamu jejích členů uveden rok 1987! 

Jeho kolega Martin Smolný se zúčastnil památného setkání Šejkr Klubu. Byl tehdy spolu s Václavem Štrofem zvolen do jeho výboru, a tak patřil k těm, kteří mj. vybrali jako hymnu klubu hlavní melodii z Chaplinova filmu Světla ramp. Je jí dodnes. 

Jaké byly tehdy na sklonku 80. let podmínky pro barmanské řemeslo v Československu? 

„Podmínky vesměs nula, nula, nic. Žádná literatura, žádná brčka, žádná míchátka, žádné pořádné sirupy. Začínali jsme na koleni. Když jsme jeli na první soutěž v osmdesátém osmém osmdesátém devátém roce na Dunajský pohár do Rakouska, tak se nám Rakušáci smáli a koukali na nám na prsa, kde jsme měli výšivku a trikolóru. Ptali se nás, co to znamená CSVTS, a museli jsme jim v němčině vysvětlovat, že jsme vlastně vědci, že to je Československá vědecko-technická společnost,“ odpověděl pro Rádio Česko Smolný, majitel pardubického baru Martini´s, certifikovaný lektor barmanský kursů Czech Bartenders Association, do níž se někdejší Šejkr Klub postupně transformoval. 

Záhadný koktejl Daiquirí 

Americké studentky kdysi interpretovaly zkratku Severoatlantické aliance NATO jako not active, talks only. Přežit se to dá jako „k ničemu se nemá, jen tlachá.“ 

Slavné koktejly se často potýkají s problémem své historie, respektive její hodnověrnosti, což je případ právě Daiquirí. 

„Traduje se, že receptura vznikla na Kubě v 90. letech minulého století, kdy ředitel malého dolu na cín v Daiquiri používal pro občerstvení svých hostů směs bílého kubánského rumu a šťávy z limet lisované jeho sluhou," napsal autor pořadu Alex Mikšovic před 15 lety ve své knížce Umění koktejlu. 

Jak sám přiznal, uvěřil tomu a dokonce učil, že drink vymyslela dvojice inženýrů Jennigs a Cox. Pak s hrůzou zjistil, že Jennings Stockton Cox byla osoba jediná! 

A pak je tady potíž, co se vlastně kutalo v tom dolu. Někteří autoři tvrdili, že důl nebyl na cín, ale na zinek. Jedna brožura uvedla, že se v něm těžila železná ruda. V jiné se psalo, že to byla měď. Vtipné bylo, že obě vydala jedna a tatáž společnost Bacardi… 

Ze 118 prvků současné verze Mendělejevovy tabulky se 94 vyskytují na zemi. Takže kdoví, čeho se ještě dočkáme! 

Dale DeGroff, jedna z kapacit světové mixologie, označil ve své knize The Craft of the Cocktail za autory receptury zase dva inženýry, Američana Coxe a Kubánce Pagliuchiho. Kde ten se tam vzal? 

Ze zákulisí velkého nápojového byznysu 

Diageo, světová jednička ve výrobě a prodeji alkoholických nápojů, oznámila, že „ukončila jednání o budoucnosti distribuce tequily José Cuervo a na konci června letošního roku tato distribuce končí.“ 

Společnost Diageo nezakrývá jistou stopu hořkosti v těchto slovech, protože je přesvědčena, že zdravý vývoj značky a její přístup na světové trhy dokázala zajistit s těmi nejlepšími výsledky. 

Svět byznysu je v pohybu a každou chvíli něčím překvapí. Značka José Cuervo se zapsala do historie třemi barely lihoviny, které zamířily v roce 1873, tedy právě před 140 lety, do El Pasa v Texasu, a představovaly tak první export tequily do Spojených států.  

Barový kalendář 

10. ledna 1608 získal Charles Waterhouse právo k destilaci alkoholu pro kraj Munster v Irsku za 6 šilinků a 8 pencí. 

Téhož dne, ale roku 1882 byla publikována statistika dovozu koňaku do USA. za rok 1881. Podle ní se na první příčce usadil Otard, Dupuys & Co. s 239 667 litry; druhé místo obsadil Joseph Hennessy, třetí firma Martell. 

10. ledna 2007 prohrála Scotch Whisky Association spor s kanadskou Glenora Distillery o používání názvu Glen Breton pro její destiláty; SWA vede řadu sporů o používání výrazu glen, tedy potok, v řadě zemí. 

11. ledna 1836 Francesco Cinzano I. ve funkci syndika University mistrů lihovarníků v Torinu zaslal králi Albertu Savojskému petici upozorňující na podvody při výrobě vína. 

Téhož dne roku 1922 Zemská správa politická potvrdila právní trvání Mezinárodní unie barmistrů v republice Československé. 

11. ledna 2005 zahájilo v 1. patře neworleánské lékárnické expozice činnost Muzeum amerického koktajlu první výstavou, jejímž kurátorem byl Ted „Dr. Cocktail" Haigh.  

12. ledna 1892 v noci úplně vyhořelo Benediktinské opatství v normandském přímořském městě Fecamp, proslulé svou Bénédictine. Škoda byla odhadnuta na 2 miliony franků. 

 

Alex Mikšovic nabízí jednu zprávu ze zákulisí velkého nápojového byznysu, pozve k mikrofonu svědky události staré 25 let, která znamenala úsvit organizace českých barmanů, a pokračuje v Příbězích koktejlové planety.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas