Romové z Dobré vody na Toužimsku

26. prosinec 2008

Na Toužimsku, v Karlovarském kraji najdete obec s poetickým názvem Dobrá voda. Většinu tamních obyvatel tvoří Romové a obývají jedinou žlutobílou vesnickou bytovku ze šedesátých let. Sociolog by je možná zařadil mezi sociálně vyloučené. Více než polovina z nich si ale našla práci. Místní muži se předhánějí, aby si udělali co nejrychleji řidičské zkoušky, pomohli opravit místní zastávku, ženy pracují v šicí dílně, děti chodí do odpoledního klubu.

V obci vznikla řada dobrých nápadů, kterých si cení mnozí, kdo se dlouhodobě věnují romské problematice. Mnohdy přitom nejde o nákladné projekty. Velký ohlas mezi místními měla například soutěž O nejhezčí rozkvetlé okno. Občanské sdružení Český západ, které mezi Romy pracuje, klade hlavní důraz na doučování dětí i vzdělávání dospělých. Motivuje ženy i muže z vesnice, aby si hledali práci a aby udržovali veřejná prostranství ve své vesnici. Dobrovodští Romové postavili zastávku, parkoviště před domem nebo dětské hřiště.

Z Toužimi do Dobré vody jede dětem autobus až později odpoledne. V odpoledním klubu si kluci hrají na počítači, děvčata dělají ruční práce, zpívají nebo tancují. Sdružení Český západ také děti učí hospodařit s penězi. Dokázalo navázat kontakty a dlouhodobě spolupracovat s místními školami, radnicí a úřadem práce a zaměstnává dobrovolníky.

autor: mam
Spustit audio