29. ledna  2013 v 16:40  rubrika: Nepřehlédněte

V roce 1927 vyhrála značka Bentley závod v Le Mans. A díky tomu vznikl také luxusní koktejl

Alex Mikšovic míchá koktejl Bentley - Foto: Marián Vojtek

Alex Mikšovic míchá koktejl BentleyFoto: Marián Vojtek

Co vám dnes namícháme? Nejdříve pár aktuálních zpráv, pak představíme pýchu slovenského lihovarnictví tzv. kábéešku, namícháme koktejl s luxusním jménem a nahlédneme do Barového kalendáře.

Gastronomové jsou tak trochu posedlí patrovými autobusy. Loni autor pořadu Alex Mikšovic jezdil po Čechách a po Slovensku s obrovskou jednoposchoďovou Setrou v barvách Jameson Irish whiskey. Vozidlo mělo v přízemí přednáškový sál, v mezipatře prostorný vestibul a pod střechou bar. 

Alexův dávný kolega Jirka Hájek si rovnou nechal z Londýna přivézt klasický červený double-decker a míchal v něm koktejly. 

Do třetice jistý podnikatel Simon Davis koupil dva routmasters, původní londýnské patrové autobusy, jež se vyráběly v letech 1954 až 1968. Ten první už předělal za 150 tisíc liber (asi 4,5 milionu korun) na mobilní restaurant a bar ve stylu 30. let. 

Může se v něm posadit ke stolu až 22 hostů, nebo na koktejlovou párty přijít 40 lidí. Nájem v přepočtu 90 000 korun. No nekupte to! 

Pánům vstup zakázán (kromě čtvrtka)  

Jak se zdá, ženy začínají oplácet mužům diskriminaci z 19. století. Tehdy platilo, že nesměly přijít do baru bez pánského doprovodu. 

Teď se v Londýně začínají objevovat bary for women only. Jeden takový otvírá zrovna 1. února. Jeho majitelka a zároveň ředitelka K. C. Gatesová zdůrazňuje, že jejím cílem je nabídnout ženám klub, kde budou samy mezi sebou. 

Za roční poplatek 5,5 tisíce liber mají jistotu, že muži sem přijdou pouze v době večeře, a to jenom ve čtvrtek. Je jasné, že svatého Valentýna tady letos neoslaví. Svátek totiž připadá na pátek. 

Sereďská pýcha 

V Seredi, kde vzniká pýcha slovenského lihovarnictví Karpatské brandy špeciál. 

Jeho historie začíná v pohnutém roce 1968. Tehdy v Pezinku, městě s tradicí pálení vína, uložili k zrání první litry vinného destilátu. Několik nevýznamných peripetií přineslo několik variant názvu Novum brandy počínaje a Pezignac konče, ale v roce 1976 první pětileté Karpatské brandy špeciál V.S.O.P. bylo na světě. 

Už tři roky je osobně odpovědná za jeho kvalitu hlavní oenoložka společnosti Hubert J. E. v Seredi Ingrid Vajcziková. Jaké výhody vyplývají z toho, že za brandy ručí žena? 

„Nejlepší je zeptat se asi na vedení společnosti (smích), protože nevím, jestli je to výhoda, nebo nevýhoda. Každopádně se o ženách říká, že mají možná lepší cit pro některé věci, možná jsme trochu citlivější na senzorické vlastnosti nejen vína, ale destilátů a některých jiných věcí,“ odpověděla pro magazín Koktejl Vajcziková.  

Podle ní za fenomenálním úspěchem Karpatského brandy Špeciál stojí silná tradice a kvalita. 

„Brandy se, stejně jako jiné noblesnější nápoje, musíte naučit pít. Myslím si, že generace čerstvě zralých dospělých lidí není připravená na brandy, ještě nedokáží ohodnotit důstojnost tohoto nápoje,“ dodala Ingrid Vajcziková. 

Výsledky práce jejího týmu a jí osobně, Karpatské brandy Špeciál, míří konečně i do České republiky. 

Namíchejte si koktejl Bentley 

Dnešní koktejl nebude z brandy vinné, ale z brandy jablečné. A rovnou tak vlastně vkročíme i do barového kalendáře. 31. ledna 1741 Státní rada francouzského krále definovala ve svém dekretu cider brandy, jablečnou pálenku, jež se od počátku 19. století začala nazývat calvadosem. A na bázi calvadosu existuje jeden drink, který nejen luxusně chutná, ale také se luxusně jmenuje. 

Bentley se připravuje v míchací sklenici patrně od roku 1927, kdy značka vyhrála závod v Le Mans. Lidi od Bentley tehdy oslavovali v londýnském Savoyi a prý dokonce dotáhli auto až do jídelny! Nevíme, co je na tom pravdy, ale receptura byla poprvé publikována v The Savoy Cocktail Book Harry Craddocka. 

A jak na to? Na několik kostek ledu dávkujte po 4 centilitrech calvadosu Busnel V.S.O.P. a aperitivního vína Dubonnet, přidejte kapku orangee bitters. A teď už stačí jen krátce promíchat a přes barové sítko nalít do vychlazené koktejlové sklenky. 

Barový kalendář 

31. ledna 1893, tedy před 120 lety Patentový úřad Spojených států zaregistroval ochrannou známku Coca-Cola. 

3. února 1891 byl vydán soupis 779 amerických lihovarů, které destilovaly obilné pálenky. V současnosti jich je sotva 20. 

4. února 1862 don Facundo Bacardi Masó koupil za 3 500 peset lihovar s cínovou střechou v ulici Calle Matadero v Santiagu de Cuba a položil tak základy nejprodávanějšího rumu na světě. 

Časopis Hostimil napsal 4. února 1920: „Kavárna Louvre na Národní třídě bude v nejbližších dnech zrušena. Místnosti najalo od majetníka domu (spolku cestujících Záchrana) Krejčovské družstvo, jež v nich zřídí po vzoru pařížském konfekční salony a dílny." No a dnes je to opět jedna z nejoblíbenějších pražských kaváren. 

 

Alex Mikšovic nabízí pár aktuálních zpráv, představí pýchu slovenského lihovarnictví a namíchá koktejl s luxusním jménem Bentley.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas