19. února  2013 v 17:10  rubrika: Nepřehlédněte

Vyzkoušejte koktejl, který ještě nemá jméno, a vyhrajte knihu v naší soutěži

Koktejl beze jména - Foto: Marián Vojtek

Koktejl beze jménaFoto: Marián Vojtek

Co vám dnes namícháme? Začneme bohužel zase smutnou zprávou, v soutěži nabídne autor pořadu Alex Mikšovic svou nejnovější knihu, namíchá náramně zajímavý koktejl a přidáme jednu položku z Barového kalendáře.

Z Ústí nad Labem do Prahy to je hodinu vlakem. Přesto tato zpráva za autorem pořadu putovala déle než měsíc. 9. ledna nás navždy opustil Stanislav Rajský, který byl po dlouhých 30 let osobně odpovědný za kvalitu Staré myslivecké, toho alkoholu s lidskou tváří, jak se kdysi říkalo, a dalších produktů likérky v Krásném Březně, například Klášterního tajemství. 

Do někdejších Severočeských konzerváren a drožďáren nastoupil hned po škole a zůstal svému oboru po celý život věrný. Alex Mikšovic měl štěstí, že se s ním před dvěma lety sešel nad speciálním projektem. 

Do sudů po Bourbon whiskey byla tehdy uložena Stará myslivecká Premium. Pravidelně ji spolu přechutnávali, až dali pokyn k jejímu stočení do láhví. 

Tehdy ji zamyšleně podržel v ústech a pak poznamenal: „Je to dobré. Moc dobré. Ale myslivec to není…" To byla poslední slova, která jsem od něj Alex Mikšovic slyšel. 

Soutěž o knížku  

Alex Mikšovic před několika týdny vydal v Mladé frontě novou knížku. Jmenuje se Bar do kapsy a v jejím úvodu naznačuje, že přesto není pro barmany. 

„Já bych řekl, že pro druhou stranu barového pultu. Pro barmany toho už byla napsána spousta, ale pro hosty nic. A patrně jim to chybí, protože dostávám při nejrůznějších příležitostech pořád stejné otázky: Pít koktejl brčkem nebo přímo ústy? Sníst třešničku před napitím nebo až po něm? A co tím barman myslí, když se ptá, zda si přeji koktejl suchý nebo polosuchý? Co znamená on the rocks? Proč v jednom baru mám ve sklenici s Mojitem drcený led a v jiném jednu obrovskou ledovou hroudu? Jak se má člověk vyznat v barovém menu, v němž je na tři stovky koktejlů? Jak to, že London Dry Gin nemusí být nutně vyroben v Londýně? Bar do kapsy na tyto a mnoho dalších otázek odpovídá,“ řekl v magazínu Koktejl Alex Mikšovic. 

Dodal, že nenabádá k pití, ale k ochutnání: „A to je, i když možná nikoli před zákonem, rozdíl!“ 

Tři posluchači, kteří odpoví správně na následující soutěžní otázku, nebo se ke správné odpovědi nejvíce přiblíží, dostanou zmíněnou publikaci. 

Otázka zní: Kolik koktejlů Alex Mikšovic ve všech dosavadních magazínech Koktejl prakticky připravil? 

Odpovědi na otázku posílejte radiocesko@rozhlas.cz do úterý 26. února 2013 do 12 hodin. 

No name koktejl  

Alex Mikšovic připravuje bezejmenný koktejl

Restore the Draft, tedy něco jako Vzkřísit řemeslo je současné heslo amerických bartendrů. Přijelo jich k nám v neděli 16 ze západního pobřeží Spojených států. Jsou hosty Becherovky Original. Všichni s ní ve svých barech pracují, zjevně jí drží palce a Alex Mikšovic se s nimi setkal v Hemingway Baru, kde jim prezentoval dějiny českého bartendingu. 

Jeden z nich barmanů namíchal náramně zajímavý koktejl. Tady je recept: 

Na vnitřní stěně sklenky vytvořte absintový povlak, v šejkru protřepejte 4 cl Becherovky Original, 3 cl sedmiletého rumu Havana Club, 2 cl cukrového sirupu a lehce vylisujte šťávu z půlky citronu. Protřepejte a nalijte do koktejlky. 

Barový kalendář 

24. února 1951 založilo v Grandhotelu v anglických lázních Torquay sedm národních organizací z Británie, Dánska, Francie, Nizozemska, Itálie, Švédska a Švýcarska International Bartenders Association, Mezinárodní barmanskou asociaci. 

Jejím prvním prezidentem se stal William "Billy" Tarling, autor knížky The Café Royal Cocktail Book, viceprezidentem byl zvolen francouzský barman českého původu Rudolf Slavík. 

V historicky prvním proslovu prvního presidenta IBA zaznělo: 

„Nuže, International Bartenders´ Association je založena. V tomto historickém okamžiku jsme šťastni, že kolem stolu vidíme barmany ze sedmi zemí. Snad nebudeme domýšliví, vyslovíme-li předpoklad, že budoucí generace v Asociaci najdou jak technickou pomoc, tak prestiž i příležitost k mnohostrannému přátelství a podpoře." 

 

Alex Mikšovic začne smutnou zprávou, namíchá náramně zajímavý koktejl a přidá jednu položku z Barového kalendáře.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace