Leo Pavlát: O svobodu slova nejde

17. prosinec 2009

Jak známo, Okresní soud Praha-západ osvobodil Čechokanaďana Vladimíra Stworu. Ten na svůj web umístil v roce 2007 překlad článku Davida Cassidyho "Holokaust a jeho čtyřmilionová varianta". Podle žaloby tento text zpochybňuje nacistickou genocidu Židů za druhé světové války z hlediska počtu obětí i co do existence táborů smrti a plynových komor, a jednalo se tedy o propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Stwora se mimo jiné hájil tím, že jeho cílem bylo "upozornit na různé počty obětí holokaustu uváděné v oficiálních zdrojích a vzbudit o tom diskusi". Znamená to tedy, že toto téma je "spící"? Tabuizované, jak tvrdí ti, kdo nacistickou genocidu Židů popírají či alespoň zpochybňují její rozsah a způsoby, jakým se tento zločin uskutečnil?

Samozřejmě opak je pravdou. Ročně se o Šóá koná množství konferencí. Vycházejí stále nové odborné studie, publikace, disertační práce. Historici na základě nově získaných či vyhodnocených poznatků docházejí k novým závěrům, upřesňují ty předchozí. Pracují však jako vědci, kteří fakta respektují, nikoliv popírají. Závěry činí na základě doložených poznatků, a nikoliv tak, že předem vytčenému závěru přizpůsobí výběr skutečnosti.

Podle současných hodnověrných odhadů v plynových komorách Osvětimi zahynul více než jeden milión Židů - tedy méně, než se soudilo po válce. Naproti tomu dříve podhodnoceny byly údaje o likvidaci polských Židů v Belzecu, Sobiboru a Treblince. Soudobé poznatky ukazují na asi jeden a tři čtvrtě miliónu zavražděných. Německá komanda spolu s kolaboranty na obsazených východních územích současně po sobě zanechala přibližně jeden a půl miliónů zmasakrovaných Židů. A Židé - jen proto, že se narodili - hynuli i v dalších koncentračních táborech, ghettech, při otrockých pracích, raziích, pochodech smrti, v úkrytech. Celkově se tak podle seriózních badatelů jedná rámcově o 6 miliónu obětí.

Toto číslo stejně jako vyhlazování v plynových komorách prokázané nesčetnými důkazy dnes k potupě obětí i přeživších zvěrstev Šóá zpochybňují jen lidé určitého typu. Je náhoda, že text o "čtyřmiliónové variantě" pro Stworův web přeložil stoupenec neonacismu Erik Sedláček? Máme přehlédnout, že doporučení na texty ze Stworova webu najdeme na webu neonacistického Národního odporu?

A výmluvná je i diskuse na Stworově webu po výroku soudu. Najdeme tam básničku: "Od zástupce jménem státu/ pro nás tupce zaznívá tu:/ závazný jest v kraji našem/ variant Šest, od Jad Vašem/(Byť ani tam nikdo nestih'/dopočítat se k těm Šesti.)" Dozvíme se o "takzvaném pronásledování" Židů, přičemž prý "nekonečná šoa je nejsilnější účelová zbraň moci". A samozřejmě nechybějí soudy o Židech jako takových: "Nemějte žádné iluze, lidstvo bylo zataženo do satanistického kultu založeného na talmudu a kabale. Postupně se stáváme otupělými a jsme jeho stoupenci, iluminátskými bankéři, nabízeni jako oběť Luciferovi."

Vladimír Stwora prý proti Židům nic nemá, jenom nesouhlasí se sionismem. Podobný hlas zní i z muslimského světa. A zde, stejně jako u extrémní pravice, patří popírání či zpochybňování holokaustu k privilegovaným tématům. Na historii či obraně svobody projevu přitom popíračům Šóá nesejde. Jejich cíl je politický: Chtějí degradovat fakta o holokaustu na smyšlenku a na tomto základě oživit odvěké antisemitské klišé o všemocném židovském spiknutí.

Tak prý Židé po druhé světové válce oklamali svět svým údajným utrpením, zavázali si ho soucitem. Co je k tomu vedlo? Antisemité mají svou odpověď: Zásluhou, jak říkají, "švindlkaustu" se Židé chtěli domoci peněz i zřízení zločinného sionistického Státu Izrael.

"Držel jsem vám palce. Je vidět, že sionisté u nás ještě nemají tu moc, jak si myslí," napsal také v diskusi na Stworově webu jeden z jeho stoupenců. Uvidíme, co se o té záležitosti ještě dozvíme... Státní zástupce se proti nepravomocnému zprošťujícímu verdiktu nad Vladimírem Stworou odvolal, a tak případ bude posuzovat odvolací senát.

Autor je ředitel Židovského muzea v Praze

autor: Leo Pavlát
Spustit audio