Patricie Polanská: Koaliční spor o Veseckou

14. březen 2009

Zelení navrhují odvolat nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. ODS se brání. A odvolává se na princip nezávislosti justice. Stejně jako předseda lidovců Jiří Čunek. Právě ten, respektive způsob vyšetřování a ukončení jeho kauz, přitom přispěly k velmi svéráznému výkladu onoho jinak úctyhodného zaklínadla o "nezávislosti" justice. Čunek, Vesecká, ODS a její předseda - to je propletenec vztahů, který je dnes už všechno, jen ne úctyhodný. Možná se jednou bude na koaliční vládu Mirka Topolánka vzpomínat i jinak. Určitě se ale zapíše jako vláda, která fatálním způsobem rozkolísala pozici a důvěryhodnost české justice.

Přitom na začátku by stačilo jedno odvážné a především výsostně politické rozhodnutí: člověk, na jehož hlavu se vrší podivná obvinění a který se zesměšňuje tím, jak je veřejnosti vysvětluje, nemá ve vládě co dělat. I když je to předseda koaliční strany. Jistěže by to znamenalo riskovat pád vlády.

Otázkou, kterou dnes už nikdo nezodpoví, je to, zda by k němu skutečně došlo, jestli byli křesťanští demokraté před těmi dvěma třemi roky skutečně ochotni ztratit vládní pozice. Můžeme jen podle silných veřejných vyjádření představitelů KDU-ČSL z té doby usuzovat, že ano. Situace by se ale vyřešila na úrovni, kam patří - totiž politické.

Mirek Topolánek si ale vybral zachování kabinetu. A od té chvíle se na veřejnost dostávají další a další zprávy o tom, jak podivně v celé kauze postupovala policie i státní zastupitelství i někteří soudci. Katastrofálním vyvrcholením jsou pak navazující příběhy, kdy se na pranýř dostávají vlastně už jen slova.

Ať už jde o výrok stínové ministryně sociální demokracie Marie Benešové o justiční mafii. Ten v důsledku přidal do celé nepřehledné skládačky podivností jen další kousek. To když byl i podle názorů řady dalších právních odborníků - s nedostatečným zdůvodněním případ po odvolání odebrán původnímu soudci Vojtěchu Ceplovi mladšímu.

Nikoli nepodstatnou mezihrou je i případ státního žalobce Adama Bašného, kterému pro ztrátu funkce stačilo jen říci, že vše co se odehrálo kolem kauz Jiřího Čunka poškodilo pověst justice. Bašný byl oficiálně odvolán kvůli nedostatkům v řízení liberecké pobočky - a dokonce možná je na tom i něco pravdy. Jenže to už dnes zaniklo jako nepodstatná, nedůvěryhodná a k zakrytí pravého důvodu sloužící záminka.

Pokud dnes k žádosti zelených o odvolání Renáty Vesecké říká premiér Mirek Topolánek, že kořeny celého případu jsou jinde, že to ví i kvůli informacím které má, ale které jsou bohužel v režimu utajovaných skutečností - možná má pravdu. Problém je v tom, jestli mu to vůbec ještě někdo věří, po tom všem co se okolo kauzy Jiřího Čunka a role nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké v ní odehrálo.

I tady se ukazuje průvodní jev celé kauzy od počátku. V politice nejde jen o tvrdá fakta. Ale také o důvěryhodnost, řekněme staromilsky - o pověst. Možná je to v řadě případů nespravedlivé, ale pokud se to politikům nelíbí, musí si zkrátka najít jiný džob.

O důvěryhodnost a pověst jde i v justici. Nestačí jen zaklínat se a bránit se svojí nezávislostí. Ta nejhorší otázka, která teď musí leckoho napadnout, zní: K čemu je mi nezávislá justice, když to také může být - jak to tak vypadá - zástěrka pro koridu politických zájmů nebo souboj nejrůznějších spřátelených skupin a zájmových bloků uvnitř samotné justice? A to je ten nejhorší výsledek celé dlouho se táhnoucí kauzy.

Renáta Vesecká se možná na celé řadě věcí nepodílela. Ale také jim nezabránila. V tuto chvíli není vidět důvod, proč by ve své funkci měla zůstat.

Spustit audio