Adam Drda: „Bartákova aféra“

15. listopad 2010

S korupční aférou, jejíž hlavní postava je exministr obrany a stávající náměstek na ministerstvu financí Martin Barták, by se mělo zacházet s jistou opatrností. Říct, že Barták má hodně mizernou pověst je eufemismus - figuruje v tolika podivných záležitostech s tak podivnými politickými souvislostmi, že je člověk automaticky náchylný věřit všemu špatnému, co se o něm napíše nebo řekne.

Nechci náměstka hájit, jen se mi zdá, že v zájmu spravedlivého rozhořčení by se neměly upozaďovat nesrovnalosti dramatického příběhu.

O co tedy jde? William Cabaniss, bývalý velvyslanec USA v České republice a také někdejší předseda dozorčí rady automobilky Tatra, přišel podle MF DNES s obviněním, že si mu Barták řekl o úplatek ve výši několika miliónů dolarů. Mělo se to stát v únoru 2008 ve Washingtonu - a informaci od diplomata potvrdil další účastník rozhovoru, rovněž představitel Tatry Duncan Sellars.

Barták chtěl prý úplatek za to, že zařídí, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Výpovědi obou mužů korespondují s tím, co už před časem říkal šéf Tatry Ronald Adams, totiž že se na něj v lednu 2008 obrátil prostředník „kohosi vysoce postaveného" a chtěl v souvislosti s nákupem tatrovek pro českou armádu úplatek pět miliónů dolarů.


Především vůbec nechápu, proč Cabaniss a Sellars přicházejí s obviněním až teď, víc než dva roky od údajné korupční nabídky. Adams, kterému se prý oba pánové už kdysi svěřili, to vysvětluje: „Neměli jsme to komu říci. Nebylo jasné, kdo všechno je do korupce zapleten. Teď, když se v Česku změnila vláda, je boj s korupcí vrcholným zájmem. A už jsme toho prostě měli dost. Snad se to bude vyšetřovat a třeba i někoho potrestají."

To zdůvodnění se zdá krajně nevěrohodné: nová vláda zatím v boji s korupcí neudělala vůbec nic, jenom ho vyhlašuje, tak jako všechny její předchůdkyně; policie je v Česku stejná jako byla v roce 2008 - a média taktéž, čili zejména na novináře se mohli Američané klidně obrátit nesrovnatelně dřív, stejně jako si Adams mohl mnohem dřív „vzpomenout", že oním úplatkářským prostředníkem je Bartákův známý, obchodník Michal Smrž. O příčinách mlčení těch tří těžko spekulovat, ale rozhodně je to otálení nešlechtí.


Pak je tu další věc: mediální referování o aféře se opírá jen o výroky lidí, kteří byli s ministerstvem obrany v obchodním styku a měli potíže s obchody. Ústní žádost o úplatek se neobyčejně špatně dokládá - a bohužel se kromě opožděných výpovědí a svědectví z doslechu neobjevil žádný pádný důkaz. Čili jediné, co se dá s případem udělat, je čekat na výsledky policejní práce. Na jednu stranu je asi dobře, že byl teď Barták dočasně postaven mimo službu, na druhou stranu to není úplně košer: vypadá to jako by se kariéra vysokého státního úředníka či politika dala zlikvidovat jednoduše tím, že o něm druhý řekne „nabízel mi úplatek". Přijde mi to divné jako princip, ne kvůli konkrétnímu Bartákovi.

A ještě stručně k politickým souvislostem. Martin Barták je sice postaven „mimo službu", jenže tím by věc neměla skončit a neměla by skončit ani jeho odvoláním. Do vlády ho kdysi nominovala ODS, úzce spolupracoval s poslancem Janem Vidímem, který ho dostal do politiky, dělal asistenta Petru Nečasovi, ODS ho vyslala do Fischerovy vlády. Čili pokud se přijme jako fakt, co říkají Američané, pak by se Bartákovo zakotvení v ODS mělo nějak „politicky zhodnotit".

Nedovedu si představit, že by se zcela zásadně nepromítlo například do vztahů v koaliční vládě. Premiér Petr Nečas vyzval v souvislosti s Bartákem k vytvoření protikorupční aliance napříč politickým spektrem a prohlásil. „Musíme přestat v osobních útocích. Máslo máme na hlavě všichni." Tipnul bych si, že takhle snadno se ODS z aféry nedostane.

Autor je redaktor ČRo Rádia Česko, spoluautor dokumentárního cyklu Příběhy 20. století

autor: adr
Spustit audio