25. června  2012 v 11:46  rubrika: Také se stalo

Něco pro letní osvěžení: namíchejte si s námi koktejl Concorde

Koktejl Concorde ve studiu Rádia Česko - Foto: Marián Vojtek

Koktejl Concorde ve studiu Rádia ČeskoFoto: Marián Vojtek

Rádio Česko odvysílalo v pondělí 25. června před polednem nový magazín s názvem Koktejl.

Jeho průvodcem byl Alex Mikšovic a ve studiu namíchal při živém vysílání koktejl, jehož recept vám nabízíme v tomto článku. 

Nejprve ale nostalgické vzpomínky na události z historie a jednu ojedinělou událost jak v rozhlase, tak v nápojové gastronomii. 

Barový kalendář  

26. června 1763 se narodil George Morland, anglický malíř portrétů a také hospodských scén. Mezi jeho působivá plátna patří např. Piják sherry. Pokud mu toto andaluské fortifikované víno chutnalo, nu, byl Brit a těm sherry chutnalo snad už od kolébky, není divu, že poslední roky svého života prchal před věřiteli a nakonec zemřel - na počátku 19. století - ve vězení pro dlužníky. 

26. června 1818 vyslyšelo Královské české stavovské učiliště žádost sládků a podstarších, aby založilo školu pro odchovance průmyslu pivovarnického a ve čtyři odpoledne začala v jeho posluchárně chemie první přednáška z pivovarnického oboru, ve své době ojedinělý čin. Např. v Mnichově k tomu došlo až v roce 1821. 

Téhož dne, tj. 26. června, a dokonce téhož roku 1821, vyšel v The Western Citizen Newspaper, které vycházely v městě Paris ve státě Kentucky, inzerát, v němž se objevil poprvé v historii pojem Bourbon whiskey. 

Barmanská rozhlasová soutěž  

Před 45 lety, 26. června 1967, odvysílal Československý rozhlas Plzeň zprávu o průběhu 2. ročníku celostátní gastronomické výstavy Ex Plzeň ´67. Stanice popsala událost, jež se odehrála předchozího dne: 

„První Zlatý pohár Ex Plzeň ´67 odešlou pořadatelé plzeňské výstavy do Francie. Získal ho šéfbarman hotelu George V. v Paříži pan Rudolf Slavík za koktejl Concorde. Pan Slavík je Čech a už léta žije ve Francii. Stal se vítězem trojutkání v barmanské soutěži mezi Paříží, Plzní a Karlovými Vary, kterou uspořádal Československý rozhlas u příležitosti celostátní výstavy." 

Co tehdy zpráva nezdůraznila, byla nesporná skutečnost, že Cocktail Parade ´67 se stala historicky první a nejspíš také poslední barmanskou soutěží na rozhlasových vlnách. 

Její myšlenka se zrodila v hlavě redaktora Otakara Starého. Autentický záznam hodinové relace se z archivu plzeňského rozhlasu ztratil, ale představu o průběhu soutěže si můžeme snadno udělat podle hrubého scénáře, jenž se naopak zachoval. 

Soutěže se zúčastnili Rudolf Slavík, šéfbarman pařížského hotelu George V., přímo ve svém baru, Josef Vondrák, barman plzeňského hotelu Continental, který dočasně přesídlil na výstaviště, a barmaid karlovarského grandhotelu Moskva-Pupp Jitka Hostounská, jež se usadila ve sklepním salonku podniku Karlovarská Becherovka zvaném mezi zasvěcenými Kristýnka. 

Účastníci postupně oznámili na rozhlasových vlnách složení svého soutěžního koktejlu a všichni tři ten drink na svém pracovišti podle receptury namíchali pro poroty složené z místních odborníků a laiků. Hodnocení poroty oznámily do Mnichova, kde výsledky zpracovával třísálový samočinný počítač Siemens, který průběžně poskytoval výsledky soutěže. Dnes by na to stačil notebook nebo možná i iPad, před 45 lety to ale byla svým způsobem senzace. 

Šťastnou shodou okolností známe složení vítězného koktejlu Concorde. Rudolf Slavík kombinoval v míchací sklenici po 2 centilitrech ginu Beefeateru, suchého vermutu Noilly Prat a malinového likéru. 

Přísady promíchal a nalil přes sítko do koktejlové sklenky. 

Postup při míchání koktejlu Concode  

Do míchací sklenice vložte led. 

Odměřte porci po 2 centilitrech Beefeater ginu, francouzského suchého vermutu Noilly Prat - ale můžete použít jakýkoli jiný suchý vermut; jen na vysvětlenou: bývá na něm napsáno Dry nebo Extra Dry - a malinového likéru od holandské firmy De Kuyper; na něm je zase slovo Raspberry. 

Lžičkou nápoj promíchejte a nalijte přes sítko do připravené koktejlové sklenky, jejíž kalíšek má tvar V, a tak se jí teď říká v barmanském žargonu víšejpka. 

Jak se hodnotí koktejly  

Co se vlastně hodnotí při barmanské soutěži, na to jsme se zeptali Radka Poláčka, který byl letos zvolen II. generálním rozhodčím soutěží garantovaných Českou barmanskou asociací. 

„Pochopitelně se hodnotí barman. Barman jako člověk, který připravuje míchaný nápoj. A bezesporu se hodnotí jeho míchaný nápoj, koktejl,“odpověděl Poláček. 

Hodnocení podle něj probíhá ve dvou fázích:  

„V první se hodnotí technická část barmanova vystoupení a druhá je jakostní část, kdy se hodnotí kvalita koktejlu, kvalita receptury. Druhá část barmanského vystoupení se většinou odehrává v zákulisí soutěže, aby ten komisař nebyl v kontaktu přímo s tím barmanem. Tady jsou čtyři důležité aspekty: vůně, vzhled, chuť a celkový dojem nápoje.“ 

Ženy přikulovaly nejlépe  

V sobotu 23. června se uskutečnil v areálu pivovaru Chodovar v Chodové Plané už 16. ročník Mistrovství světa v koulení sudů, činnosti, kterou tak proslavil ve své Audienci Václav Havel. Člen realizačního týmu soutěže Mojmír Prokeš popisuje, co bylo v letošním ročníku mistrovství nového: 

„Nové to bylo možná v tom, že letos jsme měli hodně účastníků ze zahraničí, nebývá to až tak zvykem. Účastníci byli z Maďarska, dva týmy z Ruska, z Německa, Anglie, Slovenska, z České republiky bylo mnoho týmů. Byl to takový multikulturní závod.“  

Mistryní světa v kategorii žen se stala Věra Formanová z týmu Výzkumného ústavu cukrovarnického Zvoliněves a Jana Jordánová z hotelu U sládka. Jaká byla její vítězná taktika? 

„Každý koulí jinak, ale my jsme kolegyní přišly na to, že úplně nejlepší je ho nejdřív roztočit a pak už ho opačným koncem jenom tlačit, protože jak se furt šťouchá, tak se rozhoupe, až kličkuje po dráze tam a zpátky.“ 

 

Pořadem provází a koktejl Concorde míchá Alex Mikšovic.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas