2. července  2012 v 11:46  rubrika: Také se stalo

Sezóna rybízu je tady. Ochutnejte senzační smash

Beefeater Smash - Foto: Marián Vojtek

Beefeater SmashFoto: Marián Vojtek

Co nabízí barové menu? Především jeden pohled na nápojovou gastronomii na 47. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Naučíme vás namíchat koktejl s použitím rybízu, jehož sezóna právě začala, zalistujeme v barovém kalendáři a představíme vám zajímavou událost ve Skotsku.

Výrobci alkoholických nápojů se starají o věhlas svých značek různými způsoby. Tím nejméně vynalézavým je product placement: Heineken například zaplatil 45 milionů dolarů, aby James Bond v novém příběhu Skyfall vyměnil svůj nejoblíbenější protřepaný koktejl za internacionální pěnivý mok. 

Během na dlouhé trati je forma trvalé podpory významné a pravidelně se opakující akce. Šampaňské Moët & Chandon se například stalo vínem při udělování filmových Oskarů, šampaňským Mumm se sprchují vítězové Formule 1 a skotská Glenfiddich uděluje po dlouhá léta Cenu za nejlepší knihu roku o whisky. 

Johnnie Walker je zajímavým způsobem spojen s golfem. Hráč, kterému se podaří hole-in-one, tedy odpálit míček jednou ranou do jamky, a oznámí svůj výkon výrobci, ten mu odešle láhev Johnnie Walker Black Label. Samozřejmě na svůj účet a vyplaceně! 

Superprémiová skotská whisky Chivas Regal je spojena s námořními regatami, koňak Martell má dlouholetou smlouvu na sponzorování péče o zámek ve Versailles a Bohemia Sekt podporuje údržbu a dění v západočeském zámku Kozel. A našli bychom řadu dalších příkladů. 

Stan Jamesonu loni navštívilo 26 000 festivalových hostů  

47. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (ilustrační foto) - Foto: Filip Jandourek

47. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (ilustrační foto)Foto: Filip Jandourek

Poprvé loni a podruhé letos se stala Jameson Irish whiskey alkoholickou voltáží hostů 47. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. 

„V loňském roce náš stan Jameson Festival Lounge navštívilo více než 26 000 lidí, což je u nás úžasný prostředek k tomu, abychom informovali naše hosty o úžasném spojení Jameson Irish whiskey s filmem,“ řekla pro magazín Koktejl manažerka projektu Jameson Festival Lounge Katy Youngová. 

Jak se pije whisky v České republice, na to jsme se zeptali Kamila Varhánka, marketinkového manažera společnosti Jan Becher Pernod Richard: 

„Hodně a stále víc. Minulý rok vzrostla spotřeba o 5 % na celkových 2,5 miliónu litrů. Polovina whiskey, která se za rok vypije, je irská, až za ní je skotská s 33 % a za ní bourbon se 17 %.“  

Jak se statistika projevuje prakticky? 

„Za první dva dny jsme vylili více než 240 litrů whiskey Jameson, každý den spotřebujeme okolo 1,5 tuny ledu,“ odpověděl Václav Vojíř, jehož bar Bugsy´s zajišťuje gastronomický profil stanu Jameson 

Bar stojí na zelené louce, přesněji na betonu v sousedství hotelu Thermal. 

„Myslím si, že náš největší úspěch, celého týmu jak E-motion, tak Bugsy´s, je to, že jak v minulém ročníku, tak letos se nám daří postavit barclub, otevřít ho a navodit v návštěvnících dojem, že tady stojí odjakživa,“ uvedla Martina Kafková, majitelka a produkční agentury M-ocean. 

Namíchejte si koktejl  

Alex Mikšovic a koktejl Beefeater Smash - Foto: Marián Vojtek

Alex Mikšovic a koktejl Beefeater SmashFoto: Marián Vojtek

Začíná sezóna rybízu, a tak pro vás máme recept na jeden senzační koktejl. Jmenuje se Beefeater Smash. Budete potřebovat na jednu porci 5 centilitrů ginu Beefeater anebo jakýkoli jiný prémiový gin, ale pak musí nápoj přejmenovat, půlku mandarinky, 2 snítky červeného rybízu, 1 až 2 lžičky jemného a pokud možno rafinovaného třtinového cukru, dostatek ledu a zázvorové pivo. 

To je nealkoholický nápoj nadupaný zázvorovou chutí, doporučujeme značku Fever Tree. 

V šejkru, kterému říkáme boston, ať rozmačkejte rybíz, půlku mandarinky a cukr, přidejte led a gin a pořádně všechno protřepejte. 

Pak všechno i s ledem nalijte do sklenky bez nožky - říkáme ji tumbler - a doplňte právě zázvorovým pivem. Můžete drink ozdobit rybízem a třeba kůrou mandarinky. 

Do smashe zasňte brčko a koktejl si vychutnejte! 

Barový kalendář 

Koktejly - Foto: Fotobanka stock.xchng

KoktejlyFoto: Fotobanka stock.xchng

4. července 1942 požádal host Franciska Pancho Moralese, barmana Tommy´s Place v mexickém Juarezu, o Magnolii. Barman ne a ne si vzpomenout, jak se míchá. Zaimprovizoval tedy, připravil kombinaci tequily, Cointreau a čerstvé limetové šťávy do sklenky naplněné drceným ledem a nazval koktejl Daisy, což je v Mexiku ekvivalentem Margarity. 

Nutno dodat, že kandidátů na titul vynálezce nyní tak oblíbeného koktejlu je několik. Leč takový, který jeho vznik uvádí s přesností na den, měsíc a rok, je jen jeden. Mimochodem: Magnolie se připravuje z brandy, Cointreau a žloutku; po protřepání se do sklenky s tímto základem přidává šampaňské…Takže Morales byl tak trochu mimo... 

6. července 1805 se v Karlových Varech v domě u Tří skřivanů ubytoval anglický lékař MUDr. Frobrig, který sem přicestoval jako doprovod hraběte Plettenberga-Mietingena. Při odjezdu věnoval majiteli domu Josefu Becherovi recept na žaludeční likér, který je dnes znám jako Karlovarská Becherovka. 

Rovněž 6. července, ale roku 1908, švýcarští občané svým hlasováním vyvolali 32. článek ústavy, podle něhož "výroba, dovoz, doprava, prodej a přechovávání za účelem prodeje likéru jménem absint jsou zakázány na celém území švýcarského společenství." Reagovali tak na tehdy tři roky starou otřesnou událost, kdy jistý Jean Lonfray - údajně pod vlivem zelené víly, jak se absintu poeticky říkává - zavraždil svou gravidní manželku, obě dcery a pokusil se o sebevraždu. 

7. července 1924 skončila lhůta, v níž každý hostinský, kavárník, výčepník a vinárník v Československu musel provést revizi svých zásob a zjistit, který koňak a které šampaňské v jeho zásobách není původu francouzského. Na lahvích s takovými nápoji musel etikety zalepit, neboť jako cognac a jako šampaňské smělo se nadále označovat jen zboží původu francouzského. 

Téhož dne o 10 let později, tedy 7. července 1934, zvítězil šéfbarman pařížského hotelu George V. Rudolf Slavík v soutěži předních evropských barmanů pořádané United States Lines na lodi Leviathan. Jeho stejnojmenný vítězný drink obsahoval 4 cl koňaku a po 2 cl pomerančového džusu a červeného vermutu plus 2 střiky Grand Marnier. 

Grant´s Stand Fast po sto letech  

Ač je to příběh starý necelé tři týdny, také sahá do minulosti. Začal ve chvíli, kdy Paul Kendall, archivář výrobce skotské whisky William Grant & Son, objevil mezi archiváliemi nejstarší receptář, který je dokladem toho, jak 11. června 1912, tedy před sto lety, William Grant namíchal svou blended Scotch whisky Stand Fast. 

Dokument se stal výzvou pro Mastera Blendera Briana Kinsmana, odborníka odpovědného za tvorbu míchaných whisky, aby vytvořil repliku někdejší směsi. Což také na den přesně po sto letech učinil a 11. června naplnil 100 láhví novou Grant´s Stand Fast. Jaká je? 

Prý ovocnější, plnějšího těla a méně nakouřená, méně rašelinná než o sto let starší originál, ale pořád je znát, že patří do rodiny dobře známé značky. Ale netěšte se na ni. 

Láhve nebudou na prodej! 

 

Ochutnejte senzační smash z rybízu. Koktejl míchá a barovým kalendářem listuje Alex Mikšovic.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas