10. července  2012 v 17:00  rubrika: Také se stalo

Historie betonu sahá do roku 1967. Tedy toho koktejlu s hlavními složkami becherovka-tonik

Beton - tonik je zapotřebí nalévat po kraji sklenice - Foto: Dalibor Zíta

Beton - tonik je zapotřebí nalévat po kraji skleniceFoto: Dalibor Zíta

Dnešní nabídka baru Rádia Česko přináší ryze českou specialitu, která se do horkých letních dní výborně hodí. Je to jediný český míšený nápoji, který získal určitou mezinárodní proslulost. Jde samozřejmě o beton, původním názvem Becherbitter-tonic.

Namíchali jsme si ho s profesionálním barmanem Alexandrem Mikšovicem v pořadu Koktejl. 

První popis tohoto long drinku, čili tzv. dlouhého nápoje, podává Miroslav Hříbek, ředitel československé restaurace Praha na Expu 67 v Montrealu, ve své knížce Hostili jsme svět. Píše v ní: „Jako aperitiv byl doporučován Becherbitter-tonic jako nápoj československo-kanadského přátelství.“ Při vší úctě k autorovi, mimochodem vynikajícímu absolventu prestižní hotelové školy ve švýcarském Lausanne, nutno uvést na pravou míru především zmíněné československo-kanadské přátelství. 

Československou stranu zastupovala Becherovka Originál, stranu kanadskou Indian Tonic Water, nealkoholický nápoj s přídavkem chininu. A v tom byl právě kámen úrazu. Slovo Indian mělo připomínat indiány, což by mělo v Severní Americe samozřejmě svoje opodstatnění. Potíž je v tom, že Indian v tomto případě znamená indický. 

A jak se vlastně tato kombinace zrodila? Přímý svědek z roku 1967, někdejší maitre d´hotel Interhotelu Jalta a someliér na montrealské výstavě, významný český gastronom, letos devadesátiletý Karel Pinka říká, že on sám autorem receptury není a kombinaci vymyslel jeho slovenský kolega Vlado Belovič. „To byl šikovný slovenský číšník, který se tam proslavil. On to prostě uměl. “ říká someliér Karel Pinka. 

Bechton byl kolektivní dílo 

Jak ale vznikla zkratka „beton“ , která se pro nápoj v Česku vžila? Před čtyřiceti lety, v květnu roku 1972, uspořádaly Interhotely Čedoku v brněnském hotelu International soutěž odbornosti oboru kuchař – číšník. Utkalo se v ní devět barmanů, mezi nimi Jiří Žáček z Interhotelu Karlovy Vary. Jeho soutěžní nápoj se jmenoval Bechton Rocks. 

Složení bylo standardní. Becherovka, tonic water, vložka řez pomeranče a zástřik pomerančovou kůrou. Jiří Žáček, někdejší barman karlovarského Interhotelu tvrdí, že receptura byla kolektivním dílem, bylo to totiž poprvé, co se nápoj připravoval přímo s ledem. Do té doby se dával led zvlášť. A název byl jasný. Polovina z Becherovky, polovina z toniku. Bechton. 

Koktejl namícháme snadno. Především začátek všeho je vždycky led. V tomto případě je sklenici tumbler potřeba naplnit až k okraji. Potom asi 4 až 5 centilitrů Becherovky originál a potom zalejeme tonikem. Ale pozor! Nelít přímo na let, ale po stěně sklenice aby nápoj pořádně bublal. Potom lehce zamíchat zespodu, aby kvalita byla konzistentní. Pak už jen vložit řez citrónu a drink je hotov. 

Připít si můžeme, ale pamatujte, že se s koktejly neťuká! 

 

V magazínu Koktejl jsme si namíchali beton. Tedy becherovku a tonik s citronem a ledem. A také jsme zjistili něco o historii tohoto nápoje.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Dalibor Zíta
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas