17. července  2012 v 14:22  rubrika: Také se stalo

Nejdřív pohladím pípu a první půllitr pošlu do kuchyně, říká mistr v čepování piva

Pivo, ilustrační foto - Foto:  Stock.xchng

Pivo, ilustrační fotoFoto:  Stock.xchng

Dnešní Koktejl namícháme z těchto ingrediencí: Od Pilsner Urquell Master Bartendera se dozvíte, jak se mistrovsky čepuje plzeňské pivo, přineseme výsledky soutěže barmanů v Riu de Janeiro a prozradíme vám, co přináší labužníkům whisky britský film Andělský podíl, jenž příští týden míří do kin. Zalistujeme v v Barovém kalendáři.

Léto kypí, pivo chutná jako nikdy předtím…Co to ale znamená načepovat je nejlépe ze všech? Jak se čepuje mistrovsky pivo?  

„První, když přijdete ráno do práce, tak pohladíte pípu, pozdravíte se s ní, načepujete první plzeň, kterou pošlete do kuchyně. Druhou část, půlku si načepujete pro sebe, ochutnáte, jestli je vůbec dobré, jestli správně chutná a potom si uklidíte výčep a připravíte se na první hosty,“ odpověděl pro Rádio Česko Ota Haurythun, Pilsner Urquell Master Bartender České republiky pro rok 2012, jenž působí v pražské pivnici U Pinkasů.  

V pořadu Koktejl také popsal, jak čepuje svou prvotřídní hladinku:  

„Na začátku kohoutu se vytvoří malinká pěna, tak tu odpustit, vypustit ji do kanálu, pak jemným nakrojením do vypláchnuté mokré sklenice si utvoříte vespod takový pivní balónek a plným otevřením kohoutu už začnete dělat pivo plzeň, jak má správně být.“  

Barman roku 

Ve čtvrtek večer dorazily výsledky soutěže o titul Barmana roku 2012, kterou vyhlásila již počtvrté společnost DIAGEO. Vítězem se stal Tim Philips z australského baru Hemmesphere. Porotci ocenili vůni a chuť jeho koktejlu s míchanou skotskou whisky Johnnie Walker Gold Label v kombinaci se skořicí, medem a zázvorem, a technickou invenci. 

Není bez zajímavosti, že jako barman působil v Hemmesphere také Čech Jiří Němec, jenž v té době získal dva roky po sobě titul Nejlepšího barmana Australského svazu. Díky jemu víme, že v podniku nepracuje barman přímo před hostem, nýbrž v odděleném prostoru, takže se může plně soustředit na výrobu nápoje a jeho vzhled. 

Padesát barmanů soutěžilo v Rio de Janeiro v osmi disciplínách. Například se podrobili ústí zkoušce a písemnému testu ze znalostí lihovin a mixologie, měli za úkol spárovat koktejl a zvolený pokrm jihoamerické kuchyně, vyrobit dva naprosto odlišné drinky z neznámého brazilského ovoce, namíchat pod tlakem osmi minut šest různých koktejlů a stihnout pobavit hosty.  

Zajímalo nás, zda se finále zúčastnil někdo z českých barmanů. Joanna Good za Diageo odpověděla: „Česká republika zatím není zahrnuta do programu. Možná příští rok, ačkoliv to v této chvíli nemůžeme považovat za jisté."  

Nu, pěkně diplomaticky řečeno.  

Andělský podíl 

Příští týden se dostává do kin britský snímek Andělský podíl. Jeho jímavý příběh s řadou úsměvných okamžiků posoudí kritika a diváci. Nás okouzlil podrobným pohledem na kategorii single malt Scotch whisky, skotské vyrobené výhradně z ječného sladu. 

Čtveřice protagonistů zavítá do významných skotských lihovarů Deanston a Balblair. V prvním z nich se až čítankově podrobně seznamuje s výrobou sladové whisky, v druhém, v němž se vyjímá funkční nejstarší destilační kotlík ve Skotsku, prožije atmosféru aukce sudu whisky, jenž je v závěru vydražen za více než milion liber šterlinků. Zároveň sleduje řízenou degustaci, při níž roli znalce hraje reálný expert Charles McLean. 

Název filmu je odvozen z odborného výrazu, jenž vyjadřuje v průměru 2 % obsahu sudu, jež se každoročně z vodotěsného, nikoli však vzduchotěsného sudu odpaří. Poeticky se označuje jako the angles´ share, česky podíl andělů.  

Barový kalendář 

21. července 1497 Vladislav Jagellonský potvrdil ustanovení, podle něhož musí být po sv. Havlu všechna vína v městech pražských posouzena z hlediska kvality, a pokud shledána jakkoli špatná, zničena. 

22. července 1927 francouzští poslanci a senátoři odhlasovali nové znění zákona, jež vyřešilo území pro výrobu šampaňského vína a s menšími úpravami platí dosud. 

25. července 1912 ministerstvo zemědělství Spojených států vydalo Rozhodnutí potravinové inspekce číslo 147, jímž byl v USA zakázán absint. 

 

Léto a pivo. Pořadem provází Alex Mikšovic.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas