30. října  2012 v 14:22  rubrika: Také se stalo

Bez vášně se nedá dojít daleko, říká slovenský barman v Londýně

Alkohol. Ilustrační foto - Foto: Fotobanka Stock.xchng

Alkohol. Ilustrační fotoFoto: Fotobanka Stock.xchng

American Bar hotelu Savoy je nejstarším trvale fungujícím koktejlovým barem v Anglii. Jeho historie začíná už v roce 1893, a tak není divu, že rodokmen barmanské dynastie zahrnuje 11 jmen.

Do útlého svazku, který vyšel v limitovaném počtu 100 kusů, přispěl každý její člen svým signatorním koktejlem. Co je ovšem na výtiscích patrně nejcennější, jsou autogramy všech dosud žijících šéfbarmanů American Baru. 

Úřadujícím šéfbarmanem je už dva roky Slovák Erik Lörincz, mimochodem laureát titulu Barman roku 2010, který získal ve světové soutěži organizované společností Diageo. 

Za uplynulých 100 let se mixologie velmi změnila. Jaké trendy lze v současnosti pozorovat? 

„Na té globální scéně je toho hodně. To jsou různé trendy týkající se doma vyrobených ingrediencí. Co dost sleduji teď a hlavně tady v Londýně, co dost frčí nebo je populární je vytváření klasických koktejlů, používání originálních receptur a zároveň používání originálních ingrediencí, které byly vyrobeny v čase, kdy ten drink vznikl,“ odpověděl pro magazín Koktejl Lörincz. .  

Pracovití Češi a Slováci  

A jaké jsou příčiny současného úspěchu slovenských a českých barmanů v Londýně? Otázku Rádio Česko nejprve položilo Evě Kováčikové, barmaid Artesian baru hotelu Langham. 

„Češi a Slováci jsou velmi pracovití lidé,“ uvedla Kováčiková. Bar, v němž pracuje už čtyři roky, letos stanul na nejvyšší příčce žebříčku Padesáti nejlepších barů světa vyhlášených časopisem Drinks International a v jeho čele stojí mimochodem také Čech. 

Aleš Olasz působí v Londýně téměř šest let a je nyní manažerem baru Montgomery Place. Vzpomenul další příčinu stále většího počtu českých barmanů v Londýně: 

„Jak v Itálii, tak i v Čechách máme školy na hospitality a tady v Anglii na to žádné školy nejsou. Jako třeba u nás hotelová škola tady není. Výchova toho barmana od začátku tady chybí.“  

Erik Lörincz pak svou odpovědí udělal za otázkou symbolickou tečku: 

„To je dost zajímavé, protože naše země nemá až takovou koktejlovou kulturu anebo historii, minulost, jakou má například Amerika nebo Anglie, ale my máme asi nějakou takovou vášeň pro to být hostitelem, míchat drinky s vášní. To si myslím, že je velmi důležitá část této práce, bez vášně se nedá nikam daleko dojít,“ myslí si Barman roku 2010 a šéfbraman American baru v londýnském hotelu Savoy Erik Lörincz. 

Barový kalendář  

23. října 1885 byl zaregistrován mezinárodní patent pravděpodobně prvního prototypu kávovaru na espresso, jehož autorem byl Angelo Morindo z Turina. 

24. října 1927 se v baru Luxor na Václavském náměstí uskutečnila I. mezinárodní soutěž mixerů o ceny na předpisy amerických nápojů, najmě cocktailů v Republice československé. Byla to historicky druhá taková soutěž v Evropě. 

25. října 1921 požádali čtyři pražští barmani Zemskou správu politickou o souhlas se stanovami Mezinárodní unie barmistrů v Republice československé. 

28. října 1996 vyšla pravidelná příloha časopisu Newsweek The World's Best Bars. Pod hlavičku The Best of Europe zahrnula pražský Bugsy´s bar. 

1. listopadu 1830 se v Jefferson County v americkém státu New York narodil autor historicky první barmanské příručky Jerry Thomas řečený profesor. 

 

Informace z Londýna, hlavního města světové mixologie, přináší Alex Mikšovic.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace