12. prosince  2012 v 08:00  rubrika: Také se stalo

Co pijí Skandinávci od svátku svaté Lucie až do Štědrého dne? Glögg

Glögg - Foto: Marián Vojtek

GlöggFoto: Marián Vojtek

Dnes vás pozveme do nového baru, který znamená novou naději pro přespříliš sofistikovanou mixologii a dáme vám tip, jak připravit jedinečný sváteční nápoj pro adventní čas. Nejdřív ale čerstvá zpráva z 10. prosince.

Společnost Diageo oznámila, že Captain Morgan dosáhl 10 milionů prodaných 9litrových kejsů této značky, která se tak stala dvojkou v kategorii rumů a teprve šestou prémiovou lihovinou, jež dosáhla tak vysokého ročního prodeje. 

Akcionáři si samozřejmě nenechají kalit radost skutečností, že klíčem k úspěchu je Captain Morgan Original Spiced, jenž např. podle legislativy Evropské unie v pravém smyslu slova rumem není, protože obsahuje pouze 35 % objemových alkoholu. 

Filmový režisér Louis Buñuel popsal začátkem 80. let minulého století ve svých memoárech nazvaných Do posledního dechu, jak si představuje ideální bar: 

„Musí být především tichý, dost temný, velice pohodlný. Veškerá hudba, i vzdálená, musí být přísně zakázána (navzdory hanebnému zvyku, který se dnes po světě rozšiřuje). Nanejvýš tak 12 stolů s hosty pokud možno stálými a nemluvnými." 

15 položek v Krakovské 15 

Autorovi pořadu Alexu Mikšovicovi přišla tato slova na mysl v neděli večer. Na Prahu se sypala bílá peřina a v mírně šikmé Krakovské ulici hledal bar Parlour klouzaje z jedné strany chodníku na druhý. 

Konečně stál před číslem 15. Ale nikde žádná reklama, žádný nápis nad dveřmi. Už to chtěl vzdát, když jsem si všiml mdlého namodralého světla vycházejícího z oken těsně u chodníku. Tak zkusil vzít za kliku. 

Uvnitř bylo skoro všechno jinak, než je dnes obvyklé. Masivní barový pult z dubového dřeva, žlábek, na němž barman připravuje nápoje, nikoli z nerezu, ale vyleštěné mědi, místo stovek láhví jen pár desítek, decentní hudba s decibely drženými na uzdě a v barovém lístku jen 15 položek. 

A za barovým pultem Martin Tomášek, jenž působil po léta na Smíchově. Jak se stalo, že v téhle době, kdy kdekdo fňuká, se pustil do vlastního podniku a nazval ho Parlour čili Salon? 

„Každá doba má své komplikace. Potřeboval jsem to dělat tak, jak to potřebuji já. Jediná cesta, jak to skutečně udělat, je sehnat dohromady peníze, a udělat to sám. 50 % všeho, co jsem chtěl, tady je. Je to koktejlový bar, který má být více než jenom bar. Má být o setkáních lidí, kteří tady chtějí najít to, co hledají. Ti lidé budou vytvářet to, co tady bude,“ odpověděl pro magazín Koktejl Tomášek. 

Barové menu není závod v počtu položek, kde je dvě stě padesát tři sta koktejlů.  

„15 je to číslo, které je běžný host schopný vstřebat, a pochopit, aby když dočte ten poslední, neměl v hlavě prázdno, co byl ten první. A jsou napsané tak, že ten člověk dostane jenom náladu z toho, co to je za drink, ale vůbec neví, z čeho je. Záleží potom na obsluze, která to vše vysvětlí a pojme správně,“ vysvětlil majitel baru. 

A jak vidí v současnosti barmankou scénu? „Ta scéna spolu velice málo spolupracuje. Je v tom ze všech stran cítit zvláštní zášť a všichni moc bojujeme s vlastním egem. Sebežerství je věcí, kterou trpí čeští a potažmo slovenští barmani velice často,“ posteskl si Martin Tomášek. 

Připravte si Glögg 

Glögg - Foto: Marián Vojtek

GlöggFoto: Marián Vojtek

Glögg je nápoj, který si Skandinávci, hlavně Švédové, ho připravují a pijí od svátku svaté Lucie, jenž připadá na 13. prosince, až do Štědrého dne. 

Budete potřebovat: 1 láhev červeného vína, 3 decilitry červeného vermutu, 1,5 decilitru hnědého cukru, 8 kusů hřebíčku, 1 lžičku drceného kardamomu, 2 tyčinky skořice, 1 oloupaný zázvor a deci vodky. 

Přiveďte víno k bodu varu, ale nevařte! 

Přidejte ostatní ingredience. Stáhněte z plamene a nechte pozvolna chladit po dobu 24 hodin. Potom přeceďte a naplňte do láhve. 

Před podáváním zahřejte (a opět: nevařte!) a případně přidejte decilitr Absolut vodky. Do skleněného šálku vložte 4 až 5 rozinek a 2 až 4 mandle zbavené slupky a přidejte horký glögg. 

Možná to zní komplikovaně, ale výsledek stojí to za námahu! 

Barový kalendář 

14. prosince 1885 v New York City zemřel a na hřbitově Woodlawn Cemetry v severní části Bronxu byl posléze pohřben Jerry Thomas, autor historicky první barmanské příručky na světě. 

16. prosince 1960 soudce Justice Danckwerts vynesl rozsudek ve sporu šampaňských vinařů se španělskou firmou Costa Brava Wine Company o použití výrazu šampaňské na španělských etiketách, podle něhož muselo toto označení ze španělské produkce do 48 hodin odstraněno. 

17. prosince roku 1908 francouzská vláda vytýčila hranice území, jehož víno lze používat k výrobě šampaňského. 

Toho samého dne, ale roku 1979, byl vyroben poprvé v historii v rámci jednoho roku 5 000 000. litr Becherovky Original. 

 

Alex Mikšovic vás pozve do nového baru, který znamená novou naději pro přespříliš sofistikovanou mixologii, a dá vám tip, jak připravit jedinečný sváteční nápoj pro adventní čas.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace