25. září  2012 v 14:22  rubrika: Také se stalo

Další koktejl s nízkým obsahem alkoholu se jmenuje Bellini. Obsahuje meruňkové pyré a šumivé víno

Koktejl Bellini - Foto: Marián Vojtek

Koktejl BelliniFoto: Marián Vojtek

Prahu nedávno navštívil milionový nos, Master Blender whisky Whyte&Mackay pan Richard Paterson. V byznyse se proslýchá, že má svůj čichový orgán pojištěn na milion liber a je tak prý majitelem nejdražšího nosu světa. Je to ale pravda?

„Ve skutečnosti to bylo půldruhého milionu u londýnské pojišťovny Lloyds. Ale časy se mění a my teď tu pojistku přezkoumáváme, protože je mnohem, mnohem dražší. Budeme ji teď taky muset uzavřít na mnohem delší dobu. Ale ano, původně šlo o tuhle částku. Je to podobné, jako když si ženy pojišťují své nohy nebo ňadra,“ upřesnil v rozhovoru pro magazín Koktejl Paterson. 

Posluchače také naučí whisky správně ochutnávat. Správná degustace je podle něj velmi náročný proces: 

„Nejdřív naliju whisky do sklenice, zamíchám ji a vyleju na podlahu. Proto říkám, že mám ve své degustační místnosti nejdražší koberec na světě. Dělám to proto, abych se ujistil, že sklenice je absolutně čistá. Nikdy nesmíte sklenici ohřívat rukama a nikdy k ní taky nepřivoňujte zdaleka. Musíte držet sklenici za stopku, zakroužit nápojem, aby se rozvoněl a ponořit nos co nejhlouběji do sklenice a říct „Hello"! Pak se k whisce vrátíte a zeptáte se jí „How are you?" A pak k ní přivoníte potřetí a řeknete „Very well, thank you very much." 

To je ale teprve začátek: „A když řeknu hello, myslím tím, že když zkouším hodně whisky, sto dvě stě sudů denně, osloví mě jeden z nich tak, že se zastavím a řeknu „Moment - hellothere!", na tuhle jsem čekal, tahle mě přiměla k tomu, abych jí řekl hello. Přičichnete si k alkoholu, pak na něj zapomenete, přičichnete znovu a u takového vzorku se začnete dostávat až k srdci whisky. A čím víckrát a čím pomaleji, opravdu velmi pomalu to děláte, tím víc se vám whisky otevře. Je to jako když se vidíme poprvé - čím déle spolu mluvíme, tím víc vaší osobnosti se mi otevírá. A to je přesně stejné s whisky." 

Až teď se s Richardem Patersonem dostáváme k tomu, abychom whisky ochutnali. Respektive - začali ochutnávat: 

„Pak když přijde k ochutnávání, položte si ji doprostřed jazyka, pod jazyk, zpátky doprostřed, držte ji tam, držte a až potom ji nechte stéct do krku. Držet uprostřed jazyka ji musíte aspoň 30 vteřin. Takže žádný ten kovbojský styl kopnout to do sebe na ex. Musíte ji držet dlouho. Jako když žvýkáte svou večeři - čím déle ji koušete, tím víc chuti z ní dostanete. S whisky je to stejné,“ dodal pro Rádio Česko hrdý majitel nejdražšího nosu na světě, Master Blender whisky Whyte&Mackay Richard Paterson. 

Prohibice dala šanci novým koktejlům  

Vypadá to, že už to nebude dlouho trvat a zase si dáme kvalitního panáka v baru. Zatím jsme ještě pořád ve stavu poloviční prohibice, která vyvolala určité nečekané vibrace. Majitel Bugsy´s baru Václav Vojíř tvrdí, že i byť částečná prohibice nikdy nebude dobrá v ničem a k ničemu. 

„Když už jsme do té situace byli vehnáni a donuceni s tím pracovat, tak jsme přišli na to, že to je jakási omezená selekce surovin, které můžeme používat. Zase nám otevřela bránu do světa koktejlů, na které bychom nikdy nepřišli. Dospěli jsme k tomu, že věci postavené na nízkolihových věcech jsou v mnohých případech velmi fantastické chuťově, aromaticky i vzhledově. Co jim ovšem chybí, je určitá síla, jak my říkáme neodborně voltáž, to, co ten drink dělá drinkem,“ myslí si Vojíř. 

Namíchejte si koktejl Bellini 

Dnes sáhneme po Bellini, což je od 40. let minulého století signatorní koktejl benátského Harry´s baru. Je pojmenován po malíři, jehož žlutá barva inspirovala Giuseppe Ciprianiho, autora drinku a zakladatele baru… 

Do flétny na šumivé víno dávkujte asi 2 cl vychlazeného broskvového pyré, případně velmi kvalitního vychlazeného broskvového džusu. 

Po stěně sklenky přidejte prosecco vychlazené - čím nižší teplota, tím lépe. Ale mrazák nezkoušejte, zamrzlo by vám tam! 4 ° Celsia budou docela uspokojivé. 

Jemně promíchejte dlouhou lžičkou a… pijte! 

Barový kalendář 

28. září 1869 byly vydány akcie firmy Akcionářský pivovar na Smíchově, každá na 200 zlatých měny rakouské. 

29. září 1999 se Stock Plzeň stal výhradním distributorem blended Scots whisky CuttySark. 

30. září 1886 byl po sedmileté přestávce uveden do provozu Staroplzenecký pivovar. 

1. října 1525 se narodil Tadeáš Hájek z Hájku, který jako první v Čechách publikoval popis výroby piva v díle O pivě a jeho výrobě, povaze, silách a vlastnostech.  

 

Alex Mikšovic nabízí rozhovor s mužem, jehož nos byl donedávna pojištěn v přepočtu na více než 45 milionů korun a míchá koktejl Bellini.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas