28. listopadu  2012 v 12:00  rubrika: Také se stalo

Ernest Hemingway prý jednou vypil za večer 16 koktejlů Papá Doble. Poradíme vám, jak nápoj namíchat

Koktejl Papá Doble - Foto: Marián Vojtek

Koktejl Papá DobleFoto: Marián Vojtek

Znáte to…Občas po něčem jdete, a stopa vás dovede úplně jinam.

Autor pořadu Koktejl Alex Mikšovic se vydal do Warehouse #1, což je nápaditý obchod společnosti Ultra Premium Brands v Karlíně v Sokolovské ulici, který získal nedávno několik cen za design interiéru. 

Jenže místo toho, aby se dobral kořenů tohoto úspěchu, všiml si, že na pultě leží Jim Murray´s Whisky Bible 2013, již 10. ročník příručky, která systematicky hodnotí na 4500 whisky z celého světa. 

Autor bible vyhlašuje rok co rok nejrůznější nej v řadě kategorií. Netrpělivě očekávaná jsou ovšem první tři místa na bedně, jež představují World Whiskies of the Year. 

Nejvýš letos stanula americká žitná Thomas H. Handy Sazerac Rye, projektil o téměř 65 % objemových alkoholu. O stupeň níže se umístila další americká - v tomto případě Bourbon - whiskey William Larue Weller. 

Taky nic pro slabší nátury: přes 66 % objemových alkoholu. Pro bronz si sáhla míchaná skotská Ballantine´s 17 Years Old, mimochodem laureátka nejvyššího titulu v roce 2011. 

Před třemi lety se poprvé na stránkách ročenky objevila i produkce České republiky. Nejinak je tomu letos. Na 89,5 bodu dosáhla Gold Cock Single Malt Aged 12 Years, destilovaná kdysi v lihovaru v Těšeticích a uložená nyní ve skladech společnosti Rudolf Jelínek, Vizovice. 

O bod méně dostal Hammer Head z Prádla u Nepomuku majitele Stocku Plzeň. Na tato bodová hodnocení mají whisky, jež jsou - řečeno Jimmyho slovy - velmi dobré až výtečné a rozhodně stojí za nákup. Hammer Head navíc dostala označení jednoho z nejsladovějších evropských destilátů, není-li vůbec nejsladovější…" Inu, Václav Šitner umí! 

Dvě mouchy jednou ranou  

Minulý týden rozčeřila mediální hladinu stručná zpráva o striktním zákazu vyvážet od 23. listopadu 2012 single malt Scotch whisky ze Skotska jinak než v láhvích ze skla či jiného inertního materiálu a navíc označených předepsanou etiketou. 

V Alexovi Mikšovicovi to vyvolalo obavy o osud např. sudů 10536 a 10539, jež zakoupil pražský whisky klub 12 mužů z Týna (12 Men of Tyn(e) a jež zrají od 12. srpna 2010 v lihovaru The Macallan…Obával se zbytečně. Martin Svoboda, prezident Single Malt Whisky Clubu 12 Men of Tyn(e), vysvětlil v mailu: 

„K Vaší otázce, zda se nás nové opatření ohledně exportu single malt whisky pouze v označených lahvích nějak dotkne, tak nikoliv. Naše sudy si necháváme lahvovat ve Skotsku, a ani jsme o jiné alternativě nikdy neuvažovali." 

Co motivovalo britské zákonodárce k tomuto opatření? 

„Zákonodárci vždycky slyší na požadavek průmyslu, pokud je rozumný. S podobným krokem šli Portugalci s portským, Španělé s cherry. Argumentují tím, že lahvování na místě přinese větší zaměstnanost, větší spotřebu, pro průmysl lahve a tak dále. Ty oficiální důvody byly ekonomické. Velké společnosti mají i jiné důvody: umožňuje jim to lepší kontrolu všech sudů, které se jinak potulovaly po světě. Zabili dvě mouchy jednou ranou. I u skotské whisky platí, že peníze jsou na prvním místě,“ odpověděl pro Rádio Česko Svatopluk Buchlovský, autoru zcela ojedinělé tetralogie Whiskybraní. 

V zákoně je podle něj pouze jedna výjimka: „Průmysl skotské whisky může vyvézt nějaký sud, pokud to potřebuje nutně k vlastnímu byznysu, pokud potřebuje například provést nějakou chemickou analýzu působení dřeva na destilát v některé jiné zemi, nebo pokud by došlo k nějakému filmování, marketingu.“ 

Papá Doble 

28. listopadu 1943 podnikli Spojenci nálet na Italy spravovanou dalmatskou Zaru, nyní Zadar, a mj. smetli z povrchu zemského lihovar firmy Luxardo, vyrábějící z místních třešní druhu maraska speciální třešňový likér. 

Luxardovy nezlomili. Od roku 1947 vyrábí stejný produkt na severu Itálie. Ale k čemu ten dlouhý úvod? 

Maraschino je bezpodmínečnou přísadou do koktejlu, který se jmenuje Papá Doble. Životopisec Ernesta Hemingwaye A. E. Hotchner popsal jeho výrobu takto: „…skládalo se z půldruhého deci rumu, ze šťávy dvou zelených citronů a půlky grapefruitu a z šesti kapek maraskina a servírovalo se ve velkých pohárech…" 

Ernest Hemingway o něm prý jednou řekl: „Tady máme vrchol dokonalosti v umění míchat daiquiri." 

Když vrchol, tak na něj zkusme také vylézt! 

Připravte do šejkru pořádnou porci rumu Havana Club, přidejte šťávu z jednoho grapefruitu a ze dvou čerstvých zelených limet. 

Šejkr doplňte drceným, hoblovaným ledem, nakápněte trochu maraskina, zaklopte šejkr, protřepte. 

Musí to být napěněné a ledové. Nalijte do speciálního poháru a podávejte. 

Prý jich Ernest Hemingway jednou vypil za jediný večer šestnáct! 

Barový kalendář

29. listopadu 1882, tedy právě před 130 lety byla výnosem Zemského výboru Království českého zřízena Vinařská škola v Mělníku. 

1. prosince 1818 Peter F. Heering založil podnik, který je dodnes znám výrobou vynikajícího likéru z černých třešní, známého jako Cherry Heering, mimochodem součásti receptury Singapore Slingu. 

V Singapuru byl téhož dne, ale v roce 1887, otevřen Raffles Hotel, v jehož Long Baru zkomponoval bartender Ngiam Tong Boon Singapore Sling a the Million Dollar cocktail. Jen na okraj: V tomto baru působil 12 let současný president International Bartenders´ Association, tedy Mezinárodní barmanské asociace, Jeho Excellence Derrick Lee. 

1. prosince 1973 Benito a Giannola Noninovi zahájili výrobu exkluzívní grappy monovitigno z hroznů jediné révy, Picolitu, a povýšili tak někdejší Popelku nejskromnějších náleven na královnu salónů. O třicet let později, ve čtvrtek 4. prosince 2003 předal prezident Italské republiky manželům jako uznání inovace Leonardovu cenu kvality… 

3. prosince 1970 uvařili první várku piva v Pivovaru Nošovice, známého nyní spíše jako Radegast, a.s. 

 

Alex Mikšovic vám představí významnou ročenku hodnotící světovou produkci whisky, podívá se na to podstatné ze zákona, který upravuje vývoz skotské whisky a namíchá autentický koktejl Papá Doble.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace