16. října  2012 v 14:22  rubrika: Také se stalo

Gin zažívá renesanci. Zvolte klasiku: gin, kostky ledu a citrónovou kůru

Gin s ledem a citrónovou kůrou - Foto: Marián Vojtek

Gin s ledem a citrónovou kůrouFoto: Marián Vojtek

V industriální atmosféře někdejšího poštovního nádraží se minulý týden uskutečnil 6. ročník Bar Konventu Berlin. Oblouk jeho odborného záběru se klenul nad takovými náměty jako Quo vadis, agave?, Retro jako globální trend nebo Čím se vyznačovaly speak easy bary za prohibice a mnoha dalšími.

O některých trendech se na konventu nemluvilo, o to výrazněji se na něm projevily. Nejvýznamnější jsou tři. 

Především to je drtivý nástup ginu, který začal nenápadně před několika lety a nyní se projevuje s nepřehlédnutelnou intenzitou. Výrobci se snaží upoutat neotřelými přísadami, za všechny jmenujme třeba plody baobabu, označením své produkce, tady připomeňme Edinburgh gin, ale i zdůrazněním původu, což je případ gin Duke či detailem výroby, příklad za všechny: horizontální komora pro zpracování bylin a koření z 20. let v případě ginu Caorunn. 

Dalším trendem je pozitivní přístup barmanů k neznámým značkám. Velcí samozřejmě táhnou ekonomiku kategorie, ale malí poskytují barmanům jako hercům na barové scéně příležitost odlišit se nabídkou jeden od druhého. 

Do třetice: Neustálý nával u prodejního pultu s odbornou literaturou dokazuje potěšitelný zájem (mladé) odborné veřejnosti o trvalé vzdělávání. 

Půta byl v Londýně  

Stálý návštěvník konventu Aleš Půta, majitel pražského Hemingway baru, tentokrát v Berlíně chyběl. Účastnil se předávání cen 50 nejlepším barům světa v Londýně. A Hemingway bar se umístil mezi nimi. 

„Za poslední donu, co Hemingway bar existuje, jsme nechyběli na žádné velké akci, ať v Evropě, tak za mořem. Snažíme se jakýmkoli způsobem získávat informace ze světa a někdy je k tomu důležité i vycestovat do zahraničí a navštívit takové akce, jako je Bar Konvent,“ řekl Rádiu Česko majitel Hemingway baru Aleš Půta. 

Nová barmanská soutěž 

Někdy v polovině 90. let přišla značka Beefeater s novým konceptem barmanské soutěže. Už nešlo jen o koktejly, ale také například o znalosti oboru a schopnost pobavit hosta. A to je i případ Beefeater 24 Perfect Host Bartender Competition.  

„Tato soutěž je jiná. Předcházela tomu celá řada věcí, kdy barmani museli vymyslet receptury, které se poslaly do Londýna, kde byly namíchány, a zpětně nám bylo posláno 12 receptur těch nejlepších, kdy tito soutěžící budou tady u nás na finále míchat své drinky porotě,“ uvedla pro magazín Koktejl Brand Ambassadorka ginu Beefeater Kateřina Kluchová. 

Soutěžící podle ní musí mít znalosti o produktu, o věcech, které budou používat, o historii značky a o postupech, které zvolili pro vytvoření drinku.  

„Soutěž se uskuteční 18. října v hotelu Fusion v Panské ulici v Praze 1, začne ve 14 hodin a zhruba po 17. hodině se tam budou moci zastavit, dát si drink podívat se na hezkou mixologii,“ pozvala posluchače Kluchová. 

Gin většina z nás bere jako bázi pro koktejly. Jak by podala tuhle pálenku „v čistém stavu“? 

„Je to zcela jednoduché a je to cesta, kterou já mám nejraději. Samotný gin na kostičku ledu se zástřikem citrónové kůry,“ popsala Kateřina Kluchová, Beefeater Brand Ambassador. 

Barový kalendář 

Před 10 lety, 8. října 2002, otevřel v Pardubicích Martin Smolný svůj bar Martini´s. 

14. října 1817 si princ-regent a budoucí král Anglie Jiří IV. objednal u firmy Hennessy „skvělý starý světlý koňak z eau-de-vie.“ 

Téhož dne, ale v roce 1960, kubánská vláda znárodnila majetek společnosti Bacardi, který v té době dosahoval výše 76 milionů dolarů. 

15. října 1810 zemřel Evan Williams, zakladatel prvního komerčního lihovaru na Bourbon whiskey v Kentucky. 

 

Alex Mikšovic se ohlíží za Bar Konventem Berlin a vyhlášením 50 nejlepších barů světa dle časopisu Drinks International, pozve vás na zajímavou barmanskou soutěž a uslyšíte premiéru a zároveň derniéru kvartetu pro čtyři zapalovače Zippo.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace