14. listopadu  2012 v 08:00  rubrika: Také se stalo

Koktejl Manhattan vznikl na počest Samuela Tildena. Guvernérovi New Yorku se podařilo rozprášil gang úplatkářů

Koktejl Manhattan - Foto: Marián Vojtek

Koktejl ManhattanFoto: Marián Vojtek

Barcheologie je věda historická, která se zabývá dějinami koktejlů, barů a barmanů, krátce historií mixologie. Na její výzkumníky čekají podobná úskalí jako na vědce v oborech tradičních.

Prakticky se to dá prokázat na koktejlu, jenž se jmenuje Manhattan. Co do četnosti objednávek u barů světa se považuje za stabilní dvojku. 

Příprava je snadná. Každý, kdo viděl ikonický film Někdo to rád horké, si jistě vzpomene na mejdan na sedmičce a Sugar nezapomenutelné Marilyn Monroe, která shání k whiskey už jen vermut a led… 

Do míchací sklenice dávkujte 5 centilitrů whiskey, dříve klasicky žitné, dnes častěji Bourbonu. 

Přidejte 2 až 3 centilitry Martini Rosso a střik Angostury, což je hořká 47procentní přísada, kterou vytvořil v roce 1825 slezský ranhojič ve službách Simona Bolívara. 

Krátce promíchejte barovou lžičkou a nalijte přes sítko do koktejlové sklenky. 

Dílo korunujte vložením koktejlové třešničky. 

Manhattan barcheologicky 

První problém spočívá v určení, kdy se koktejl míchal poprvé. Podle některých pramenů to bylo 18. listopadu 1874, podle jiných až 29. prosince téhož roku, v každém případě ale v Manhattan Clubu, a to na dinner, které - a tentokrát zdůrazňujeme údajně - uspořádala Jennifer Jerome na počest čerstvého guvernéra New Yorku Samuela Tildena. 

Demokrat Tilden měl v té době za sebou aktivní podíl na rozprášení korupční smečky známé jako Tweed Ring. Ta vytunelovala z kasy newyorské radnice podle odhadu až 200 milionů dolarů a Tilden analýzou účetních knih o tom podal důkaz. 

Potud nesporná historická fakta, která možná mohou inspirovat majordoma na pražském magistrátu při navrhování welcome drinku. 

Potíže jsou s Jennifer, která o 12 dní později, 30. listopadu a tisíce mil východně, na panství Blenheim dala život Winstonu Leonardu Spenceru Churchillovi, což její účast na večírku poněkud zpochybňuje… 

Naopak poměrně jasno máme o značce vermutu. Jak konstatuje profesor klasických dějin na Rutgers University Lowell Edmunds, „Martini & Rossi tvrdí, že exportovali svůj vermut (rozuměj: do Spojených států), jenž byl sladký, již v roce 1834." 

Buď jak buď, ještě několik dat. Manhattan je poprvé v tisku zmíněn 3. září 1882, tedy před 130 lety, v Sunday Morning Herald vycházejícím ve státě New York. 

Dočkal se takové obliby, že například již v roce 1893 si to rozdali číšníci restaurantů Delmonico´s a Hoffman House s kolegy z Cafe Savarin v běhu se skleničkou Manhattanu na stříbrném podnosu. 

Zvítězil, kdo neukápl ani kapku. A všichni pak svůj drink v cíli vypili… 

Koktejl za všechny peníze 

V dubnu 2006 v pražském Bugsy´s Baru prodali první porci Manhattanu Exclusive za 20 000,- korun. Byl to samozřejmě obřad. 

Žitná whisky Canadian Club byla z roku 1899, vermut pocházel ze série Martini Art Gallery, která je dnes prakticky nedostupná, a angostura pamatovala slávu pražského Paukertova lahůdkářství z dob první republiky. 

Barman Jan Hruška, který první porci připravoval, otevřel - s vynaložením všech sil, protože zátka držela v hrdle jak tesařský hřebík - láhev s whisky před hostem. 

Dál se držel osvědčených postupů s jedinou výjimkou: Koktejlové třešničky byly hostovi podány na talířku zvlášť, aby mohl nejprve vychutnat čistý drink. 

Zajímalo nás, zda je Manhattan Exclusive dosud k mání. 7. února 2007 byly k dostání poslední tři porce. 

Bar Manager Bugsy´s baru Jan Braniš byl toto pondělí stručný: „V současné době už ho neprodáváme, máme schválenou jednu porci pro nás, abychom si pohladili naši barmankou duši.“ 

Barcheologie na Univerzitě Karlově  

Barcheologie dosáhla uznání už i na klasické univerzitní půdě! 

Bakalář Tomáš Mozr, mimo jiné rovněž absolvent Jan Becher Pernod Ricard Bar Academy, obhájil letos v Ústavu českých dějin filozofické fakulty Univerzity Karlovy bakalářskou práci s názvem Fenomén baru jako součást životního stylu za první republiky. 

Autor pojednává o formování české barové scény a jejím sociálním složení v rámci nového fenoménu zábavy American baru. Zaměřuje se na vývoj instituce baru za první republiky, kdy vznik nového státu vytvořil dříve nevídané možnosti pro realizování poválečného cítění a žízeň, s níž se zvedala nová vlna požitkářství související s postupně se zvyšující životní úrovní. Cílem práce byl komplexní rozbor fenoménu baru na příkladu Prahy. 

„Práce měla vznikat jako historie české reklamy a právě i propagace barů. A nakonec by to bylo tak velké ohromné téma, že mi moje vedoucí práce navrhla, zda se nechci na bar jako typický fenomén zaměřit celkově,“ řekl pro magazín Koktejl Tomáš Mozr. 

Při shromažďování archivních materiálů se setkal s jejich nedostatkem a některé dokonce nenašel. Přes tyto potíže ale jsou v práci velmi cenné dokumenty, které jsou svým způsobem nevídané! 

A jak uchopí autor téma své bakalářské práce v budoucnosti? „V lednu by měla vyjít krátká studie shrnující určité kapitoly z práce v rámci časopisu 20. století na filozofické fakultě. Dále bych se chtěl zabývat tématem America baru jako fenoménu evropských metropolí v komparaci Londýn, Berlín, Praha,“ odpověděl student 4. ročníku filozofické fakulty Univerzity Karlovy a absolvent Bar Academy společnosti Jan Becher Pernod Ricard. 

Barový kalendář

16. listopadu 1915 byla patentována láhev Coca-Coly tak, jak ji navrhl Alexander Samuelson, návrhář Root Glass Company ve městě Terre Haute ve státě Indiana. 

19. listopadu 1908 španělská administrativa schválila používání výrazu Aguardiente Coñac pro Brandy de Jerez. 

20. listopadu 1882 byl vydán ve Spojených státech certifikát kombinované ochranné známky Budweiser-Export-Bier. 

 

Tentokrát se s Alexem Mikšovicem vydáte na výpravu tak říkajíc barcheologickou, pokračovat bude v cyklu Příběhy koktejlové planety namíchá koktejl Manhattan.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace