14. srpna  2012 v 14:22  rubrika: Také se stalo

Piňa Colada má dva „otce“. První koktejl je vymazlenější, druhý říznější, hodnotí šéfredaktor Travel Digest

Piňa Colada - Foto: Marián Vojtek

Piňa ColadaFoto: Marián Vojtek

Víte, jak a kdy vznikla Pińa Colada? Podle dějepisců hotelu Caribe Hilton to bylo přesně 15. srpna 1954, kdy jeho barman Ramon Monchito Marrero Perez namíchal po třech měsících experimentů konečně uspokojivý koktejl barvy slonové kosti z rumu, ananasové šťávy a kokosového extraktu značky Coco Lopez.

Jenže k autorství, jak už to v případě úspěšných děl bývá, se hlásí ještě jeden barman Don Ramon Portas Mingot, který stejnojmenný drink připravil v roce 1963 v restauraci La Barrachina v ulici Calle Fortaleza. 

Novinář a šéfredaktor časopisu Travel Digest Petr Tůma hledal odpověď na otázku původu Pińa Colady přímo na Portoriku. Ke které verzi o původu drinku se kloní? 

„Já se z té odpovědi trošku zbaběle vykroutím. Prokazovat ex-post otcovství, byť třeba drinků je složité, a to i v době dnešních genetických výzkumů a možná někdy bývá nejlepší, když se to ti potomci ani nedozví,“ odpověděl pro magazín Koktejl Tůma.  

Historické okolnosti vzniku receptury jsou jistě důležité jak pro odborníky, tak pro marketinkové specialisty a reklamní agentury. Ale přeci jen nejdůležitější je vůně a chuť koktejlu. Petr Tůma ochutnal obě varianty v obou předpokládaných místech zrodu.  

„Ochutnal jsem těch variant tolik, že už se mi potom jazyk pletl. Každopádně u Hiltonu chutná ten koktejl vymazleně, je to mléčný koktejl, navoněný, byl takto vyroben pro Američany. V La Barrachině má skutečný říz a vlastně vám tam přidají i láhev rumu, takže si rum můžete dolít a ten koktejl si rumově dosladit po svém,“ dodal šéfredaktor Travel Digest.  

Namíchejte si Pińa Coladu 

Do šejkru na kostky ledu dávkujte 6 cl tříletého rumu Havana Club, 3 cl kokosového sirupu a 6 cl ananasového džusu. 

Protřepejte a naliji přes sítko do sklenice naplněné čerstvým ledem. 

Ozdobte šošolkou čerstvého ananasu. 

Koktejl můžete připravit i v mixéru a s drceným ledem. Ale pozor: Raději bez mléka či smetany, i když v Čechách na tuhle - doslova – hloupost hosté moc dobře slyší.  

Dvě zprávy o dvou krásných ženách 

Gruppo Campari oznámila na přelomu července a srpna, že tváří Kalendáře Campari pro rok 2013 bude herečka Penelope Cruz. 13 stran, každoročně s napětím očekávaného kalendáře, vytvoří Kristian Schuller, německý fotograf sídlící v Paříži. 

Gruppo Campari uvolnila informace o neuvěřitelných speciálních efektech, make-upu herečky a nádherných šatech. Téma kalendáře ale zůstává nadále tajné. Bude představeno na podzim v Miláně, sídle světoznámého Bittneru.  

A jen tak mimochodem: Stock Plzeň vydává svůj kalendář každoročně také. Doposud v něm dominovaly spoře oděné krásky. Jak to bude letos, se pokusíme ještě zjistit. 

I druhá slavná italská značka, tentokrát vermutů Martini třese světem fascinující krásy. Uspořádala Martini Royale Casting, soutěž o příští Martini Star. 

U Martini na to šli velkoryse. Předně vybrali z 3500 přihlášených dívek z celého světa 28 finalistek. Z nich vzejde vítězka, kterou čeká 150 000 eur, 12 párů bot od Christiana Louboutina a 12 kompletních oblečení od my-wardrobe.com. 

Jediné zklamání, které jsme zažili, je absence České republiky. A to jsou mezi finalistkami dívky z Arménie, Bulharska, Estonska, Maďarska, Kazachstánu, Litvy, Rumunska, Jihoafrické republiky, Ukrajiny; o Itálii, Španělsku a Spojeném království ani nemluvě. 

„The Martini Royale Casting byl přístupný všem zemím. Česká republika se z různých důvodů rozhodla neúčastnit se," napsal nám zdůvodnění za organizátory Julie George. 

Důvody upřesnil Jan Kalina, ředitel Brown-Forman Česká republika: 

„Při přípravě marketingového plánu pro tento rok jsme zvažovali naše zapojení do projektu MRC. S ohledem na výši rozpočtu alokovaného vlastníkem značky Martini jsme se rozhodli pro jinou formu podpory koktejlu Martini Royale, a to přímo v místech prodeje.“  

Barový kalendář 

16. srpna 1777 napsal první prezident Spojených států amerických George Washington, sám jeden čas majitel lihovaru, předsedovi amerického Kongresu dopis, v němž žádá o zřízení veřejných lihovarů v jednotlivých státech unie, neboť „užitek z umírněného požívání lihovin byl prakticky ověřen". No, dnes bychom tomu asi řekli lobbing… 

20. srpna 1986 byl po osmnáctileté odmlce znovu otevřen ve washingtonském hotelu Willard Inter.Continental The Round Robin Bar, v němž v roce 1850 americký státník Henry Clay namíchal poprvé v hlavním městě USA Mint Julep, kombinaci Bourbon whiskey, máty a cukrového sirupu, jíž se podá o Kentucky Derby kolem 170 000 pohárků.  

Mimochodem: Hotel používá slogan Residence of the Presidents naprosto oprávněně. V jeho apartmá přespala poslední noc před nastěhováním do Bílého domu většina amerických prezidentů. 

 

Alex Mikšovic připomene výročí Pińa Colady, prozradí podrobnosti o nové roli Penelope Cruz a prolistuje Barovým kalendářem.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas