22. listopadu  2012 v 08:00  rubrika: Také se stalo

Přesvědčte se, že Whiskey Sour není už jen pro staré dámy s modrými vlasy

Whiskey Sour - Foto: Alex Mikšovic

Whiskey SourFoto: Alex Mikšovic

Barmanská legenda Gary Regan v jedné knížce píše: „Vypadá to, že mnoho lidí považuje Whiskey Sour za vhodný ještě tak pro staré dámy s vlasy obarvenými namodro. Snad nic není více vzdáleno pravdě."

A jedním dechem navrhuje namíchat sour například z Tennessee whiskey. 

Vy si pro koktejl připravte Jack Daniel´s, pár citronů, cukrový sirup a koktejlové třešničky a Whiskey Sour namíchejte. 

Do šejkru na led dávkujte 4 cl Jack Daniel´s a po 2 cl čerstvé citrónové šťávy a cukrového sirupu. 

Pořádně protřepejte, nalijte i s ledem do sklenice na whisky a ozdobte koktejlovou třešničkou. 

Delikatesa! 

Aby koktejly chutnaly stejně 

Mimochodem, napadlo vás někdy, kdo se stará o to, aby vám v baru chutnaly koktejly stejně jako tento Jack Daniel´s Whiskey sour? 

Pro odpověď jsme se vypravili v minulém týdnu do zajímavého hotelového komplexu ve Všeticích, kde společnost Jan Becher Pernod Ricard pořádala vzdělávací kurs s názvem Bar Academy Absolvent. 

Pětidenní trénink zahrnoval například zbožíznalství alkoholických bází, jako je gin, vodka, rum, tequila, ale samozřejmě a především práci za barovým pultem, používání rozmanitých nástrojů a metod přípravy nápojů, a to vše pod vedením zkušených lektorů, kteří posluchačům nic neodpustili! 

Whiskey Sour - Foto: Alex Mikšovic

Whiskey SourFoto: Alex Mikšovic

„Dry Martini super, drink je nachlazený, úžasný, konzistence drinku super, moc se mi to líbí. U mojita mi přišlo, že jsi dělala zbytečně moc pohybů a úkonů navíc, že ten drink jde připravit za poloviční dobu s polovičním vypětím sil. Určitě doporučuju základ madlovat extra, mám na mysli lunetky s cukrem a tu mátu doopravdy jen tak na závěr prohodit a pomadlovat,“ radil například Aleš Půta, majitel pražského Hemingway baru. 

Trénink zahrnul i tzv. flair bartending. David Neumann, mimochodem vedoucí týmu flair barmanů České barmanské asociace, zhodnotil výsledky účastníků: 

„Dnes jsme dělali závěrečné zkoušky, kde jsem byl velice mile překvapen, protože už se mi dlouho nestalo, že by se za čtyři dny teorie a praxe naučilo tolik žáků tolik triků.“ 

David Neumann byl tedy spokojen. A co studenti? 

“Pro mě nejzásadnější je, že věci, které mě naučili, můžu využít v praxi. To je úplně to nejzásadnější, protože já nejsem teoretik, já usem praktik. Já ty věci musím dělat, chci je dělat, chci je dělat správně, a to ej důležité. A Bar Academy mě to naučila,“ řekla pro magazín Koktejl Jitka Žáková z brněnského Rotor baru. 

To jsou jistě potěšitelná slova pro společnost Jan Becher Pernod Ricard, která Bar Academy organizuje. Má ji takříkajíc v referátu Robert Koblasa, plným titulem On Trade Development Manager: 

„Investujeme už 7 let poměrně vysoké finanční investice do vzdělávacích projektů a projektů, které podporují vzdělávání. Navíc ten trend doby je taký, že barmani mají touhu po vědění a snaží se vzdělávat, což my jim právě tímto projektem poměrně dobře umožňujeme.“  

Zřejmě nejdražší láhev skotské whisky v historii 

Autor pořadu Koktejl Alex Mikšovic je klikař. Seděl v American baru londýnského hotelu Savoy a pozoroval skleněný podstavec, v němž si hoví láhev, která připomíná tvarem námořní minu. Vedle něj stojí jakási atletická postava, která má u nohy šedou krabici polepenou hotelovými nálepkami a živě diskutuje s šéfbarmanem Erikem Lörinczem. 

V jednu chvíli Erik láhev odzátkuje a nalije mi do sklenice zlatavý mok. Atlet se po Alexovi otočil a zkoprněl… 

Diamond Jubilee od John Walker a Synové - Foto: Alex Mikšovic

Diamond Jubilee od John Walker a SynovéFoto: Alex Mikšovic

„To, co pijete, je Diamond Jubilee společnosti John Walker & Sons, kterou jsme namíchali v roce 2012. Je to velmi speciální whisky, jíž jsme naplnili pouze 60 láhví. Jde o kombinaci posledních whisky ročníku 1952, jež měli John Walker & Sons k dispozici. Je to směs tří whisky, dvou sladových a jedné obilné, všechny vyrobené před 60 lety. Znamená to, že jakmile se těchto 60 láhví vypije, nebude existovat ani kapka 60leté míchané skotské Johnnie Walker. Když ji nyní pijete, dá se říci, že pijete kousek historie Johnnie Walker, která se už nikdy nevrátí.“ 

Mezitím si stačili vyměnit vizitky a identita atleta byla odhalena: Jonathan Driver, Global Johnnie Walker Ambassador. 

Alexe zajímalo, nač taková láhev Diamond Jubilee od Jeníka Chodce přijde:  

„Ve Spojeném království, kde podléhá whisky vysoké dani, stojí láhev 125 000 liber, to znamená 8000 liber panák.“ 

Alex už pochopil, proč Jonathan zkoprněl. Ochutnal té chvíli nejdražší whisky v životě. Láhev za více než 3 940 000,- Kč. 

„Nu, veškerý výtěžek z prodeje jde na charitativní fond královny Matky,“ dodal Jonathan.  

Z čeho master blender, tedy osoba odpovědná za míchání whisky, Diamond Jubilee namíchal? 

„To je naše tajemství. Mohu prozradit jen to, že nám trvalo tři měsíce najít Speyside malt whisky, a pak směs whisky ze severozápadu skotské Vysočiny, která vzniká metodou vatting. Znamená to, že určité whisky destilované v roce 1952 byly bezprostředně po destilaci smíchány a už jako směs uloženy do sudů, což je neobvyklé. A konečně jsme získali obilnou whisky ročníku 1952 z Edinburghu,“ dodal Jonathan Driver o příběhu 60leté Diamond Jubilee od John Walker & Sons vyrobené k výročí nástupu Alžběty II. na britský trůn. 

Barový kalendář 

16. listopadu 1915 byla patentována láhev Coca-Coly tak, jak ji navrhl Alexander Samuelson, návrhář Root Glass Company ve městě Terre Haute ve státě Indiana. 

19. listopadu 1908 španělská administrativa schválila používání výrazu Aguardiente Coñac pro Brandy de Jerez. 

20. listopadu 1946 zemřel František Jettonický, učitel-průkopník, který vedl po desetiletí barmanské kursy v Čechách. 

25. listopadu 1885 zachvátil Old Bushmills Distillery katastrofální požár. 

Toho samého dne roku 1911 zahájil činnost na své neměnné adrese Paříž, rue Daunou 5, Harry's New York Bar. 

 

Alex Mikšovic vám prozradí, která láhev skotské whisky je patrně nejdražší v hisotrii, naučí vás vyrobit skvělý Whisky Sour a dozvíte se, jak se v Česku učí svoje řemeslo barmani.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace