18. září  2012 v 16:55  rubrika: Také se stalo

Prohibiční díl pořadu Koktejl: pijeme „Vermut flip“ a bavíme se o prohibici ve světě a u nás

Do koktejlu "Vermut flip" se strouhá muškátový oříšek - Foto: Dalibor Zíta

Do koktejlu "Vermut flip" se strouhá muškátový oříšekFoto: Dalibor Zíta

Režisér-život zařídil, že v den premiéry Koktejlu je tomu čtyřiaosmdesát let, co se odebral k „nebeskýmu báru“ Henry Charles Ramos, tvůrce Ramos Gin Fizzu.

Ramos byl majitelem baru v New Orleansu. Barkeeprem svéhlavým a přísným. Zásadně netrpěl, aby se u něj host opil, bar zavíral striktně o osmé hodině večer a v neděli ho otvíral jen výjimečně. Co je podstatné: Své kolegy nabádal, aby vždy používali jen ty nejlepší suroviny! 

Henry Charles Ramos ukončil svou kariéru minutu předtím, než začala ve Spojených státech prohibice. „Prodal jsem svůj poslední Gin Fizz," prohlásil tehdy a definitivně zavřel bar. 

Aféra M, která vyprovokovala úřady k naší nemastné-neslané prohibici, může dělat dojem, že se jedná o české specifikum. 

Zabrousili jsme do archivu a poohlédli se po zprávách za poslední rok. 

2. června 2011 odvysílala BBC zprávu, podle níž „Z ilegálně vyráběné vodky bolí britské úřady hlava" Zpráva souvisela s výbuchem garážové palírny v Lincolnshire, kde šest Litevců pod rouškou autoservisu pálilo vodku plněnou do láhví s falšovanou etiketou značky Smirnoff. Pět lidí zahynulo. 

V létě minulého roku policie vyšetřovala smrt čtyř ruských průvodkyň, které zemřely na jachtě plující v tureckých výsostných vodách poté, co vypily načerno vyrobený alkohol, v němž byl obsažen metanol. Ministerstvo zemědělství později oznámilo, že lihovina pocházela ze severního Kypru. 

Na podzim policie v Ekvádoru zatkla muže, který vyrobil lihovinu kontaminovanou metanolem. Způsobila smrt jedenapadesáti lidí a téměř osm set lidí bylo hospitalizováno. Ekvádorská Asociace výrobců lihovin se tehdy dala slyšet, že nejméně polovina spotřeby alkoholu v zemi je kryta nelegální produkcí. 

Žádná ze zmíněných zemí neřešila na rozdíl od České republiky tyto události prohibicí, nýbrž tvrdým ztrestáním viníků. 

Na kostky ledu vylijeme žloutek vajíčka - magazín Koktejl - Foto: Dalibor Zíta

Na kostky ledu vylijeme žloutek vajíčka - magazín KoktejlFoto: Dalibor Zíta

Když u nás pěst prohibice dopadla na nevinné, vzpomněl si autor pořadu Koktejl Alex Mikšovic na přísloví všechno zlé je pro něco dobré a vydal se do pražských barů zkoumat, zda to platí i v tomto případě. Anketu si poslechněte ve zvukovém záznamu pořadu. 

RECEPT NA DNEŠNÍ KOKTEJL „Vermut flip“ 

Šejkr naplníme ledem až po okraj, přidáme 5 centilitrů červeného vermutu, žloutek a trochu cukru. 

Všechno krátce a prudce protřepat, nalít přes sítko do sklenky a nad flipem strouhat muškátový oříšek, ale jen trochu. 

Vermut má 17 procent alkoholu, takže jsme ještě v prohibiční normě. 

Autor:  Alex Mikšovic, Dalibor Zíta
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas