7. listopadu  2012 v 14:00  rubrika: Také se stalo

Protřepat, nemíchat! Recept na koktejl Jamese Bonda

Velký bondovský koktejl - Foto: Marián Vojtek

Velký bondovský koktejlFoto: Marián Vojtek

21. června 2010 obsadila objednávka „A Martini. Shaken, not stirred." (Martini. Protřepat, nemíchat) 90. příčku v žebříčku stovky nejčastějších citátů z filmů posledních 100 let. Sestavila ho porota 1500 herců a filmových tvůrců a jménem Amerického filmového institutu ho divákům v tříhodinové televizní show prezentoval Pierce Brosnan, jenž sám tuto větu pronesl nejméně čtyřikrát.

Namíchejte si s námi koktejl z Casina Royale. Potřebujete především Gordon´s gin, bez něhož to prostě nejde. Velmi speciální Gordon´s o 47,3 % alkoholu by 007 určitě ocenil. Dávkujte do šejkru na led 3 díly. 

Přidejte 1 díl vodky, tu James Bond nespecifikoval. A konečně půl dílu Lilletu, francouzského aperitivu na bázi vína. Lillet je pro barmany noční můra, protože Bond objednával Kina Lillet. 

Mnozí věří, že to bylo něco jiného. Trápí se zbytečně. Už v roce 1979 upozornila Pamela Vandyke Price, že Lillet a Kina Lillet jsou dva názvy pro jeden produkt. 

A protřepejte. 

Pak nalijte do poháru a vložte tenký řez citrónové kůry. 

Pivní agent  

Byl to Dick Hadfield, kdo spočítal, že nejslavnější agent ve svých příbězích vypil 317 různých nápojů, z toho 101 whisky, a to spíše Bourbon než Scotch, 35 Martini, ať už s vodkou nebo ginem, 30 sklenek šampaňského, 37 kalíšků saké a jediné pivo. 

Martin D. Brown, profesor moderních dějin na Richmond University v Londýně, jehož seminář je mezi jeho posluchači mimořádně oblíben, si všímá dalších aspektů vývoje slavné postavy: 

„Existuje rozdíl mezi Bondem v knihách a Bondem ve filmech. V knihách je Bond alkoholik, vypije láhev tvrdého alkoholu každý den a vykouří 60 cigaret. To se změnilo už v prvních filmech. Timothy Dalton a Pierce Brosnan pak v 80. a 90. letech toto množství dále snížili. Je zajímavé, že v novém filmu Skyfall s Danielem Craigem jde alkohol téměř úplně stranou. Bond dokonce ani nekouří. A nepije Vesper, Martini, whisky, ani tequilu třeba na pláži. Jako kdyby se Daniel Craig a filmový štáb nechtěli ani pokusit přiblížit k Bondovi knižnímu…“ 

James Bond poprvé pije - a hned na začátku filmu Skyfall - pivo. Někteří skalní příznivci 007 nad tím překvapeně zvedají obočí. A přeci je zrovna v tomto případě k dispozici jedna u nás méně známá historka, která ale naznačuje, že pivo v zelené láhvi s červenou hvězdou má na produkt placement do jisté míry nejen zaplacený, ale i morální nárok. 

Alfred Henry Heineken, marketinkový génius, který stál v čele společnosti Heineken Holding N. V. 30 let a zásadně ovlivnil pozici značky ve světě, což mu na druhou stranu zajistilo ve spořitelně nějakých 3,5 miliardy dolarů na úsporách, totiž sdílel po dobu tří týdnů občasný Bondův osud. 

10. listopadu 1983 ho spolu s jeho řidičem také unesli v oranžové dodávce tři maskovaní muži. Uvěznili ho v opuštěném skladišti v Amsterdamu a požadovali výkupné v přepočtu 16 milionů eur. Dopadlo to dobře - jako s Bondem. 

Úkryt byl vypátrán, zlosyni potrestáni a Fredy měl příležitost později o epizodě vtipkovat v bondovském stylu: „Mučili mě. Celé tři týdny mě nutili pít Carlsberg." 

Asi tušíte, že je to pro Heineken hlavní konkurenční značka… 

Skyfall s novým koktejlem  

Ve Skyfall si James Bond sice koktejlů neužije, ale jeden tzv. signatorní koktejl pro film přeci jen vznikl. Začalo to jednoho večera u barového pultu American baru londýnského hotelu Savoy. Jeho šéfbarman Erik Lörincz vzpomíná… 

„Byl jsem požádaný, abych vytvořil koktejl pro Skyfall. Barbara Broccoli si mě před rokem na baru pozvala do studia, kde jsem naučil herečky, jak mají správně pracovat za barem jako barmanky, a zároveň mě požádala, abych udělal koktejl Skyfall. Nechal jsem se inspirovat. Základ drinku je vodka s ginem, použil jsem italské aperitiv víno, které jsem smíchal s čínským švestkovým likérem a vybalancoval jsem to citrónovou šťávou a japonským citrusovým ovocem a trochou cukrového sirupu.“ 

Matematik rozšifroval korespondenci Marie Stuartovny  

Poslední historka na téma 007 by do magazínu o nápojové gastronomii nepatřila, kdyby…kdyby nebyla jejím zdrojem tetralogie Stanislava Buchlovského Whiskybraní. 

Když jsme o ní poprvé v Koktejlu mluvili, netušili jsme, že je tam pasáž o matematikovi Johnu Dee, který přispěl v druhé polovině 16. století k rozluštění šifrované korespondence skotské královny Marie Stuartovny jejím stoupencům. 

Smutným důsledkem jeho výzvědné činnosti byla poprava Mary of Scotland. Podstatné je, že agent Jejího Veličenstva, v tomto případě královny anglické Alžběty I. John Dee podepisoval svoje zprávy do Londýna kódem 007! 

Barový kalendář  

Od 0 hodin, 0 minut dne 23. listopadu 2012 je možno vyvážet ze Skotska single malt Scotch whisky výhradně v láhvích ze skla, případně z jiného inertního materiálu. Končí tak praxe, kdy si jednotlivci či jejich zájmové skupiny, a to i z České republiky, kupovali sladovou whisky v soudcích. 

 

Velký bondovský koktejl složený z nejrůznějších pohledů na agenta 007 jako znalce nápojů připravuje a míchá Alex Mikšovic.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace