23. října  2012 v 14:22  rubrika: Také se stalo

Whiskey nejlépe chutná v blízkosti kořene jazyka. I ta hybridní

Jak si pochutnat na single malt Scotch whisky - Foto: Marián Vojtek

Jak si pochutnat na single malt Scotch whiskyFoto: Marián Vojtek

Jak jste na tom se znalostí hybridů? Existují třeba hybridy jazykové nebo hybridní pohon aut. A teď se objevila na trhu hybridní whiskey.

Hybrid Malt Whiskey je zcela průkopnický produkt irské The Teeling Whiskey Company. Spočívá v kombinaci single malt whiskey z irské Cooley Distillery a 10leté skotské single malt whisky Bruichladdich, které společně zrály 8 let v sudu. 

Kompozice byla stočena do láhví o 44,1 % objemového alkoholu, aniž byla filtrována zastudena či jakkoli přibarvena karamelem.  

Edition No. 1 dosáhla limitovaného počtu 1200 láhví a zároveň vytvořila legislativní problém. Jelikož skotská whisky musí být vyrobena ve Skotsku a irská whiskey v Irsku, jak tuhle nazvat? Hybrid! 

Do palírny za večeři  

To je tak horká novinka, že ji nestačila zaznamenat ani tetralogie Stanislava Buchlovského Whiskybraní, což je ve světovém měřítku zcela ojedinělá publikace. Její čtyři svazky váží přes 7 kilogramů a obsahují více než 1000 stran. Jak se shromáždí materiál na tak rozsáhlé dílo? 

„Začal jsem knihovnách, časopisech, knihách. Přibližně po čtyřech letech jsem poprvé zavítal do Skotska. Tam jsem začal navštěvovat palírny, až jsem je navštívil všechny, tak jsem sesbíral ten materiál,“ odpověděl pro magazín Koktejl Stanislav Buchlovský. 

Přiznává, že se setkal i s problémy při získávání materiálů. Ve Skotsku je asi 115 palíren, z toho 50 je přístupných veřejnosti, do dalších 30 se lze dostat: 

“Ale existuje i 25 palíren, kam je z různých důvodů těžké se dostat, vůbec nás tam nechtějí pustit, mnohé z nich patří kupodivu lídrovi v oblasti. Do těchto 25 jsem se dostával různými způsoby, ale protože jsem byl zároveň členem palírnické asociace, která každý rok dělá přibližně tři technické semináře vždy v některé palírně, tak se mi ten okruh zúžil. Když už mi vybylo jednom 10, tak tam už jsem použil všechny metody. Do jedné palírny jsem se nemohl dostat a tam mě zajímala jedna speciální věc: oni tehdy používali jeden ocelový kondenzátor, který dává specifické tóny whisky. Nakonec jsem se nakontaktoval na jednoho pracovníka této palírny, dělníka, který mi otevřeně řekl, že mě tam vezme, když mu koupím večeři a pár panáků. Což jsem učinil a byl jsem spokojený, že jsem měl celou noc na prohlídku té palírny.“  

Tetralogie Stanislava Buchlovského Whiskybraní je zaměřena na skotskou whisky. Dílo je k mání výhradně prostřednictvím internetu. 

Jak si pochutnat  

Jak si ale na takové single malt Scotch whisky pochutnat? Vyberte si třeba láhev 12leté The Glenlivet, degustační sklenku, která tvarem připomíná cylindr od petrolejky, vodu ze studny a pipetku se stupnicí po půl mililitru. 

Do sklenky dávkujte kolem 2 centilitrů whisky, přidejte 3 mililitry vody, kroužením promíchejte, ověřte vůni a dejte si doušek. 

A tady je důležitá jedna věc: Dostat whiskey rovnou do vzdálenější části ústní dutiny, do blízkosti kořene jazyka. Tam chutná nejlépe. 

Novinky z barového světa  

Casting Martini Royale jsme sledovali v tomto magazínu téměř od začátku. Cílem pořadatele bylo vybrat tvář reklamní kampaně šumivých vín italské značky, jež je v našem povědomí spojena spíše s vermuty. Ze tří a půl tisíce přihlášených vzešlo 28 semifinalistek, z nich pak 7 postoupilo do závěrečné soutěže. Čtyři finalistky vybralo publikum: Estonku, Litevku, Gruzínku a Kazašku. Odborníci přidali Rumunku, Portugalku a Španělku. 

Porota neměla lehkou úlohu. Jako Martini star se už představila například Naomi Campbell, což bylo samozřejmě zavazující. Navíc v roce 2013 značka Martini oslaví 150 let od svého založení, slávy bude ažaž a Martini Star bude mít plné ruce - a taky nohy - práce. Na nejvyšším stupni nakonec stanula 27letá Bárbara Gonzáles ze španělské Pamplony. 

Porota rozhodla, že právě ona ztělesňuje slogan kampaně štěstí je věcí přístupu. 

19. října dopoledne se dočkali ti, kteří dají na různé žebříčky a soutěže, vyhlášení 10 nej českých barů tak, jak je vyhodnotilo 520 hodnotitelů, kteří zaslali do Maurerova výběru Grand bar 5 710 hodnocení. 

Na prvních třech místech se umístily bar U staré studny, Cottocrudo hotelu Four Seasons a Hemingway bar. Za nimi následovaly takové kalibry jako například Bugsy´s, či Bar and Books, La Casa de la Havana Vieja a La Bodeguita del Medio. 

V desítce nejlepších barů se vůbec neobjevily ani loňský vítěz Barego hotelu Mandarin Oriental, ani takové bary jako Cloud 9 hotelu Hilton či Black Angel´s, jež patřily k elitě Grand bar 2012. Že by se během jednoho roku tak pokazily? 

Barový kalendář  

23. října 1885 byl zaregistrován mezinárodní patent pravděpodobně prvního prototypu kávovaru na espresso, jehož autorem byl Angelo Morindo z Turina. 

24. října 1927 se v baru Luxor na Václavském náměstí uskutečnila I. mezinárodní soutěž mixerů o ceny na předpisy amerických nápojů, najmě cocktailů v Republice československé.Byla to historicky druhá taková soutěž v Evropě. 

25. října 1921 požádali čtyři pražští barmani Zemskou správu politickou o souhlas se stanovami Mezinárodní unie barmistrů v Republice československé. 

28. října 1996 vyšla pravidelná příloha časopisu Newsweek The World's Best Bars. Pod hlavičku The Best of Europe zahrnula pražský Bugsy´s bar. 

 

Jak si pochutnat na single malt Scotch whisky, radí Alex Mikšovic.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace