10. října  2012 v 12:20  rubrika: Také se stalo

Zájem o koktejly v Orient Expressu roste. Namíchejte si jeden z nich

Orient Express - Foto: Alena Palečková

Orient ExpressFoto: Alena Palečková

4. října 1883 vyjel z Paříže poprvé Orient Express. Přesně o 109 let později se tento Král vlaků objeví na jednom z našich nejohyzdnějších a nejšpinavějších nádraží. 4. října v 15:12 hodin zabrzdil Venice-Simplon-Orient-Express na 3. nástupišti Prahy-Smíchova.

S ním přicestoval i italský šéfbarman Voiture Baru Walter Nisi. Jaký je rozdíl mezi prací barmana ve vlaku a na zemi? 

„První problém je nalévání. Nepoužíváme odměrku, nýbrž klasický italský styl nalévání z ruky. A to už musíte být velmi dobrý a velmi pečlivý s ohledem na to, co naléváte za pohybu vlaku. Druhá věc je prostor. Ten je samozřejmě omezen, a to jak na straně hosta, tak na straně barmana, který má dost málo místa na základní pracovní operace. Takže musíte mít všechno při ruce a počítat s tím, že máte možnost jeden krok vlevo nebo jeden krok vpravo. Je třeba mít všechno dobře zorganizované, přísady, bar, rozložení pracovních nástrojů. Říkáme tomu mise en place,“ odpověděl pro magazín Koktejl Walter Nisi.  

Ve vlaku míchal především koktejly, které odpovídají té době. 

„Dříve se o koktejly cestující nijak nezajímali. Většinou jsme podávali sklenku šampaňského, což je velmi klasické, nebo gintonik, ale v nijak speciální úpravě. V posledních dvou letech jsme změnili barové menu, a právě tak se změnily i chutě našich hostů. Nepijí zdaleka tolik šampaňského, a když už si dají gintonik, tak požadují velmi noblesní gin, takže máme šest značek vynikajících ginů, protože většina hostů je z Británie. A samozřejmě odpovídající značky toniku. Ale protagonisty jsou nyní koktejly. Ovšem koktejly řekl bych ročníkové, ve starém stylu. Začínáme Gin Fizzem jak se míchal v královském námořnictvu v roce 1750 a končíme Cosmopolitanem a Piña Coladou. Žádné mladší receptury v barovém lístku nenajdete. A mimochodem, lidé chtějí slyšet příběhy těch starých koktejlů spíše než těch moderních,“ uvedl šéfbarman Voiture Bar Venice Simplon Orient Express. 

Namíchejte si koktejl Negroni 

Na druhé straně barové lístku Voiture baru najdete jednu takovou klasiku nejklasičtější, koktejl Negroni, který začali míchat v roce 1919 ve Florencii v Caffé Casoni. 

Do míchací sklenice vložte několik kusů ledu. 

Přidejte po 2 centilitrech Beefeater ginu, Campari Bitter a Cinzana rosso. Promíchejte a přes barové sítko nalijte do vychlazené koktejlové sklenky. 

Nebo si koktejl objednejte v baru, ochutnejte a hned budete vědět, proč ho Walter Nisi má na svém barovém menu! 

Barové události  

Aleš Půta, majitel pražského Hemingway baru, v úterý nečekaně odletěl do Londýna, kde se účastní náramné ceremonie, kterou povede osobně Dale DeGroff, patrně nejuznávanější mixolog planety. 

Měsíčník Drinks International, jenž v červnu oslavil 40. narozeniny, vyhlásí padesát nejlepších barů světa. O jejich nominaci rozhoduje 150členná porota profesionálů nápojové gastronomie. A právě Půtův Hemingway bar se zařadil mezi onu padesátku. 

V úterý se také otevřely brány Berliner Bar Konventu, významné výstavy novinek na barové scéně světa doplněné o řadu workshopů, přednášek a řízených degustací. Už se například uskutečnila prezentace Jarreda Browna a Anistatii Millerové The Martini Revolution and Cocktail Renaissance and Where We are Today (Revoluce Martini a renesance koktejlu a jak jsme na tom dnes). 

K oběma tématům se vrátíme v některém z příštích pořadů Koktejl. 

 

Do světa alkoholu trochu jinak zve Alex Mikšovic.

Vložit na svůj web

Autor:  Alex Mikšovic, Marián Vojtek  (mvo)
Pořad: Koktejl  |  Stanice: ČRo Rádio Česko (archivováno)
Čas vysílání: vysíláno do 26. 2. 2013  
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace